Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Saopštenje za medije - Mensa internacional

Uspesi 2020, planovi za 2021.

Mensa, “visokointeligentno društvo”, ostavila je iza sebe veoma uzbudljivu godinu. Uprkos pandemijskoj situaciji, udruženje koje širom sveta ima oko 145 hiljada članova nastavilo je da napreduje, povećavajući svoje prisustvo u mnogim zemljama i jačajući inicijative za međunarodnu promociju inteligencije.
 
Jačanje međunarodne mreže
 
Nakon što je mnogo godina bila Emerging National Mensa (ENM; Nacionalna Mensa u nastajanju)*, Indija je ostvarila značajan napredak u nekoliko polja, postajući Provizorna nacionalna Mensa (PNM)* januara 2020. Štaviše, na putu je da postane Full National Mensa (FNM; Punopravna nacionalna Mensa)* sa zasluženim mestom za stolom Internacionalnog borda direktora u bliskoj budućnosti.
 
Mensa Tajvana (Kineski Tajpej) postala je FNM oktobra 2020. Prve aktivnosti imala je 2014, a grupa je zvanično prepoznata kao ENM početkom 2019. Već ima preko 500 članova.

Posle manje od godinu dana otkako je postala ENM, Mensa Perua ostvarila je status PNM. S više od 130 članova, veoma je aktivna i služi za primer. U martu, Meksiko je postao FNM posle niza godina kao PNM. Meksiko je otpočeo svoje aktivnosti 2008. Sad ima oko 400 aktivnih članova i veliki potencijal za rast.
 
U Evropi, Bosna i Hercegovina postala je PNM septembra 2020.
*Mensa internacional ima proceduru od tri koraka za nacionalne Mense: Emerging National Mensa (ENM), Provisional National Mensa (PNM), Full National Mensa (FNM). Nacionalna Mensa mora da ispuni brojne kriterijume da bi prešla na naredni nivo.
 
100 % prilagodljiva i virtuelna

Jedan od glavnih događaja Mense internacional u 2020. bio je prvi onlajn godišnji sastanak Internacionalnog borda direktora (IBD). Tokom konstitutivnog referenduma, Mensa je zabeležila rekordan broj glasača – zapravo, udvostručio se prethodni broj.
Prošle godine, zvanična FB stranica Mense dostigla je 26 hiljada pratilaca (36 % rasta za 12 meseci). Mensina novoosnovana Workplace zajednica (Workplace Community) takođe je dodatno osnažila u 2020, i onlajn aktivnosti nastavile su da se razvijaju. Od psihologije do Pokémon Go, humora do hevi metala, i matematike do borilačkih veština, 2020. je zabeležen rast broja novih grupa.
 
Nove inicijative i dobra dela

U novembru 2020, četiri nordijske Mense odobrile su osnivanje Nordijskog fonda Mense radi daljeg istraživanja prirode, karakteristika i upotrebe inteligencije. Ustanovljen je upravni odbor i ovaj novi fond pokrenut je I funkcionalan.
Mensa Indonezije prikupila je novac za nabavku zaštitnih skafandera, medicinskih maski i rukavica, i ostale potrebne opreme kao donacije za četiri bolnice koje leče obolele od kovida 19.
Mensa SAD radila je s Fondacijom Mense kako bi ponudila materijale i uputstvo za roditelje koji trenutno treba da podučavaju svoju decu (k)od kuće.
 
Planovi za 2021.

Ove godine, Mensa će proslaviti svoju 75. godišnjicu. Brojni događaji planirani su širom sveta za proslavu ovog značajnog jubileja. U avgustu će Mensino svetsko okupljanje biti održano u Hjustonu, SAD, i ponudiće raznovrsne diskusije, radionice, seminare, obilaske, igre, i druge vidove zabave.

Još jednom, Mensa je pokazala značaj svoje međunarodne mreže i motivaciju svojih volontera širom sveta. Pandemija nas je naterala da istražimo nove načine saradnje i mnogi članovi uložili su svije vreme u naš međunarodni razvoj, što će biti veoma korisno za nas u 2021, godini u Bjorn Liljekvist Liljeqvist, predsednik Mense internacional.

Copyright © 1998-2021. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić