Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Outdoor SIG

Manifest Outdoor SIGa

Osnovna ideja ovog SIG-a je outdoor DRUŽENJE članova Mense (i njihovih prijatelja, koji ne moraju biti ujedno i članovi Mense) s pozitivnim duhom prema Avanturi i Prirodi. Outdoor druženje podrazumeva izlazak u PRIRODU i boravak u njoj, posete raznim zanimljivim lokacijama, odmor kraj jezera i uopšte, aktivnosti koje u sebi sadrže izvesnu dozu kontrolisane Avanture. Ovo, naravno, ne znači da pojedini naši članovi ne mogu imati u svojim "outdoor biografijama" bavljenje aktivnostima poput scubadivinga, skydivinga, paraglidinga, speleologije, freeclimbinga, bungee jumpinga, marathona, triathlona itd, već jedino da se Outdoor SIG neće eksplicitno baviti onim za šta već postoje adekvatni SIGovi (ili što uključuje povećani rizik od povreda).

Osim samih aktivnosti, ideja nam je i da okupimo ljude koje zanimaju ovakvePlaninari stvari, pa makar oni trenutno nemali vremena/mogućnosti/volje da se aktivno uključe i učestvuju u akcijama. Bilo bi nam drago da se i ti članovi uključe, pa da savetom, iznošenjem svojih iskustava i sl. doprinesu radu SIGa. U te svrhe, Outdoor SIG ima svoju mailing listu (na koju vas može prijaviti koordinator) koja članovima omogućava efikasniju razmenu informacija i ličnih iskustava u vezi tema kojima se SIG bavi. Dozvoljeno je i poželjno pokretati diskusije u vezi biciklizma, bicikala, rolera, tehnika vožnje, boravka, ishrane i snalaženja u prirodi, neophodne opreme, zanimljivih destinacija i sl. Preko liste možete potražiti, ili dati drugima savet u vezi pomenutih tema, predložiti akcije koje bi bile zanimljive članovima itd.

Outdoor SIG je organizovan u tri sekcije: biciklističku, planinarsku i SOZA (sekcija ostalih zajedničkih akcija).

Pošto su aktivnosti na otvorenom, po samoj svojoj prirodi, uslovljene atmosferskim prilikama, periodi najintenzivnijih aktivnosti pojedinih sekcija se uglavnom ne preklapaju; u letnjem periodu voze se bicikl i roleri, kad baš upeče zvezda aktivna je SOZA (kupanje na Adi!), a tamniji deo godine idealan je za šetnju po nekoj planini. Uvek ima šta da se radi! Zato ne oklevajte i pridružite nam se!

Planovi

Kratkoročni:

 • Reafirmacija i popularizacija SIGa i njegovih aktivnosti
 • Odlazak (bike/peške) do Ade i druženje
 • Bike ture od centra Beograda do nedalekih (<20km) zanimljivih lokacija (Ada, Zemunski kej, Košutnjak, Avala, Bela stena, manastir Sv. Stefan, Ostružnica, Vinča i sl.

Srednjoročni:

 • Izleti vozom "Romantika", koji povremeno tokom letnjeg dela godine saobraća od Beograda do Sremskih Karlovaca i Bele Crkve, uz mogućnost prevoza bicikala - za vožnju do Stražilova, na Fruškoj Gori i Deliblatske peščare.
 • Duže celodnevneTouring biciklista biciklističke ture - izletište Zabran kod Obrenovca, Kosmaj, Deliblatska peščara (Devojački bunar i dr.), Obedska bara, Grocka.
 • Planinarenje i pešačke ture po prirodi (Avala, Fruška gora, Bukulja, Venčac).

Dugoročni:

 • Biciklističke posete lokalnim Mensama u Srbiji, a kada steknemo kondiciju, što da ne, i drugim nacionalnim Mensama!
 • Razne niskobudžetne ekskurzija i trekinzi, na udaljenijim lokacijama (u saradnji sa PDP SIGom): Nacionalni parkovi Durmitor i kanjon Tare, Triglavska jezera u Julijskim Alpima, Visoke Tatre u Slovačkoj, Transilvanski Alpi u Rumuniji, Hohe Tauern u Austriji, Dolomiti u Italiji, vulkani i "podzemni gradovi" Cappadocije itd.

Možda će se nekome učiniti da su planirane ture previše zahtevne i 'jake' za njega, ali - ne dajte se uplašiti! Moje iskustvo je da, uz dobru raspodelu snaga, može daleko da se stigne, uz normalnu - svakodnevnu kondiciju. (Naravno, ovo nije poziv da uz kondiciju 'stečenu' uz prenos atletskog mitinga, krenete biciklom do Novog Sada!) U početku će akcenat biti na čisto gradskim vožnjama i lakšim šetnjama po prirodi, dok malo ne upoznamo svoje snage, a nas same.

Outdoor SIG i njegovi članovi, otvoreni su za svaku inicijativu za druženje u prirodi! Zalaganje i angažovanje svih zainteresovanih članova je više nego poželjno.

Pomenute akcije nisu (niti će biti) vođene od strane profesionalnih turističkih vodiča, već su to sve članovi SIGa. Korektan odnos između vođe akcije i učesnika se podrazumeva, kao i poštovanje autoriteta vođe akcije, što je naročito bitno na planinskim akcijama, na lokacijama udaljenijim od civilizacije.

Istorijat SIGa

 • Nekoliko članova učestvovalo je (u saradnji sa SIG LUPom i X-SIG-om), na Zimskom usponu na Trem, na Suvoj planini kod Niša, 23/24. februara 2002. god, gde se i javila ideja i potreba formiranja jednog ovakvog SIG-a za druženje i boravak u prirodi.
 • Išli smo na izlet na Frušku goru 27. aprila 2002, u okviru planinarske manifestacije Fruškogorski maraton, gde je među nekoliko hiljada učesnika učestvovalo i desetak članova Mense, koji su tom prilikom uspešno savladali staze 'Mali istočni maraton' (dužine 32km) i 'Srednji zapadni maraton' (57km), a usledio je i pokušaj, od strane nekih članova da se savlada i 'Ultra maraton' (101km), koji je na žalost, onemogućila jaka i hladna kiša u toku večernjih sati.
 • 2. juna 2002. tročlana ekipa sastavljena od članova SIG-LUPa i Outdoor SIGa izašla je ponovo na najviši vrh Suve planine - Trem (1810m).
 • 21. juna 2002. tri člana našeg SIGa učestvovalo je, sa još nekoliko svojih prijatelja, na Olympic Day Run atletskoj trci oko jezera na Adi Ciganliji. Za uspešno istrčanu stazu uručene su im diplome međunarodnog Olimpijskog komiteta, a u znak sećanja dobili su i prigodne poklone (majice s olimpijskim amblemom).
 • Prve nedelje jula 2002, zajedno sa desetak drugih planinara, dva člana Outdoor SIGa kampovalo je u dolini Grbaja, u Prokletijama. Između ostalog, izvršili su uspone na vrhove Severni i Srednji Karanfil (2490m), vrh Očnjak (2180m) koji je po oceni težine uspona blizu granice koja deli visokogorstvo i freeclimbing, posetili Kotlove (najduži snežnik na teritoriji exYU), vrelo Savino oko, ponor Grlje i Alipašine izvore u Gusinju.
 • 1. septembra 2002. dovezli smo se do Sremskih Karlovaca vozom "Romantika", a zatim produžili biciklima do Fruške gore. Usput smo posetili Stražilovo, manastire Grgeteg i Velika Remeta, TV toranj i spomenik na Iriškom vencu.
 • Dva naša člana provelo je mesec dana na samostalno organizovanoj 'Maloazijskoj turi' (6.IX-6.X 2002.), tokom koje su posetili Istanbul i grad Kayseri u čijoj okolini su izvršili uspon na 3916m visok vulkan Mt. Erciyes, oblast Cappadociju, zatim nacionalni park Aladaglar (gde su izvršili uspon na 3723m visok vrh Emler); prošli su mediteransko primorje (od Mersina na istoku, do Antalije na zapadu), posetivši pri tom nekropole Anamurium, Side, Aspendos i Perge, nekoliko tvrđava iz krstaške epohe i Düden vodopad; boravili su u gradićima Beldibi, Tekirova i Kaš na poluostrvu Lycia, posetili neke od lokacija u nacionalnom parku Baydag, poput uvale Phaselis i mitsko mesto Yanartaš, kanjon Saklikent, Fethije i plažu Ölüdeniz na Egejskom moru; na kraju puta posetili su banju Pamukkale i ponovo Istanbul.
 • 9. novembra 2002. kod koordinatora SIGa održano je, uz projekciju fotografija, kraće usmeno izlaganje učesnika o 'Maloazijskoj turi', kome je, između ostalih, prisustvovalo i 8 članova Mense.
 • Takođe, jula 2000. nekoliko članova Outdoor SIGa samoinicijativno je učestvovalo na trekkingu po Durmitoru, u rejonu Škrčkih jezera, gde im je bio smešten bazni logor. Tom prilikom uspešno su izvršili uspone na vrhove Bobotov Kuk (2523m), Prutaš i Planinicu, posetili Ledenu pećinu, katun u Lokvicama, Zminje i Jablan jezero, vidikovac Ćurevac iznad kanjona Tare, a neki su produžili boravak u Nacionalnom parku učestvujući i na splavarenju.

Članovi zainteresovani za oživljavanje SIGa mogu se javiti Nacionalnom SIG koordinatoru.

 

Copyright © 1998-2022. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić