Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Aktivnosti

 • Evropski projekti

Mensa Srbije učestvuje u nekoliko međunarodnih projekata koje sufinasira Evropska Unija kroz Erasmus+ program za unapređenje obrazovanja. Više detalja

 • HUMANITARNO PREDAVANJE NEMANJE ANTIĆA

Mensa Srbije organizuje za javnost humanitarno predavanje uspešnog biznismena i popularnog predavača biznis veština Nemanje Antića. Tema predavanja je  „Biznis motivacija i inteligencija“. Predavanje se održava 20. aprila u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5, Velika sala) sa početkom u 16h.

Nemanja će deliti svoje dragoceno finansijsko iskustvo i ulagačko znanje, pružajući vam vredne savete iz sveta ulaganja, plasiranja novca i biznisa, e-komerca, marketinga, motivacije, sveta. Ovo je prilika koju ne smete propustiti!

Nemanja će pričati o tajnama uspeha:

- Fokusiranost na posao kao ono glavno čime se bavim u životu, rezilijentnost na probleme u poslu i na privatne izazove, planiranje na dugi rok, ekonomsko obrazovanje, lično iskustvo u biznisu – početi mlad.

- Spremnosti na rizik.

- Preuzimanje velike odgovornosti.

- Inteligenicija i poslovanje.

- Motivacija i praktični primeri.

O predavaču: Nemanja Antić je dugogodišnji član Mense i istaknuti stručnjak sa bogatim iskustvom, impozantnom karijerom i sa obrazovanjem iz međunarodne ekonomije i spoljne trgovine sa prestižnog Ekonomskog fakulteta u Beogradu, te MBA diplomom iz finansija i računovodstva sa Šefildskog Univerziteta u Velikoj Britaniji. Kao priznati ekspert u svojoj oblasti poseduje i brokersku licencu  za trgovinu hartijama od vrednosti. Osnivač je i vlasnik kompanije Military Shop - prepoznatljive kompanija koja se bavi proizvodnjom i distribucijom namenske i zaštitne odeće i opreme, sa prodatih preko 2 miliona artikala pojedinačnim kupcima.

Prijavite se na vreme i obezbedite svoje mesto!

Broj mesta je ograničen na 130. 

Zahvaljujući  Nemanji Antiću uz podršku  Kulturnog centra Novog Sada u prilici smo da sav prihod od prodaje ulaznica  namenimo Svratištu za decu i mlade u Novom Sadu.

Cena ulaznice je 2000 RSD, neophodna je prijava unapred putem prijavne forme.

Cilj svratišta je da spreči i smanji negativne posledice koje deca trpe zbog načina života na koji su prinuđena, da uključi decu u obrazovni i zdravstveni sistem i obezbedi dostupnost drugih usluga u zajednici. 

Aktivnosti u okviru usluge Svratišta usmerene su ka zadovoljavanju osnovnih potreba i osiguranju bezbednog i prijatnog okruženja korisnika.

U toku 2023. godine uslugu Svratišta za decu i mlade u Novom Sadu je koristilo 538 korisnika i 769 puta je pružena individualna podrška u školovanju.

Na dnevnom nivou uslugu koristi između 40 i 50 korisnika. 

Pridružite nam se 20. aprila da zajedno saznamo mnogo toga o biznisu i ujedno pružimo podršku Svratištu za decu i mlade u Novom Sadu!

 • Mensa Srbije se ističe po humanosti - Rezultati akcije Bloody Mensans Challenge 2023

Tokom protekle 2023. godine Mensa Srbije je ostvarila značajne uspehe i na polju humanosti. U okviru međunarodne Mensa akcije doniranja krvi “Bloody Mensans Challenge” koja je trajala od 1. januara do 31. oktobra 2023. godine Srbija je zauzela drugo mesto kako po ukupnoj količini donirane krvi, tako i u kategoriji ml donirane krvi po članu Mense.

Zvanični rezultat Bloody Mensans Challenge 2023 (BMC 2023):

Za kategoriju "ML donirane krvi"

1. Mađarska sa 125 730 ml

2. Srbija sa 46 800 ml

3. SAD sa 24 105 ml

Za kategoriju "ML donirane krvi po članu Mense u zemlji"

1. Crna Gora

2. Srbija

3. Mađarska

Za 2024. Godinu je najavljen nastavak akcije BMC i to od 1. januara do 31. oktobra 2024.

ŠTA JE NOVO u BMC-u 2024? Pored celokupne krvi, računaće se u doniranje krvne plazme i trombocita za Izazov 2024 - imaćemo 6 kategorija.

Veliko HVALA svim učesnicima, svim donatorima, svim ambasadorima, svim ljudima koji su lajkovali, komentarisali, delili, objavili članak u svom Mensa časopisu, pričali o Izazovu u svom okruženju.

Nastavimo da pokazujemo svoj humani karakter i u 2024. godini!!!

 • Šesta međunarodna naučno-stručna konferencija "Metode i programi rada sa darovitima"

  održana je 29.09. - 01.10.2023. u Novom Sadu. Detaljnije

 • Kreativna radionica za decu uzrasta 4-14 godina, "Jesenji mozaik", održana je u Beogradu u subotu 30.09.2023.  Detaljnije

Mensa Srbije na Festivalu nauke

 • Festival nauke je održan na Beogradskom sajmu od 17. do 19. maja, u formi humanitarne i besplatne manifestacije.

  Svrha ove manifestacije je bila da predstavi, objasni i promoviše nauku na način podjednako blizak i jasan svima, bez obzira na godine i obrazovanje.

  Mensa Srbije se ove godine po prvi put predstavila na beogradskom Festivalu nauke bogatim program radionica, demonstracija i drugih zanimljivih aktivnosti. Imali smo i specijalne goste - jednog pravog čovekolikog robota i jednog sjajnog eksperimentatora iz Francuske.

 • Mensa Srbije je u saradnji sa Naled-om i GIZ-om pod sloganom "Inteligentno je" sprovela ekološki projekat "Povećanje stope reciklaže baterija i sijalica" - razvoj svesti kod učenika o značaju pravilnog odlaganja iskorišćenih baterija i sijalica. Detaljnije

       

Online razgovori održani u periodu septembar 2020 - decembar 2022

        ...

 
 

 

Prethodne aktivnosti

 • Mensa Srbije se i ove godine predstavila na Multikongresu Serbian Visions 2022 u organizaciji nemačko-srpske privredne komore. Tema online panela Mense Srbije je bila:

"Novi pristupi u obrazovanju"

Konferencija o darovitosti

Mensa Srbije sa partnerima organizovala je Četvrtu međunarodnu naučno-stručnu konferenciju "Daroviti i okruženje - porodično, obrazovno, poslovno" u Beogradu 24.-26. septembra 2021. u prostoru Instituta za moderno obrazovnje, Masarikova 5. O detaljima konferencije, možete se informisati na web sajtu Konferencije.

 

 

Mensa Srbije na Multikongresu Serbian Visions2021


Mensa Srbije se predstavila na Multikongresu Serbian Visions 2021 panelom na temu:
 
“Izazovi koje današnjica stavlja pred decu i omladinu“
 
Razgovarali smo o tome na koji način tehnološki ambijent današnjice utiče na razvoj dece i omladine. Koje su zamke, a koje prednosti aktuelnog trenutka i kako ga iskoristiti u cilju pripreme za budućnost.

U panelu su učestvovali:
Dragan Kljujić - psiholog
Dunja Šašić - edukator
Milan Petrović - nastavnik
Matias Nemet Đukić - učenik

Moderator je Predrag Đukić, potpredsednik Mense Srbije, predsednik IVN komiteta svetske Mense i ekspert Nacionalnog centra za talente.

Prethodne online događaje Mense Srbije pogledajte na našoj FB stranici i Youtube kanalu.

 

Dan inteligencije 2020 

Kao završni događaj projekta Dan inteligencije 2020, koji je sufinansiran iz budžeta Mense Srbije, u subotu 7. novembra 2020. od 10:00 do 15:30h održan je akreditovani onlajn stručni skup "Rešavanje problema kao stimulans intelektualnog razvoja (primeri dobre prakse)". Partneri Mense Srbije na ovom projektu su Udruženje Kreativni učitelji i Institut za moderno obrazovanje.

Skupu je prisustvovalo preko 900 zainteresovanih prosvetnih radnika!!!

Čuli smo predavanja koja skreću pažnju na važnost stimulisanja intelektualnog razvoja kod dece i predstavljeni su dobitnici nagrada ovogodišnjeg obeležavanja Dana inteligencije. Naši dobitnici su na stručnom skupu imali priliku da kratko predstave svoj rad.

Agendu skupa možete naći na ovom linku.

Predavači:

Aleksandra Borović, predsednik Mense Srbije; Momčilo Stepanović je professor razredne nastave u OŠ “Banović Strahinja” u Beogradu; dr Lada Marinković, Dr psihologije, psihoterapeut i profesor strukovnih studija iz oblasti razvojne psihologije u Visokojoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu; dr Ivan Anić, profesor na ITS (Visoka školu strukovnih studija za IT) gde predaje Matematiku, Analizu podataka, Modelovanje i predikciju u poslovanju i Rešavanje problema u poslovanju; Đorđe Baralić viši naučni saradnik Matematičkog instituta SANU; Milena Marić, diplomirani matematičar, profesor matematike u Devetoj gimnaziji “Mihailo Petrović Alas” na Novom Beogradu i programski koordinator u Fondaciji Petlja.

Saznajte koji nastavnici su nagrađeni za aktivnosti u okviru Dana inteligencije 2020!

Projekat "Teachers for Gifted"        

U saradnji sa Mensom Švedske, a uz finansijsku podršku programa Erasmus + Evropske Unije, Mensa Srbije je započela realizaciju projekta "Teachers for Gifted". Osnovna ideja projekta je da se informativni seminari o potrebama darovitih, kakve drži Mensa Švedske nastavnicima u svojoj zemlji, prenesu u Srbiju, prilagode lokalnom kontekstu i stave na raspolaganje prosvetnim radnicima širom Srbije na svim nivoima obrazovnog sistema. Detaljnije

Mensa Srbije na multikongresu Serbian Visions 2019

Podsticanje intelektualnih potencijala kod dece i zanimanja budućnosti

Prezentacije su održali naši članovi:

Tanja Olear Gojić, profesor razredne nastave OŠ "Dragan Lukić", pedagoški savetnik, osnivač i koordinator SIGa UčenIQ, Mensa Srbije i

Predrag Đukić, autor programa za razvoj ključnih veština, ekspert Nacionalnog centra za talente, potpredsednik Mense Srbije.

Nakon prezentacija razvila se vrlo živa diskusija.

Dan inteligencije 2019

Testiranje OSI u Beogadu

U subotu 20. aprila 2019. Mensa Srbije je organizovala u Beogradu besplatno testiranje IQ za osobe sa invaliditetom u saradnji sa Udruženjem mladih i studenata s invaliditetom (UMSI), Republičkim udruženjem studenata sa hendikepom (RUSH), Udruženjem paraplegičara i kvadriplegičara Dunav (UPIK Dunav) i Udruženjem distrofičara Beograd. Testiranje je održano u prostorijama UMSI na Voždovcu, Vanđela Tome 5Zbog specifičnosti testova ovo testiranje nije prilagođeno osobama oštećenog vida i onima koji koriste znakovni jezik ali Mensa Srbije radi na prilagođavanjuu procedura testiranja koje će omogućiti testiranje osoba koje koriste znakovni jezik.

Edukacija za EPoC test potencijalne kreativnosti

Mensa Srbije je bila suorganizator edukacije EPoC test potencijalne kreativnosti – alat za praktičare u oblasti obrazovanja, 23. i 24. novembra 2018. godine u Novom Sadu!

Učešće u takmičarskom show programu "Igraj za zavičaj" na RTS

Mensa Srbije je pozvana da sarađuje na projektu takmičarskog show programa "Igraj za zavičaj" za RTS koji priprema produkcijska kuća Fruit works.


EMAG 2018

Mensa Srbije je od 1. do 5. avgusta 2018. bila domaćin European Mensas Annual Gathering EMAG 2018 u Beogradu.

Sajam poslovnih projekata članova Mense

Mensa Srbije je 2018. godine proslavila jubilej, 20 godina kontinuiranog rada manifestacijom “Sajam projekata članova Mense”, u nedelju 22. aprila 2018. Cilj manifestacije je bio da se članovi međusobno upoznaju, saznaju šta rade i čime se bave drugi članovi Mense, razmene kontakte i povežu se radi eventualne buduće saradnje na svojim poslovnim projektima.

Tribina "Daroviti i obrazovanje"

Tribinu su organizovali Udruženje vaspitača Vojvodine, Nacionalni centar za talente i Mensa Srbije, u petak, 09. marta 2018 od 13:00 do 16:00h u Master centru u Novom Sadu. Agendu možete pogledati ovde.

Obuka za upravljanje dronom za članove Mense

U kancelariji Mense Srbije u Beogradu održano je predavanje/obuka za upravljanje dronom 14.01.2018. Detaljnije

Mensa Srbije na multikongresu Serbian Visions

2018

Mensa Srbije će se predstaviti javnosti u okviru multikongresa Serbian Visions, u nedelju 25.11.2018. od 12 do 14h u hotelu Radisson Collection Old Mil u Beogradu, prezentiranjem zaključaka ovogodišnje konferencije "Darovitost , obrazovanje i razvoj", kao i predavanjem sa diskusijom, na temu: BUDUĆNOST OBRAZOVANJA.
Predavač: MR PREDRAG ĐUKIĆ

2017

Mensa Srbije se predstavila javnosti u okviru multikongresa Serbian Visions, u nedelju 26.11.2017. od 18 do 20h u hotelu Radisson Blu Old Mil u Beogradu, prezentiranjem zaključaka nedavno održane međunarodne konferencije "Darovitost - prepoznavanje i podrška", kao i predavanjem na temu: BAZIČNA PRIPREMA DAROVITIH OSOBA
Predavač: MR PREDRAG ĐUKIĆ

*****************

Mensa Srbije organizovala je prvu međunarodnu konferenciju o darovitosti u Novom Sadu, 29.septembra do 01 oktobra 2017. Detaljnije

******************

IBD 2015

Mensa Srbije je od 1. do 5. oktobra 2015. bila domaćin IBD-a (International Board of Directors).

******************

Mensa nije statična organizacija koja samo okuplja natprosečno inteligentne osobe. Postoje i aktivnosti (popularno ih nazivamo projekti) koje doprinose popularizaciji Mense i inteligencije uopšte. Aktivnosti Mense su, kao i interesovanja članova, veoma različite.

Cilj ovih Mensinih projekata je da skrene na sebe pažnju javnosti i nadležnih institucija, kao i to da stavi do znanja svima da se na nju, kao pozitivnu pokretačku snagu, može ozbiljno računati. Projekti iza kojih stoji Mensa imaju naučnu težinu i okrenuti su unapređenju kvaliteta života i prosperitetu šire zajednice. Svakim projektom rukovodi neko od članova Mense i oko njega se obično okuplja čitav tim ljudi.

Mensine aktivnosti podrazumevaju i raznovrsna okupljanja, čiji je cilj da omoguće i unaprede kontakte između članova i pruže prijatan ambijent za razmenu ideja, sticanje novih saznanja iz naučnih i drugih oblasti, razvijanje timskog duha kroz sportska takmičenja isl.

Međunarodne aktivnosti koje su na raspolaganju članovima

Rafting na Tari, 21. - 23. jul 2017.

Piknik u Kopru Mense Slovenije, 08. jul 2017.

Letnji kamp Mense Francuske, 08 - 15. jul 2017.

Neke od ranijih aktivnosti

Mensa Srbije na Nedelji svesti o mozgu 2017

Projekcija filma o Mensi Srbije

Obeležavanje jubileja - 70 godina postojanja Mense u svetu, novembar 2016

Program za skupštinski vikend je aktivnost koju najčešće lokalna Mensa (LM) - domaćin skupštinskog zasedanja organizuje radi upoznavanja gostiju sa sadržajima koje može da ponudi grad domaćin te radi međusobnog upoznavanja članova u okviru LM i u okvirima Mense Srbije.

oktobar 2015 IBD (International Board of Directors of Mensa) Novi Sad, Srbija
9. jun 2011. - Festival pameti, Novi sad

Na Magliču dan pred naš veseli spust 2006.

rafting "Tara 2006"

Press clipping Mense Srbije

Copyright © 1998-2024. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić