Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Predavanje o upravljanju dronom - priprema za teoretski ispit (ne održava se više)

Dronovi  postoju jako popularni u celom svetu pa i kod nas, kako kao igračke tako i u poslu. Pilot drona je posao budućnosti. Naravno dronovi se u vojsci koriste mnogo godina unazad, ali za običnog čoveka od pre par godina kada se počelo sa primenom, za kratko vreme se postiglo mnogo. Danas plate pilota drona idu i preko 120.000$ godišnje u USA.

Dragan Lazić, član Mense Srbije, nudi kratku obuku za članove, uz koju će biti lakše položiti teoretski ispit i dobiti dozvolu za upravljanje dronom. Cena polaganja ispita u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva je trenutno nešto preko 800 dinara. U celom svetu, sa porastom interesovanja za dronove ta cena je drastično porasla, pa je pretpostavka da će se slično desiti i kod nas. Pravilnik o upotrebi dronova koji prati Zakon o vazdušnom saobracaju je nedavno stupio na snagu, u budućnosti može da se promeni način dobijanja dozvole (prolazak kroz školske centre i slično i cena bi u tom slučaju bila mnogo veća, te zato treba iskoristi ovaj period).

Predavanje će se održati u kancelariji Mense u Beogradu 14. januara 2018. Cena je simbolična (protivvrednost) 10€, plaća se predavaču na licu mesta. Broj učesnika je ograničen veličinom kancelarije, pa požurite.

Oni koji žele da polažu krajem januara potrebno je da se prijave u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva u prvoj nedelji januara. Nekih sedam dana nakon toga primi se Rešenje da je odobreno vaše polaganje ispita. Sa brojem rešenja se prijavljuje u sistem na dan izlaska na ispit, jer je taj deo kompijuterizovan. Ispiti su uvek poslednje nedelje u mesecu, od ponedeljka do četvrtka. Ispit za dobijanje sertifikata, odnosno potvrde za upravljanje dronom u Republici Srbiji, ima mogućnost jednog pokušaja i potrebno je položiti sa 75 procenata tačnih odgovora. Oni koji ne polože moraju da ponove proceduru nakon izvesnog vremena.

Predavanje će vas uvesti "u sistem" vazduhoplovstva, propisa, dronova i mogućnosti, a omogućiti da probate da letite, jer Dragan donosi svoj dron.

Biografija predavača:  član sam Mense od 2012. godine. Nakon Osnovne škole završene u Opštini Krupanj u Zapadnoj Srbiji, zavšio sam vazduhoplovno odeljenje Vojne gimnazije u Beogradu. Nakon gimnazije upisujem Vojnu akademiju, smer avijacija i godinu dana kasnije uporedo Osnovne studije na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, na odseku za vazdušni saobraćaj i transport. Po završetku Akademije dobijam i civilnu dozvolu za upravljanje malim avionima. Polažem ispit i dobijam zvanje instruktora teoretske nastave u obuci pilota. Nakon akademije raspoređen sam sa službom u 101. lovačkoj eskadrli na aerodromu Batajnica. U tom periodu upisujem i završavam Master na Saobraćajnom fakultetu i dobijam zvanje profesionalnog pilota u saobraćaju. Odlazim u Sjedinjene Američke Države pod statusom građanina od nacionalnog interesa. Radim u Civilnoj vazdušnoj patroli u misijama pretrage i spasavanja i zaštiti granica, predstavnik sam tima za bezbednost u vazdušnom saobraćaju pri federalnim vazduhoplovnim vlastima FAA. Posedujem komercijalnu dozvolu za upravljanje dronom na prostoru USA i dozvolu RS za sve četiri kategorije.

Cena je simbolična, jer želim da što više vas dobiju mogućnost da osete čari letenja!

 

Copyright © 1998-2024. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić