Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Nedelja svesti o mozgu 2020 

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!!!

ZBOG MERA PREVENCIJE ŠIRENJA VIRUSA COVID 19, NAJAVLJENI PROGRAMI U OKVIRU NEDELJE SVESTI O MOZGU SU ODLOŽENI DO DALJNJEG. NOVI DATUM ĆE BITI OBJAVLJEN PO STABILIZACIJI SITUACIJE U ZEMLJI.

 

Poštovani, ove godine Mensa Srbije povodom Svetske nedelje svesti o mozgu organizuje aktivnosti u šest gradova:

Beograd:

- utorak 17.03.2020. od 18:00 do 19:00 časova u saradnji sa OŠ"Dragan Lukić" u Beogradu, radionica za učenike I-IV razreda "Pokreni svoj mozak" Tanja Olear Gojić, profesor razredne nastave, pedagoški savetnik, koordinator SIGa UčenIQ u Mensi Srbije i Mirjana Tišma, profesor razredne nastave, član predsedništva Mense Srbije i koordinator SIGa Roditelj u Mensi Srbije. Obe autori programa "Od crtanja do programiranja" i "Učimo brzo i lako, jer znamo kako".  Zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne na 0691974128.

- petak 20.03.2020. od 17:30 do 19:00h u prostorijama Mense Srbije u Beogradu, (Dom omladine, 3. sprat) radionica: Centar za dobrobit porodice “Happymamma” učestvuje sa autorskim programom za razvoj emocionalne inteligencije kod dece predškolskog uzrasta (od 4 do 7 godina) pod nazivom "EmoMe". Na nedelji svesti o mozgu, učesnici će proći kroz prvu radionicu koja deci objašnjava kako funkcioniše naš mozak i šta se dešava u njemu. Realizator programa za decu je Menadžer edukativnog centra i članica Mense, Milena Čolda Subašić, dok će uvodnu reč za roditelje održati Tatjana Prokić, autor programa, psihodramski psihoterapeut i psiholog. Zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne na 0691974128.

- subota 21.03.2020. od 17:30 do 19:00h u prostorijama Mense Srbije (Dom omadine Beograda, 3. sprat) predavanje za roditelje Momčila Stepanovića o emocionalnoj spremnosti dece za polazak u školu. Zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne na 0691974128.

Novi Sad :

- sreda 18.03.2020. od 19:00 časova u prostorijama Mense Srbije, Bulevar oslobođenja 22 u Novom Sadu, Branislava Tenjović član Mense, lokalni koordinator za Novi Sad održaće predavanje "Da li je ljubav droga". Osvrt na zloupotrebu psihoaktivih supstanci kao odgovor na emotivnu glad koju pojedinci osećaju kroz nedostatak određenih hemijskih jedinjenja u mozgu.

- subota 21.03.2020. od 17:00 do 18:30 u prostorijama Mense Srbije, Bulevar oslobođenja 22 u Novom Sadu,  Mensa Srbije u saradnji sa Oblutkom i Crown - školom engleskog jezika organizuje bilingvalnu radionicu za decu od 5 do 11 godina na temu STRAH i šta se dešava u mozgu kada nas on uhvati. Čitamo priču, razgovaramo i kreativno stvaramo na srpskom i engleskom.

Moderatorke, članice Mense Srbije: Dunja Šašić (Oblutak) i Jelena Umićević Bogunović (Crown). Zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne SMS-om na tel. 0653865222 (Napisati: Mensa, ime i prezime deteta, uzrast).

Kikinda:

- Petak 20.03.2020. od 18:00 h, Velika sala Kulturnog centra u Kikindi: U organizaciji Mense Srbije, Kulturnog Centra Kikinda i  Centra za unapređenje društva i životne sredine Kikinda, predavanje "Kreativnost kao stimulans razvoja emotivne inteligencijs" za osnovce, srednjoškolce, studente i ostale zainteresovane građane. Predavač Jelena Volkov, dizajner, umetnik, član Mense Srbije. Gost: Aleksandra Borović, predsednica Mense Srbije. Prijave i informacije u Kulturnom centru ili na tel 060/0470472.

Niš:

- Nedelja 22.03.2020. od 10:30 do 12:00 časova u Unbox hab, Kej Kola srpskih sestara 1/5, radionica za učenike od I-IV razreda "Kako nam emocije pomažu kada učimo?". Radionicu vodi Dijana Jovanović, profesor razredne nastave, pedagoški savetnik, član Mense Srbije. Prijave su obavezne na sajtu Unbox haba.

Kruševac:

- Petak 20.03.2020. od 12:00 h u OŠ "Jovan Popović", Balkanska 56, Kruševac biće realizovana radionica "Matematički moza(i)k" za decu 5. razreda osnovne škole. Opis: Da li mozak matematičara radi drugačije od ostalih i da li je matematika zaista svuda oko nas?  Matematika je oduvek bila predmet koji kod učenika pobuđuje razne emocije, neko je se plaši, a neko je obožava. Jedno je sigurno - nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovom prilikom proveravamo kakve sve emocije može kod nas da izazove rešavanje matematičkih problema, kroz igru i zabavi, razbijamo predrasude i jačamo ljubav prema matematici! Realizatori: Marija Prutkin u saradnji sa aktivom nastavnika matematike OŠ "Jovan Popović" iz Kruševca. Obavezne prijave na  mensakrusevac@gmail.com .

Kragujevac

- Subota 21.3.2020. od 17:00 časova u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka, Svetozara Markovića 69 predavanje: "Kako koristiti ceo mozak- tehnike učenja i pamćenja". Šta je to veština pamćenja koja se zove mnemonika? Zašto ne koristimo sve funkcije mozga u procesu učenja? Demonstracija mnemoničke veštine pamćenja u kojoj učestvuje publika. Detaljnije o kursu na kome se uči veština pamćenja u Edu Hobotnici. Radionica o memorijskim ciklusima i o tome kako sprečiti zaboravljanje zapamćenog. Predavanje drži Boris Projović, član Mense Srbije i autor Hobotnica Sistema pamćenja.

- Nedelja 22.03.2020 od 10:00 časova u OŠ "Stanislav Sremčević", Laze Marinkovića 54 u Kragujevcu realizovaće se radionica za učenike I, II i III razreda "Robotić na putu emocija", na kojoj će učenici imati prilike da se kroz temu emocija i emocionalne inteligencije upoznaju sa osnovama algoritamskog mišljenja i programiranjem najjednostavnijeg robota rešavaće postavljene zadatke. Radionicu će realizovati Tanja Olear Gojić, profesor razredne nastave, pedagoški savetnik, Scientix ambasador, MIE ekspert, koordinator SIGa UčenIQ u Mensi Srbije i Mirjana Tišma, profesor razredne nastave, član predsedništva Mense Srbije i koordinator SIGa Roditelj u Mensi Srbije. Obe su autori programa "Od crtanja do programiranja" i "Učimo brzo i lako, jer znamo kako". 

- Nedelja 22.03.2020. od 11:00 časova u OŠ "Stanislav Sremčević", Laze Marinkovića 54 u Kragujevcu realizovaće se radionica za učenike IV, V i VI razreda:,,Upoznaj robote i uči sa zadovoljstvom". Radionica u kojoj će učenici kroz aktivnosti vezane za konstruisanje i programiranje Lego edukativnog robota WeDo 2.0 usmeriti na potrebu da sve što učimo, osmislimo tako da nam bude zanimljivo, jer tada učimo brže i lakše. Radionice će realizovati Tanja Olear Gojić, profesor razredne nastave, pedagoški avetnik, Scientix ambasador, MIE ekspert, koordinator SIGa UčenIQ u Mensi Srbije i Mirjana Tišma, profesor razredne nastave, član predsedništva Mense Srbije i koordinator SIGa Roditelj u Mensi Srbije. Obe autori programa "Od crtanja do programiranja" i "Učimo brzo i lako, jer znamo kako". 

 

Nedelja svesti o mozgu 2019

11. - 17. marta 2019. godine

Besplatne radionice Mensa deci u Svetskoj nedelji svesti o mozgu 2019

BEOGRAD:

- četvrtak 14. mart 2019. god od 17:30 do 19:00 časova u prostorijama Mense Srbije u Domu omladine, Makedonska 22, treći sprat, Beograd

Klikeranje - igramo se pametnim igračkama i razvijamo mozak

za decu od 7 do 10 godina

realizuje UčenIQ  i KlIQer shop

ZBOG OGRANIČENOG BROJA MESTA PRIJAVE SU OBAVEZNE putem prijavne forme

Deca ćer na radionici imati prilike da isprobaju igre "pametnim igračkama". Posebna pažnja će biti posvećena igri "Jezička slagalica" čiji autor će i voditi radionicu.

Desetinama istraživanja u poslednjih dvadeset godina naučno je potvrđeno da igre koje podstiču moždanu aktivnost, povećanje pažnje i koncentracije te zahtevaju rešavanje problema, mogu povećati stepen inteligencije za 7 - 15 procenata. Pored toga "pametne igračke" podstiču razvoj motorike, kreativnosti, logičkih i kognitivnih sposobnosti kod dece i odraslih. Određene društvene igre podstiču socijalnu interakciju, sposobnost strateškog planiranja, povećavaju koeficijent inteligencije, razvijaju verbalnu i neverbalnu komunikaciju i emocionalnu inteligenciju.

Autori i realizator radionice :

Klea Kolarić, vlasnica KlIQer shop prodavnice pametnih igračaka i autor igre Jezička slagalica

Tanja Olear Gojić i Mirjana Tišma, članovi SIGa UčenIQ

 

- petak 15. mart  2019. godine od 17:30 do 19 časova u  prostorijama Mense Srbije u Domu omladine, Makedonska 22 treći sprat, Beograd

Razmrdajmo vijuge - Kreativna matematika 

za decu od 7 do 10 godina

relizuje UčenIQ  i Kreativni učitelji 

ZBOG OGRANIČENOG BROJA MESTA PRIJAVE SU OBAVEZNE putem prijavne forme

Deca ćer na radionici imati prilike da isprobaju igre kartama Kreativna matematika koje su proglašene za igračku 2018. godine. Karte su specifične što u špilu imaju brojeve prve stotine , a u igrama ovim kartama možete koristiti sve računske operacije. Karte su prihvaćene i kao nastavno sredstvo, a takođe kao pametna igračka dobile su I podršku Mense srbije.

Autor i realizator radionice.

Momčilo Stepanović, profesor razredne nastave, samostalni pedagoški savetnik, osnivač i predsednik UO udruženja Kreativni učitelji, suosnivač SIG-a za razvoj učenja i pamćenja pri Mensi Srbije, autor i realizator programa "Kreativna školica uspeha" i autor karti Kreativna matematika.

 

NIŠ:

"Razmrdajmo vijuge" u petak 15. marta 2019. u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu,

Od 18-19 časova radionica Razmrdajmo vijuge - upoznaj mozak, za učenike od 1. do 4. razreda. Na interaktivan način, kroz igru, deca se upoznaju sa zanimljivostima o mozgu i načinom kako da poboljšaju njegov rad.

Od 19-20 časova inkluzivna radionica Razmrdajmo vijuge - igrajmo se, za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Deca će se oprobati u različitim igrama za razvoj kreativnosti i  intelektualnih potencijala.

Autori i realizatori radionica su članovi Mense i njenog SIGa UčenIQ za rad sa decom, Tanja Olear Gojić i Mirjana Tišma profesori razredne nastave u OŠ "Dragan Lukić" u Beogradu, Dijana Jovanović, profesor razredne nastave u OŠ "Кralj Petar I" u Nišu i MA Nataša Кovačević, master defektolog u ŠOSO "Carica Jelena", predsednik Centra za edukaciju i socijalno uključivanje "Starija sestra".

Zbog ograničenog broja mesta, neophodno je putem prijavne forme rezervisati mesto za svako dete.

 

NOVI SAD:

u subota 16. marta 2019. u prostorijama Mense Srbije, Bulevar oslobođenja 22, Novi Sad.

16.30-18.00 „Pametno čitanje” u saradnji sa udruženjem Oblutak iz Novog Sada radionicu 

za decu od 4 do 9 godina

Interaktivno čitanje i kreativan rad kroz razvojno-kreativnu radionicu. Ozbiljno se igramo uz Oblutak.

Autor i realizator: Dunja Šašić, predsednica udruženja „Oblutak” iz Novog Sada. Autorka i voditeljka razvojno-kreativnih radionica za decu Oblutak i realizatorka pripremnog programa za predškolce Kreativna školica uspeha. Orijentisana ka ranom razvoju dece i podsticanju njihovih potencijala, darovitosti, kreativnosti, znanja i veština. Kao članica Mense Srbije realizovala projekte za decu uz interaktivno čitanje i kreativan rad „Knjiga – najbolji prijatelj inteligencije” i „Pametno čitanje”. Članica Mensinog organizacionog tima međunarodnih stručnih konferencija o darovitosti. Koordinatorka Tima za kreiranje aktivnosti u obrazovnom procesu za predškolski uzrast u okviru EPoK tima Srbije.

Zbog ograničenog broja mesta, neophodno je putem prijavne forme rezervisati mesto za svako dete. 

18.00 -19.30 „Da li glumiš ili znaš Engleski?” u saradnji sa Crown Education iz Novog Sada

radionicu za decu od 10 do 13 god. 

Radionica „Da li glumiš ili znaš engleski?“ je osmišljena tako da omogući deci uzrasta od 10 do 13 godina da kroz različite tehnike učenja engleskog jezika aktiviraju nekoliko različitih centara u mozgu, čineći time proces učenja ne samo neobičnim i zabavnim već i uspešnim.

Jezik je sredstvo komunikacije i kao takav nam treba upravo za – komunikaciju. On ima svoju kompleksnu strukturu, raznolika pravila, bezbroj izuzetaka i mnoštvo reči kojima nas bombarduju na klasičnim časovima engleskog jezika, ali njegovo usvajanje ne mora biti analitičko, ogoljeno i laboratorijski.

Mi ćemo ga izmestiti iz klupe, dati mu pokret i pretvoriti u zabavnu igru. Malo ćemo i otežati igru, za one koji vole izazove.

Autori i realizatori radionica su članica Mense Jelena Umićević Bogunović, sertifikovani NTC predavač i predavač engleskog jezika sa  17 godina iskustva u radu sa decom svih uzrasta, i Tatjana Jurišić, profesor engleskog jezika sa 14 godina iskustva, sertifikovani trener nastavnika engleskog jezika, kao i autor radionice „Pozorište senki u nastavi engleskog jezika“. Oba predavača rade u Crown Education školi u Novom Sadu  od osnivanja 2016. godine.

Zbog ograničenog broja mesta, neophodno je putem prijavne forme rezervisati mesto za svako dete. 

 


 

Datumi Nedelje svesti o mozgu u narednim godinama

16. - 22. marta 2020. godine


 

 

12.-18. marta 2018. godine

 

Baneri su linkovi do strana na kojima možete saznati o aktivnostima koje su prethodnih godina realizovane u Beogradu u okviru Nedelje svesti o mozgu:

 

 

 

Copyright © 1998-2022. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić