Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

GO Sig

Osnovne aktivnosti SIG-a biće: učenje, podučavanje i promocija GOa (u svetu poznat pod nazivima Go, Igo, Baduk, Wei-chi, Wei-qi) - najstarije, najmasovnije i najfascinantnije misaone igre na svetu (nastao u Kini oko 2250. godine pre nove ere, danas ga aktivno igra više od pedeset miliona ljudi), kojoj ni najbolji današnji kompjuteri niti softver nisu dorasli (zbog toga se GO naziva igrom 21. veka) i koja je najozbiljniji kandidat (uz bridž i šah) da postane prvi misaoni sport koji će postati olimpijski.

GO se tek od skora tretira kao sport (priznat kao takav i u našoj zemlji, već godinama), kako na Istoku, tako i na Zapadu, inače je na Dalekom Istoku više uvažen kao kulturni fenomen, umetnost, sredstvo za razvoj intelekta i strateškog razmišljanja (zato je obavezan predmet na mnogim vojnim akademijama i u školama biznisa). Postoje i fakulteti i akademije za GO, pa i TV kanali posvećeni samom GOu. Sve te aktivnosti su finansijski podržane od strane moćnih sponzora. Na Zapadu, pak, veliki broj članova Mense igra GO.

Zbog svega toga će jedna od glavnih aktivnosti našeg SIG-a biti saradnja sa međunarodnim i nacionalnim GO asocijacijama i drugim organizacijama koje se bave GOom i misaonim sportovima, kontakti sa igračima GOa - članovima Mense iz drugih zemalja, zatim učestvovanje na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima kao i organizovanje takvih takmičenja.

Pošto je GO izuzetno (i sve više) zastupljen na Internetu, GO SIG će dobar deo aktivnosti posvetiti i ovoj oblasti.

Članovi zainteresovani za oživljavanje SIGa mogu se javiti Nacionalnom SIG koordinatoru.

 

Copyright © 1998-2022. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić