Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Mensin program na jesen počinje u školama i vrtićima

Neke od korisnih igara su i najednostavnije, tako da roditelji i vaspitači sa decom mogu da rade i dok šetaju ulicom...

Od 1. septembra u pojedinim beogradskim vrtićima i osnovnim školama počeće da se primenjuje novi sistem učenja NTC (Nikola Tesla-Mensin odsek za darovite), čiji je cilj da kod dece razvije funkcionalno razmišljanje, tako što će zanimljivim zadacima i igrama kod njih izazvati radoznalost.

INTELEKT - Primena programa, koji je dobio potrebnu akreditaciju, počinje već od treće godine života igrama za održavanje ranoteže i koordinacije. vMotorni i mentalni razvoj ne treba odvajati. Od četvrte godine stimulišu se mentalne sposobnosti, koje uslovljavaju razvoj sposobnosti koncentracije, učenja, pamćenja, analize i povezivanja – kaže za „24 sata“ Ranko Rajović, izvršni direktor Mense i član borda direktora svetske Mense. Neke od korisnih igara su i najednostavnije, tako da roditelji i vaspitači sa decom mogu da rade i dok šetaju ulicom, parkom, voze se automobilom. vJedna od najednostavnijih igara je prepoznavanje apstraktnih simbola, kao što su zastave, marke automobila, registarske oznake, saobraćajni znakovi – kaže Rajović. Često se dešava da iz neznanja roditelji deci ne dozvoljavaju igre koje su upravo na spisku najdelotvornijih igara.

Jedna od najdelotvornijih igara je igra rotacije koja sadrži sve elemente komplikovane igre, rotaciju oko svoje ose, održavanje ravnoteže, snalaženje u prostoru, koordinaciju pokreta. A to je i najčešća igra koju roditelji iz neznanja prekidaju i ne dozvoljavaju detetu da se vrti. Savet roditeljima je da puste decu da se vrte, jer to je normalna pojava u uzrastu od dve do tri godine. Igre poput provlačenja, preskakanja, penjanja, trčanja, boravka u prirodi su mnogo korisnije od video-igrica i sedenja u fotelji – kaže Rajović.

Osim u vrtićima i u Osnovnim školama „Ivan Gundulić“, „Sveti Sava“ i „Dragojlo Dudić“, NTC program počinje da se primenjuje od 1. septembra. U kreiranju programa učestvovali su naši vrhunski stručnjaci, koji rade na Oksfordu, Kembridžu, Jejlu i drugim prestižnim svetskim univerzitetima. Lekcije u knjigama neće biti menjane, već će sa decom raditi tako da se izazove radoznalost.

Igre u okviru NTC sistema učenja

Stimulacija razvoja očnih mišića (odabrane igre s loptom, igre preskakanja). Razvoj kordinacije pokreta i motorike (igre rotacije, preskakanja, provlačenja). Razvoj brzine razmišljanja i zaključivanja - funkcionalno znanje (apstraktni simboli i zagonetne priče i pitanja).

Koristi od NTC programa

  • Podiže nivo intelektualnih sposobnosti.
  • Sprečava poremećaj koncentracije i pažnje.
  • Razvija koordinaciju pokreta i motorike.
  • Razvija brzinu razmišljanja i zaključivanja.
  • Koristan je za detekciju darovite dece i podsticanje razvoja darovitosti.
  • Povećava broj neuronskih veza u mozgu.

24h - 06.08.2009

M. Bulatović

Copyright © 1998-2022. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić