Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Aktivnosti 

ONLINE RAZGOVOR: Marko Lakić, IT forenzičar, predsednik Mense Crne Gore

 • U četvrtak 16. februara od 19:30h pozivamo vas da pratite onlajn događaj na FB stranici Mense Srbije, na kom ćemo razgovarati sa Markom Lakićem, predsednikom Mense Crne Gore.

  Prošle godine je u Budvi održan godišnji sastanak uprave Mense International – IBD (International Board of Directors). Ovom trodnevnom sastanku prisustvovali su svi predsednici punopravnih nacionalnih Mensa i upravno telo Mense International – ExComm (Executive Committee). Poslušajte razgovor sa Markom i saznajte kakav je značaj IBD sastanak imao za Crnu Goru.

  S obzirom na to da je Marko forenzičar za informacione tehnologije,
  govorićemo i o našem ponašanju na internetu, o tome koje opasnosti nam prete u virtuelnom okruženju, kao i načinima da osnažimo i sebe i decu za bezbednije korišćenje interneta. Čućemo u kojim domenima je napredovala forenzika u informacionim tehnologijama, a u kojim oblastima smo još uvek nedovoljno zaštićeni.

  O gostu:

  Marko Lakić (1983) je inženjer računarstva i informacionih tehnologija, ali i diplomirani ekonomista. Radi kao sudski veštak informaciono-tehničke i telekomunikacione struke i član Komisije za imenovanje i razrešenje sudskih vještaka u Ministarstvu pravde Crne Gore, pri čemu je i potpredsednik Udruženja sudskih veštaka Crne Gore. Od 2015. godine vrlo uspešno obavlja funkciju predsednika Mense Crne Gore i sve vreme beleži uspešnu saradnju sa svim Mensama u regionu. Osnivač i vlasnik preduzeća Vještak doo koja u svom sastavu, pored usluga veštačenja i konsultacija, ima edukativni centar za rad sa decom školskog uzrasta iz raznih oblasti (matematika, engleski jezik, fizika, italijanski jezik, hemija, maternji jezik, informatika, učiteljica, ...). Ljubitelj je borilačkih veština i nosilac je mnogobrojnih medalja.
 • Mensa Srbije je u saradnji sa Naled-om i GIZ-om pod sloganom "Inteligentno je" sprovela ekološki projekat "Povećanje stope reciklaže baterija i sijalica" - razvoj svesti kod učenika o značaju pravilnog odlaganja iskorišćenih baterija i sijalica. Detaljnije

       

Online razgovori održani u periodu septembar 2020 - decembar 2022

        ...

 
 

 

Prethodne aktivnosti

 • Mensa Srbije se i ove godine predstavila na Multikongresu Serbian Visions 2022 u organizaciji nemačko-srpske privredne komore. Tema online panela Mense Srbije je bila:

"Novi pristupi u obrazovanju"

Konferencija o darovitosti

Mensa Srbije sa partnerima organizovala je Četvrtu međunarodnu naučno-stručnu konferenciju "Daroviti i okruženje - porodično, obrazovno, poslovno" u Beogradu 24.-26. septembra 2021. u prostoru Instituta za moderno obrazovnje, Masarikova 5. O detaljima konferencije, možete se informisati na web sajtu Konferencije.

 

 

Mensa Srbije na Multikongresu Serbian Visions2021


Mensa Srbije se predstavila na Multikongresu Serbian Visions 2021 panelom na temu:
 
“Izazovi koje današnjica stavlja pred decu i omladinu“
 
Razgovarali smo o tome na koji način tehnološki ambijent današnjice utiče na razvoj dece i omladine. Koje su zamke, a koje prednosti aktuelnog trenutka i kako ga iskoristiti u cilju pripreme za budućnost.

U panelu su učestvovali:
Dragan Kljujić - psiholog
Dunja Šašić - edukator
Milan Petrović - nastavnik
Matias Nemet Đukić - učenik

Moderator je Predrag Đukić, potpredsednik Mense Srbije, predsednik IVN komiteta svetske Mense i ekspert Nacionalnog centra za talente.

Prethodne online događaje Mense Srbije pogledajte na našoj FB stranici i Youtube kanalu.

 

Dan inteligencije 2020 

Kao završni događaj projekta Dan inteligencije 2020, koji je sufinansiran iz budžeta Mense Srbije, u subotu 7. novembra 2020. od 10:00 do 15:30h održan je akreditovani onlajn stručni skup "Rešavanje problema kao stimulans intelektualnog razvoja (primeri dobre prakse)". Partneri Mense Srbije na ovom projektu su Udruženje Kreativni učitelji i Institut za moderno obrazovanje.

Skupu je prisustvovalo preko 900 zainteresovanih prosvetnih radnika!!!

Čuli smo predavanja koja skreću pažnju na važnost stimulisanja intelektualnog razvoja kod dece i predstavljeni su dobitnici nagrada ovogodišnjeg obeležavanja Dana inteligencije. Naši dobitnici su na stručnom skupu imali priliku da kratko predstave svoj rad.

Agendu skupa možete naći na ovom linku.

Predavači:

Aleksandra Borović, predsednik Mense Srbije; Momčilo Stepanović je professor razredne nastave u OŠ “Banović Strahinja” u Beogradu; dr Lada Marinković, Dr psihologije, psihoterapeut i profesor strukovnih studija iz oblasti razvojne psihologije u Visokojoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu; dr Ivan Anić, profesor na ITS (Visoka školu strukovnih studija za IT) gde predaje Matematiku, Analizu podataka, Modelovanje i predikciju u poslovanju i Rešavanje problema u poslovanju; Đorđe Baralić viši naučni saradnik Matematičkog instituta SANU; Milena Marić, diplomirani matematičar, profesor matematike u Devetoj gimnaziji “Mihailo Petrović Alas” na Novom Beogradu i programski koordinator u Fondaciji Petlja.

Saznajte koji nastavnici su nagrađeni za aktivnosti u okviru Dana inteligencije 2020!

Projekat "Teachers for Gifted"        

U saradnji sa Mensom Švedske, a uz finansijsku podršku programa Erasmus + Evropske Unije, Mensa Srbije je započela realizaciju projekta "Teachers for Gifted". Osnovna ideja projekta je da se informativni seminari o potrebama darovitih, kakve drži Mensa Švedske nastavnicima u svojoj zemlji, prenesu u Srbiju, prilagode lokalnom kontekstu i stave na raspolaganje prosvetnim radnicima širom Srbije na svim nivoima obrazovnog sistema. Detaljnije

Mensa Srbije na multikongresu Serbian Visions 2019

Podsticanje intelektualnih potencijala kod dece i zanimanja budućnosti

Prezentacije su održali naši članovi:

Tanja Olear Gojić, profesor razredne nastave OŠ "Dragan Lukić", pedagoški savetnik, osnivač i koordinator SIGa UčenIQ, Mensa Srbije i

Predrag Đukić, autor programa za razvoj ključnih veština, ekspert Nacionalnog centra za talente, potpredsednik Mense Srbije.

Nakon prezentacija razvila se vrlo živa diskusija.

Dan inteligencije 2019

Testiranje OSI u Beogadu

U subotu 20. aprila 2019. Mensa Srbije je organizovala u Beogradu besplatno testiranje IQ za osobe sa invaliditetom u saradnji sa Udruženjem mladih i studenata s invaliditetom (UMSI), Republičkim udruženjem studenata sa hendikepom (RUSH), Udruženjem paraplegičara i kvadriplegičara Dunav (UPIK Dunav) i Udruženjem distrofičara Beograd. Testiranje je održano u prostorijama UMSI na Voždovcu, Vanđela Tome 5Zbog specifičnosti testova ovo testiranje nije prilagođeno osobama oštećenog vida i onima koji koriste znakovni jezik ali Mensa Srbije radi na prilagođavanjuu procedura testiranja koje će omogućiti testiranje osoba koje koriste znakovni jezik.

Edukacija za EPoC test potencijalne kreativnosti

Mensa Srbije je bila suorganizator edukacije EPoC test potencijalne kreativnosti – alat za praktičare u oblasti obrazovanja, 23. i 24. novembra 2018. godine u Novom Sadu!

Učešće u takmičarskom show programu "Igraj za zavičaj" na RTS

Mensa Srbije je pozvana da sarađuje na projektu takmičarskog show programa "Igraj za zavičaj" za RTS koji priprema produkcijska kuća Fruit works.


EMAG 2018

Mensa Srbije je od 1. do 5. avgusta 2018. bila domaćin European Mensas Annual Gathering EMAG 2018 u Beogradu.

Sajam poslovnih projekata članova Mense

Mensa Srbije je 2018. godine proslavila jubilej, 20 godina kontinuiranog rada manifestacijom “Sajam projekata članova Mense”, u nedelju 22. aprila 2018. Cilj manifestacije je bio da se članovi međusobno upoznaju, saznaju šta rade i čime se bave drugi članovi Mense, razmene kontakte i povežu se radi eventualne buduće saradnje na svojim poslovnim projektima.

Tribina "Daroviti i obrazovanje"

Tribinu su organizovali Udruženje vaspitača Vojvodine, Nacionalni centar za talente i Mensa Srbije, u petak, 09. marta 2018 od 13:00 do 16:00h u Master centru u Novom Sadu. Agendu možete pogledati ovde.

Obuka za upravljanje dronom za članove Mense

U kancelariji Mense Srbije u Beogradu održano je predavanje/obuka za upravljanje dronom 14.01.2018. Detaljnije

Mensa Srbije na multikongresu Serbian Visions

2018

Mensa Srbije će se predstaviti javnosti u okviru multikongresa Serbian Visions, u nedelju 25.11.2018. od 12 do 14h u hotelu Radisson Collection Old Mil u Beogradu, prezentiranjem zaključaka ovogodišnje konferencije "Darovitost , obrazovanje i razvoj", kao i predavanjem sa diskusijom, na temu: BUDUĆNOST OBRAZOVANJA.
Predavač: MR PREDRAG ĐUKIĆ

2017

Mensa Srbije se predstavila javnosti u okviru multikongresa Serbian Visions, u nedelju 26.11.2017. od 18 do 20h u hotelu Radisson Blu Old Mil u Beogradu, prezentiranjem zaključaka nedavno održane međunarodne konferencije "Darovitost - prepoznavanje i podrška", kao i predavanjem na temu: BAZIČNA PRIPREMA DAROVITIH OSOBA
Predavač: MR PREDRAG ĐUKIĆ

*****************

Mensa Srbije organizovala je prvu međunarodnu konferenciju o darovitosti u Novom Sadu, 29.septembra do 01 oktobra 2017. Detaljnije

******************

IBD 2015

Mensa Srbije je od 1. do 5. oktobra 2015. bila domaćin IBD-a (International Board of Directors).

******************

Mensa nije statična organizacija koja samo okuplja natprosečno inteligentne osobe. Postoje i aktivnosti (popularno ih nazivamo projekti) koje doprinose popularizaciji Mense i inteligencije uopšte. Aktivnosti Mense su, kao i interesovanja članova, veoma različite.

Cilj ovih Mensinih projekata je da skrene na sebe pažnju javnosti i nadležnih institucija, kao i to da stavi do znanja svima da se na nju, kao pozitivnu pokretačku snagu, može ozbiljno računati. Projekti iza kojih stoji Mensa imaju naučnu težinu i okrenuti su unapređenju kvaliteta života i prosperitetu šire zajednice. Svakim projektom rukovodi neko od članova Mense i oko njega se obično okuplja čitav tim ljudi.

Mensine aktivnosti podrazumevaju i raznovrsna okupljanja, čiji je cilj da omoguće i unaprede kontakte između članova i pruže prijatan ambijent za razmenu ideja, sticanje novih saznanja iz naučnih i drugih oblasti, razvijanje timskog duha kroz sportska takmičenja isl.

Međunarodne aktivnosti koje su na raspolaganju članovima

Rafting na Tari, 21. - 23. jul 2017.

Piknik u Kopru Mense Slovenije, 08. jul 2017.

Letnji kamp Mense Francuske, 08 - 15. jul 2017.

Neke od ranijih aktivnosti

Mensa Srbije na Nedelji svesti o mozgu 2017

Projekcija filma o Mensi Srbije

Obeležavanje jubileja - 70 godina postojanja Mense u svetu, novembar 2016

Program za skupštinski vikend je aktivnost koju najčešće lokalna Mensa (LM) - domaćin skupštinskog zasedanja organizuje radi upoznavanja gostiju sa sadržajima koje može da ponudi grad domaćin te radi međusobnog upoznavanja članova u okviru LM i u okvirima Mense Srbije.

oktobar 2015 IBD (International Board of Directors of Mensa) Novi Sad, Srbija
9. jun 2011. - Festival pameti, Novi sad

Na Magliču dan pred naš veseli spust 2006.

rafting "Tara 2006"

Press clipping Mense Srbije

Copyright © 1998-2023. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić