Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

2024.

50 besplatnih obuka Mensi Srbije od Lomingo International doo

Nas, Mensaše, svašta interesuje i uvek smo željni novih znanja, a pogotovo ako se radi o nečem tako aktuelnom kao što je dron tehnologija. Kada smo sa Milanom Lončarom iz Lomingo International dogovarali oko besplatne obuke za upravljanje dronovima, pretpostavljali smo da će sva mesta brzo da se popune, ali čini mi se da su očekivanja prevaziđena. Toliko da smo morali da pravimo listu čekanja za one koji nisu uspeli da se prijave.

U trenutku pisanja ovog teksta tu obuku je prošlo više od polovine planiranih grupa i za sada od članova dobijamo samo pozitivne komentare. I moje iskustvo je vrlo pozitivno - a ja sam neko ko nije imao nikakvog dodira sa dronovima do sada.

Dakle, prvi dan smo odslušali predavanje o pravilima i zakonima koje morate poštovati ukoliko želite da bez problema vozite dron. Instruktor Milan Lončar tu priču meša sa konkretnim primerima iz života pilota i instruktora pa je lakše zapamtiti sva pravila i definicije koje su vam potrebne za polaganje ispita. Iako u poslednje vreme čujemo reč “dron” uglavnom u lošim vestima, neverovatan je spektar situacija u kojima dron može da nam pomogne. Snimanje puteva i dalekovoda, monitoring i prskanje useva, nadzor specifičnih područja… Iako u većini tih slučajeva dron menja čoveka, smatram da treba biti zastupnik tehnologije koja menja opasan ili repetitivan posao čoveka. 

I da, zapamtio sam: u Afriku nikako ne nosite dron - afrički graničari neće baš biti oduševljeni vama.

Za drugi dan se pripremite da, posle početnog upoznavanja sa DJI aplikacijom, provedete prepodne napolju sa daljinskim upravljačem u ruci. Milan je osmislio niz vežbi uz pomoć kojih sam i ja, kao neko ko, ponavljam, nema ni minut iskustva u upravljanju dronom, na kraju dana uspešno pravio krugove dronom, pratio čoveka u pokretu i na kraju i prizemljio dron. A da ništa nisam polomio. 

Jedino što se plaća je prijava za polaganje ispita u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, ali uz uplatnicu Milan će i prijavu obaviti umesto vas i rezervisati vam termin za polaganje.

Dakle, Lomingo international je obezbedio za 50 članova Mense Srbije besplatnu obuku, a cilj te obuke je da članovi Mense postanu njihove kolege - licencirani piloti drona i da saznanja o upotrebi dronova šire kako bi informacije bile pristupačne širokim masama.

Osnovna obuka za pilota drona podrazumeva obuku od tri dana, a one se vrše po grupama od pet polaznika.

- Prvi dan je predviđen za teoretski deo.

- Drugi dan je predviđen za upoznavanje sa interfejson DJI aplikacija i za praktični deo koji podrazumeva letenje dronom na poligonu za obuke.

- Treći dan je predviđen za polaganje u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva za licencu pilota drona.

Posle završene obuke, očekujemo nastavak saradnje sa Lomingo International doo u vidu potpisivanja ugovora sa firmom kao prijateljem Mense Srbije što znači da će članovi Mense imati značajan popust za dalje obuke.

Biografija predavača:

Vrativši se u Srbiju pre dve godine iz Afrike gde je radio kao pilot drona i instruktor u edukativnim centrima Milan Lončar je osnovao novu firmu Lomingo international doo koja u svom poslovanju poseduje sektor Lomingo Dron sa ciljem upotrebe dronova u civilne svrhe. Prepoznavši velike benefite u upotrebi Dron tehnologije i dobre zarade, kako bi došao do osposobljene radne snage i dobrih poslovnih kolega organizuje Edukacije - obuke na temu - upotreba dronova u privredi i inspekcijskim nadzorima. Posedovanjem  licenci iz sektora softvera za obradu snimljenih materijala dron tehnologijom Dronedeploy, PIX4D, Hammer Mission, kao i licencama proizvođaća dronova DJI, FoxTech i AirSpace drone, takođe  provedenih više stotina milja u vazduhu sa različitim tipovima dronova sa velikim zadovoljstvom želi svoje iskustvo podeliti sa budućim pilotima drona.  

Više o firmi Lomingo International na sledećem linku

Željko Stanković, 22.04.2024.

 

2018.

Predavanje o upravljanju dronom - priprema za teoretski ispit (ne održava se više)

Dronovi  postoju jako popularni u celom svetu pa i kod nas, kako kao igračke tako i u poslu. Pilot drona je posao budućnosti. Naravno dronovi se u vojsci koriste mnogo godina unazad, ali za običnog čoveka od pre par godina kada se počelo sa primenom, za kratko vreme se postiglo mnogo. Danas plate pilota drona idu i preko 120.000$ godišnje u USA.

Dragan Lazić, član Mense Srbije, nudi kratku obuku za članove, uz koju će biti lakše položiti teoretski ispit i dobiti dozvolu za upravljanje dronom. Cena polaganja ispita u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva je trenutno nešto preko 800 dinara. U celom svetu, sa porastom interesovanja za dronove ta cena je drastično porasla, pa je pretpostavka da će se slično desiti i kod nas. Pravilnik o upotrebi dronova koji prati Zakon o vazdušnom saobracaju je nedavno stupio na snagu, u budućnosti može da se promeni način dobijanja dozvole (prolazak kroz školske centre i slično i cena bi u tom slučaju bila mnogo veća, te zato treba iskoristi ovaj period).

Predavanje će se održati u kancelariji Mense u Beogradu 14. januara 2018. Cena je simbolična (protivvrednost) 10€, plaća se predavaču na licu mesta. Broj učesnika je ograničen veličinom kancelarije, pa požurite.

Oni koji žele da polažu krajem januara potrebno je da se prijave u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva u prvoj nedelji januara. Nekih sedam dana nakon toga primi se Rešenje da je odobreno vaše polaganje ispita. Sa brojem rešenja se prijavljuje u sistem na dan izlaska na ispit, jer je taj deo kompijuterizovan. Ispiti su uvek poslednje nedelje u mesecu, od ponedeljka do četvrtka. Ispit za dobijanje sertifikata, odnosno potvrde za upravljanje dronom u Republici Srbiji, ima mogućnost jednog pokušaja i potrebno je položiti sa 75 procenata tačnih odgovora. Oni koji ne polože moraju da ponove proceduru nakon izvesnog vremena.

Predavanje će vas uvesti "u sistem" vazduhoplovstva, propisa, dronova i mogućnosti, a omogućiti da probate da letite, jer Dragan donosi svoj dron.

Biografija predavača:  član sam Mense od 2012. godine. Nakon Osnovne škole završene u Opštini Krupanj u Zapadnoj Srbiji, zavšio sam vazduhoplovno odeljenje Vojne gimnazije u Beogradu. Nakon gimnazije upisujem Vojnu akademiju, smer avijacija i godinu dana kasnije uporedo Osnovne studije na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, na odseku za vazdušni saobraćaj i transport. Po završetku Akademije dobijam i civilnu dozvolu za upravljanje malim avionima. Polažem ispit i dobijam zvanje instruktora teoretske nastave u obuci pilota. Nakon akademije raspoređen sam sa službom u 101. lovačkoj eskadrli na aerodromu Batajnica. U tom periodu upisujem i završavam Master na Saobraćajnom fakultetu i dobijam zvanje profesionalnog pilota u saobraćaju. Odlazim u Sjedinjene Američke Države pod statusom građanina od nacionalnog interesa. Radim u Civilnoj vazdušnoj patroli u misijama pretrage i spasavanja i zaštiti granica, predstavnik sam tima za bezbednost u vazdušnom saobraćaju pri federalnim vazduhoplovnim vlastima FAA. Posedujem komercijalnu dozvolu za upravljanje dronom na prostoru USA i dozvolu RS za sve četiri kategorije.

Cena je simbolična, jer želim da što više vas dobiju mogućnost da osete čari letenja!

 

Copyright © 1998-2024. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić