Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Aktivnosti u prethodnom periodu 

PALIĆ 2018

PETAK 21.09.

19:00 - YACHTING KLUB Palić – tradicionalno okupljanje i večera za sve učesnike skupa, hrana je besplatna, piće se plaća.


SUBOTA, 22.09.

09:00 - 10:30 Poseta ZOO vrtu na Paliću
10:30 – 12:30 odlazak u Suboticu, obilazak Gradske kuće i Sinagoge
12:30 – 15:30 odlazak na Kelebiju i poseta Ergeli Kelebija, mogućnost jahanja konja i vožnje fijakerom. Ulaznica sa programom (obilazak ergele sa vodičem, jahanje konja i vožnja fijakerima), 400 din/po osobi.

16:00 – 19:00 Rokin salaš - Sto godina stara seoska kuća, na istočnoj obali Ludaškog jezera, sadrži zanimljive etnografske, prirodne i arheološke zbirke predmeta koji su nađeni u blizini jezera. Do ovog salaša nije stigla struja, pa se hrana i kolači, spremljeni po starim receptima, peku u peći.

Predavanje o načinu života u davnim vremenima na salašima severne Bačke, o raznovrsnom životinjskom i biljnom svetu Palića i Ludoškog jezera će održati vlasnik salaša i direktor Gradskog muzeja u Subotici g. Ištvan Hulo, koji će nas povesti i u razgledanje muzejske postavke.

Kasni ručak/rana večera - domaća hrana, spremljena u starinskim šporetima i pećima na drva  (samoposlužni princip). Cena 500 din po osobi.

20:00 pa nadalje Yahting klub Palić

Druženje uz intelektualne igre - turnir za razmrdavanje vijuga!


NEDELJA, 23.09.

10:00 - 13:00 Palićka olimpijada na obali jezara, kod vile “Bagojvar”, na oko 100 m od Eko centra (prijave ne licu mesta). Olimpijada podrazumeva sportske igre, često vrlo šaljive, skakanje u džaku, teranje obruča, bacanje kamena sa ramena, povlačenje konopca, vaterpolo na suvom itd. Puno smeha i zabave, dobrog sportskog duha. Kategorije takmičara: deca, žene, muškarci.

13:30 RUČAK – nedeljni ručak - švedski sto u restoranu “Mala gostiona” na Paliću, po ceni od 1.100 dinara, u šta je uračunata hrana u neograničenim količinama, piće se plaća posebno. Za decu od 6 do 12 godina u pola cene. Za decu ispod 6 godina besplatno.

15:00 - 16:00 RASTANAK DO NAREDNOG PUTA

Ispraćaj gostiju ispred Male gostione, slikanje...

Prijavna forma za skup se nalaze na sajtu Mense Srbije.
Molimo sve zainteresovane da se što pre prijave. Prijave ćemo primati do 20.09. u 23:59h. Poučeni iskustvom prethodnih godina, molimo Vas da se što ranije prijavite, da ne ostavljate to za zadnji dan, čime nama olakšavate organizaciju.

 

Tokom istog vikenda na Paliću se održava i Vinski maraton, kao i Vojvodina Cheese festival, tako da je na programu puno koncerata i drugih zanimljivih sadržaja na otvorenom.

SMEŠTAJ: učesnici skupa sami biraju smeštaj. Na Paliću je široka ponuda smeštaja, od vrlo skromnih privatnih soba, do luksuznih vila i hotela. Sigurno ćete naći nešto u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Treba imati u vidu da je zbog Vinskog maratona i pratećih manifestacija potražnja smeštaja u ovom periodu pojačana, pa je dobro što pre napraviti rezervaciju. Informacije možete dobiti preko raznih sajtova, neki od njih su:

http://www.sobe-smestaj.com/smestaj-u-palic.html

http://www.palicinfo.com/

http://www.visitsubotica.rs/sr-Latn/stay/palic

 
Srdačan pozdrav i vidimo se na Paliću!

Lokalna Mensa Subotice


O Rokinom salašu
Rokin salaš se nalazi na istočnoj obali Ludaškog jezera. Od davnina je mesto okupljanja ovdašnjeg stanovništva. Stogodišnji salaš je na obali sa koje se pruža izuzetna panorama prelepog jezera. Tršćaci pod salašem i deo jezera pod nazivom Žuta obala, važili su nekoć kao omiljeno mesto za pecanje. U “kući čamaca”, kako se nekad salaš zvao, živeo je čamdžija, čovek koji je velikim čamcima prevozio putnike na drugu obalu. Ispod obale salaša ribari su vukli svoje mreže, tu su ribu prodavali i kuvali riblju čorbu.
Rokin salaš sačuvao je osobenost severnobačke trodelne kuće od nabijenice sa trščanim krovom. I danas postoje furune i raznovrsna arhaična ognjišta pod otvorenim odžakom. Na salašu nema struje.
Stalna postavka smeštena je u posebnoj zgradi. Sastoji se od više celina. Arheološki deo prikazuje život ljudi od mezolita do srednjeg veka. Većinom su izloženi originalni eksponati koji su pronađeni u okolini ludaškog jezera. Salaš se nalazi na ostacima neolitskog naselja i zbog toga imamo najviše predmeta iz tog perioda. Formiranje i storija naselja oko jezera prikazana je kartama i dokumentima. Etnografski deo postavke prikazuje karakteristične predmete i kućne potrebštine sa početka dvadesetog veka. Originalne fotografije govore kako su nekada živeli na salašu. Najveći deo izložbe posvećen je prirodnim vrednostima rezervata. Velika diorama prikazuje značajna staništa i ptice koje tu žive. Panoi prikazuju seobu ptica, ribe, insekte i karakteristične biljne zajednice.po starom narodnom predanju o poreklu imena sela ludaš – i selo i jezero dobili su ime po guskama.

 

PALIĆ 2017.

 

PROGRAM SKUPA

PETAK 22.09.

14:00 - 18:00 Dolazak i smeštaj učesnika

19:30 na dalje - YACHTING KLUB Palić - večera (pizza) za sve učesnike skupa besplatno. Piće se plaća.

 

SUBOTA 23.09.

09:00 - 14:00 Sportski dan, takmičenje u odbojci na pesku, sa Klubom uspešnih na Peščanoj plaži na Paliću nakon kojeg sledi ručak – roštilj koji će pripremati članovi ovog Udruženja. Roštilj se plaća.

Ručak nije posebno organizovan, te svako može da bira da li želi ručati u Subotici, ili će posetiti neki od brojnih palićkih salaša, neku od vila/restorana, ili neku od tri riblje čarde na samom jezeru.

Za one koji žele da učestvuju u Prvom Vinskom maratonu u Srbiji:

10:00 – 23:30 Članovi Mense koji vole da trče i šetaju u prirodi ili žele da obiđu poznate subotičke vinarije, imaju priliku da učestvuju u Vinskom maratonu koji se prvi put održava u Srbiji na Paliću. Detalje možete pogledati na sajtu Vinskog maratona.

16:00 - 19:00 Za decu organizovana poseta Palićkom ZOO vrtu

Palić ZOO cene ulaznica možete videti na sajtu Zoo vrta.

17:00 - 19:00 Predavanje – u kongresnoj sali hotela “President” na Paliću

                        Tema predavanja: “Pravi put ka zdravlju”

19:00 pa na dalje - YACHTING KLUB Palić, večera (roštilj) besplatno za sve učesnike skupa.

 

NEDELJA  24.09.

10:00 - 12:00 Palićka olimpijada na obali jezara, kod vile “Bagojvar”, na oko 100 m od Eko centra (prijave na licu mesta). Olimpijada podrazumeva sportske igre, skakanje u džaku, teranje obruča, bacanje kamena sa ramena, povlačenje konopca, vaterpolo na suvom itd. Puno smeha i zabave, dobrog sportskog duha. Biće organizovano posebno takmičenje za odrasle, a posebno za decu. Više informacija o Palićkoj olimpijadi, i njenom osnivaču Lajošu Vermešu možete naći na http://hr.wikipedia.org/wiki/Palićka_olimpijada

13:00 NEDELJNI RUČAK - švedski sto u restoranu “Mala gostiona” na Paliću, po ceni od 1090 dinara, u šta je uračunata hrana u neograničenim količinama, piće se plaća posebno. Za decu od 6 do 12 godina u pola cene. Za decu ispod 6 godina besplatno.

15:00 - 16:00 RASTANAK DO NAREDNOG PUTA

Ispraćaj gostiju ispred Male gostione, slikanje...

 

 

PALIĆ 2016.

 

PROGRAM SKUPA

PETAK 16.09.

14:00 - 18:00 Dolazak i smeštaj učesnika

19:30 na dalje - YACHTING KLUB Palić - večera (pizza) za sve učesnike skupa besplatno. Piće se plaća, s tim da zvanično nije dozvoljeno donositi sopstveno piće ;)

SUBOTA 17.09.

10:00 - 13:00 Izlet na ergelu - jahanje konja, vožnja fijakerima i obilazak ergele sa vodičem. Učešće 300 RSD po osobi. Deca do pet godina ne plaćaju.

Više o ergeli: http://www.lipicaner.com/

Ručak: Nije posebno organizovan, te svako može da bira da li želi ručati u Subotici, ili će posetiti neki od brojnih palićkih salaša, neku od vila/restorana, ili neku od tri riblje čarde na samom jezeru.

Preporučujemo: Staru piceriju, imaju odličnu baštu i dečije igralište u sklopu: http://www.starapicerija.com/

Ako bude hladnije, pored je odličan Boss Caffe http://www.bosscaffe.com/

14:30 -15.30 organizovani obilazak Subotice sa vodičem. Za goste koji nisu imali priliku da pogledaju znamenitosti Subotice, organizovano je razgledanje grada, uz penjanje na vidikovac tornja gradske kuće.

16:00 - 19:00 Za decu organizovana poseta Palićkom ZOO vrtu

Palić ZOO cene ulaznica: http://www.zoopalic.co.rs/cene-ulaznice.html

16:00 - 18:00Predavanje - Otvoreni univerzitet Subotica (u centru grada):

MOŽEMO LI PREVENTIVNO DELOVATI NA TERORIZAM?

Terorizam je globalni fenomen koji se smatra jednom od najvećih pretnji čovečanstvu, naročito ukoliko podrazumeva upotrebu oružja za masovno uništavanje (OMU). Strah od terorizma se kao plamen širi svetom, međutim, postavlja se pitanje koliko, u suštini, građani znaju o (savremenom) terorizmu i odakle stiču, za njih neophodne, informacije.

Prvi segment predavanja je osmišljen tako da pruži osnovne informacije o terorizmu i upotrebi OMU u njegove svrhe, poput karakteristika, uzroka i posledica terorizma i sl. U drugom segmentu ćemo se pozabaviti borbom protiv terorizma i njegovom prevencijom, uz poseban naglasak na odnos terorizma i medija, kao najdostupnijeg izvora informacija o ovom fenomenu.

Slušaoci će, takođe, biti zamoljeni da pre i nakon predavanja popune anketu (anonimno i opcionalno) kojom će se ispitivati ​​njihova informisanost i stavovi o terorizmu, odnosno promena istih nakon predavanja. Sve druge potrebne informacije će dobiti na samom predavanju.

Biografija predavača:

Una Radovanović Nenadić je diplomirani defektolog (Prevencija i tretman poremećaja ponašanja), master inženjer tehnologije (Forenzičko inženjerstvo) i student multidisciplinarnih master akademskih studija pri Univerzitetu u Beogradu - Terorizam, organizovani kriminal i sigurnost (60ESPB) i master akademskih studija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju - Prevencija i tretman poremećaja ponašanja. Angažovana je u Istraživačkom centru za odbranu i sigurnost (ICOB) kao istraživač u kome koordinira i sudeluje u realizaciji nekoliko projekata.

19:00 pa na dalje - YACHTING KLUB Palić, večera (roštilj) besplatno za sve učesnike skupa.

NEDELJA 18.09.

10:00 - 12:00 Palićka olimpijada na obali jezara, kod vile “Bagojvar”, na oko 100 m od Eko centra  (prijave ne licu mesta). Olimpijada podrazumeva sportske igre, često vrlo šaljive, skakanje u džaku, teranje obruča, bacanje kamena sa ramena, povlačenje konopca, vaterpolo na suvom itd. Puno smeha i zabave, dobrog sportskog duha. Biće organizovano posebno takmičenje za odrasle, a posebno za decu. Više informacija o Palićkoj olimpijadi,  i njenom osnivaču Lajošu Vermešu možete naći na http://hr.wikipedia.org/wiki/Pali%C4%87ka_olimpijada

13:00 NEDELJNI RUČAK - švedski sto u restoranu “Mala gostiona” na Paliću, po ceni od 1090 dinara, u što je uračunata hrana u neograničenim količinama i domaće vino, ostalo piće se plaća posebno. Za decu od 6 do 12 godina u pola cene. Za decu ispod 6 godina besplatno.

15:00 - 16:00 RASTANAK DO NAREDNOG PUTA J

 

Palić 2015

PROGRAM SKUPA

PETAK 11.09.

14:00 - 18:00 Dolazak i smeštaj učesnika

19:30 na dalje - YACHTING KLUB Palić - večera (paprikaš) za sve učesnike skupa, hrana se plaća malim učešćem od 100 RSD (uz predhodno kupljene bonove). Piće se plaća, sem sponzorsko.

SUBOTA 12.09.

11:00 - 14:00 Obilazak vinarije DiBonis http://www.dibonis.rs/ sa, bez premca, najkvalitetnijim vinima i rakijama u širem regionu Panonske nizije, što ilustruje i preko 700 osvojenih nagrada u zemlji i inostranstvu, od 2007. do danas. U obilazak je uključena degustacija vina i rakija sa zakuskom, uz bogat ručak u okviru trosatne ture. Cena ture je 20€ za odrasle i 10€ za decu.

Ručak: organizovan je u okviru obilaska vinarije. Za one koji se ne budu pridružili turi obilaska vinarije, svako može da bira da li će posetiti neki od brojnih palićkih salaša, neku od vila/restorana, ili neku od tri riblje čarde na samom jezeru.

11:00 - 14:00 Dečiji segment - organizovani obilazak ZOO vrta i dečije zabavne igre.

15:00 - 16:30 Sastanak Predsedništva Mense Srbije u Yachting klubu na Paliću.

Predavanje - EKO centar na Paliću (kružna zelena zgrada blizu Vile Viktorija):

17:00 - 18:30GMO “Kako se dobijaju, kakve su i da li su štetne genetički modifikovane biljke?”

Predavanje će obuhvatiti osnovne koncepte genetičkog inženjerstva sa kratkim podsetnikom o tome šta su ćelije, DNK, RNK, proteini, enzimi i šta je to genom. Biće prikazani osnovni koraci u konstrukciji GMO biljaka, odnosno kako se izabrani strani gen može ubaciti u biljni genom. Kako obične zemljišne baktrije funkcionišu kao najprecizniji inženjeri koji su usavršili GMO tehnologiju milionima godina pre nas? Konkretni primeri transformisanih (genetički izmenjenih) biljaka će uključiti najrasprostranjenije i komercijalizovane tipove GMO useva - biljke otporne na herbicid Roundup (uglavnom soja) i biljke otporne na insekte (BT kukuruz), kao i useve obogaćene vitaminima (zlatni pirinač). Neće izostati ni bizarnosti tipa Terminator tehnologije, biljke koje svetle u mraku, kao ni "grube igre" nokautiranje gena. Na kraju, i kratak osvrt na ono što se iz ove oblasti radi kod nas (biljke otporne na viruse, kulture dlakavih korenova i drugo).

Drugi deo predavanja je zamišljen kao interaktivna diskusija o realnim i mitološkim opasnostima GMO tehnologije. Gde možete proveriti koje GMO biljke postoje a koje ne postoje na globalnom tržištu? Da li ima GMO voća i povrća na našim pijacama? Da li izmenjena DNK u hrani može da ima neki efekat na nas? Zašto naša agronomija nije pogodna za gajenje GMO? Koju ozbiljnu argumentaciju možete korisititi ako ste protivnik GMO? I ostalo, kuda nas priča odvede...

Dr Ana Simonović, viši naučni saradnik odseka za fiziologiju biljaka, Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”. Rodjena je 1969. godine u Beogradu. Diplomirala Molekularnu biologiju i fiziologiju 1995., a magistrirala iz oblasti Fiziologije biljaka 1998., na PMF-u u Beogradu. Doktorirala je u Americi, na North Dakota State University 2006., kao nagradjeni stipendista (Presidential Doctoral Fellowship Award), iz oblasti Ćelijske i molekularne biologije. Radi na Institutu za Biološka istraživanja "Siniša Stanković" kao viši naučni saradnik. Autor je ili koautor tridesetak naučnih radova i jedne knjige. Povremeno predaje na postdiplomskim studijama.

19:00 pa na dalje - YACHTING KLUB Palić, večera (roštilj) za sve učesnike skupa, hrana se plaća malim učešćem od 150 RSD (uz predhodno kupljene bonove).

NEDELJA 13.09.

10:00 - 12:00 Palićka olimpijada na obali jezara, kod vile “Bagojvar”, na oko 100 m od Eko centra  (prijave ne licu mesta). Olimpijada podrazumeva sportske igre, često vrlo šaljive, skakanje u džaku, teranje obruča, bacanje kamena sa ramena, povlačenje konopca, vaterpolo na suvom itd. Puno smeha i zabave, dobrog sportskog duha. Biće organizovano posebno takmičenje za odrasle, a posebno za decu. Više informacija o Palićkoj olimpijadi,  i njenom osnivaču Lajošu Vermešu možete naći na http://hr.wikipedia.org/wiki/Pali%C4%87ka_olimpijada

13:00 RUČAK – nedeljni ručak - švedski sto u restoranu “Mala gostiona” na Paliću, po ceni od 1090 dinara, u što je uračunata hrana u neograničenim količinama i domaće vino, ostalo piće se plaća posebno. Za odrasle i decu iznad 12 godina 1.000 RSD, za decu od 6 do 12 godina pola cene. Za decu ispod 6 godina besplatno.

15:00 - 16:00 RASTANAK DO NAREDNOG PUTA :)

 

PALIĆ 2014.

PROGRAM SKUPA

PETAK 05.09.

14:00 - 18:00 Dolazak i smeštaj učesnika
19:30 na dalje - YACHTING KLUB Palić - večera (paprikaš) za sve učesnike skupa, hrana se plaća malim učešćem od 100 RSD (uz predhodno kupljene bonove). Piće se plaća.

 

SUBOTA 06.09.

Teme skupa:
- Kurs samoodbrane za žene
- Priča o ključnim umnim veštinama
- Podsvesna komunikacija i NLP

10:00 - 11:30 Kurs samoodbrane za žene, s tim da su dobrodošli i muškarci, a naročito deca. Kurs će se održati na travi, kod vile “Bagojvar”, gde se održava nedeljna olimpijada, na oko 100 m od Eko centra. Učesnici se neće prljati po travi, ali nije na odmet da se dođe u trenerkama. Kurs vodi gospodin Vladimir Brkić.
12:00 - 15:00 Izlet na ergelu - jahanje konja, vožnja fijakerima i obilazak ergele sa vodičem. Učešće 300 RSD po osobi. Deca do pet godina ne plaćaju.

Ručak: ovaj put nije posebno organizovan, tako da svako može da bira da li će posetiti neki od brojnih palićkih salaša, neku od vila/restorana, ili neku od tri riblje čarde na samom jezeru.

13:00 - 14:30 Sastanak Predsedništva Mense Srbije, sa Nadzornim odborom Mense Srbije, u Yachting klubu na Paliću.

Predavanja - EKO centar na Paliću (kružna zelena zgrada blizu Vile Viktorija):

16:00 - 17:00 Priča o ključnim umnim veštinama

Interaktivno predavanje predstavlja putovanje u svet umnih sposobnosti koje najviše utiču na naše živote. Koje su to ključne veštine, koliko su one važne i koliko vremena posvećujemo njihovom razvoju? Šta možemo da uradimo kako bi čvrsto uzeli kormilo svojih života, unapredili svoje mogućnosti i sačuvali vitalnost do duboko u starost?

Mr Predrag Đukić je autor ntc:m programa za razvoj veština menadžera koji se suštinski zasniva na dva segmenta: usvajanju efektivnih misaonih tehnika i razvoju umnih sposobnosti koje su neophodne za njihovo efikasno praktikovanje. 

Program je oslonjen na savremena naučna saznanja o radu mozga i uvodi brojne novine u odnosu na akademski način rada. Svi treninzi ntc:m programa su interaktivni i dobrim delom predstavljaju put ka spoznaji kroz igre i rešavanje praktičnih problemskih situacija.

17:00 - 17:10 Pauza

17:10 - 18:30 Podsvesna komunikacija i NLP

Znanje koje sigurno, svima i uvek može pomoći, u svakoj oblasti života, bilo da se radi o poslu, karijeri, odnosima sa kolegama, promovisanju sebe, napretku na društvenoj lestvici, ili odnosima sa bližnjima i svim drugim interakcijama sa ljudima, jeste edukacija i znanje iz oblasti veštine komunikacije. Ma koliko to na prvi pogled možda izgledalo čudno, ali je činjenica da gotovo nikada niko nije napredovao u bilo kojoj oblasti života, privatnoj ili poslovnoj, ukoliko nije bio vešt u odnosima sa ljudima i predočavanju onoga što radi svojoj okolini.

Predavanje o podsvesnoj komunikaciji, kao jednom od segmenata sveukuopne komunikacije, će održati profesionalni trener i predavač Boris Teodosijević kroz čije stručne seminare i kurseve je do sada prošlo više hiljada polaznika, željnih rada na sopstvenom usavršavanju i napretku u svim sferama života, kroz unapređenje ličnih sposobnosti komunikacije i odnosa sa ljudima.

Obilazak Subotice

16:30 -18.30 Za goste koji nemaju želju da prisustvuju predavanjima, naročito za goste iz drugih zemalja kojima bi praćenje predavanja na srpskom jeziku predstavljalo problem, organizovano je razgledanje Subotice, uz, svakako, moguće i slobodne aktivnosti, razgledanje ZOO vrta, okoline jezera i slično.

19:00 pa na dalje - YACHTING KLUB Palić, večera (roštilj) za sve učesnike skupa, hrana se plaća malim učešćem od 150 RSD (uz predhodno kupljene bonove).

NEDELJA 07.09.

09:00 - 12:00 Palićka olimpijada na obali jezara, kod vile “Bagojvar”, na oko 100 m od Eko centra  (prijave ne licu mesta). Olimpijada podrazumeva sportske igre, često vrlo šaljive, skakanje u džaku, teranje obruča, bacanje kamena sa ramena, povlačenje konopca, vaterpolo na suvom itd. Puno smeha i zabave, dobrog sportskog duha. Biće organizovano posebno takmičenje za odrasle, a posebno za decu. Više informacija o Palićkoj olimpijadi,  i njenom osnivaču Lajošu Vermešu možete naći na http://hr.wikipedia.org/wiki/Pali%C4%87ka_olimpijada

13:00 RUČAK – nedeljni ručak - švedski sto u restoranu “Mala gostiona” na Paliću, po ceni od 1090 dinara, u što je uračunata hrana u neograničenim količinama i domaće vino, ostalo piće se plaća posebno. Za odrasle i decu iznad 12 godina 1090 RSD, za decu od 6 do 12 godina pola cene. Za decu ispod 6 godina besplatno.

15:00 - 16:00 RASTANAK DO NAREDNOG PUTA :)

 

PALIĆ 2013.

PROGRAM SKUPA

PETAK 06.09.

14:00 - 18:00Dolazak i smeštaj učesnika
19:30na dalje - YACHTING KLUB Palić - večera za sve učesnike skupa, hrana je besplatna, piće se plaća.


SUBOTA, 07.09.

Tema skupa:Teorije zavere ili zavere u praksi 

11:00 - 11:15Otvaranje skupa u EKO centru na Paliću
11:15 - 12:45Predavanje o temama koje nas sve svakodnevno zanimaju, a nemamo uvek priliku da se o njima direktno raspitamo. Da li su svetske zavere stvarnost ili samo teorija, odgovoriće nam ljudi koji znaju: Dejan Lučić, nekada novinar, sada pisac i poslovan čovek, autor mnogih knjiga koje možete videti na http://www.dejanlucic.net/sr/, kao i Svetozar Radišić, nekada pukovnik i portparol Vojske Jugoslavije, sada takođe pisac i autor većeg broja knjiga, koje možete videti na http://www.svetozarradisic.com/.
12:45 - 13:10 Pauza
13:10 - 17:00Skupština Mense Srbije (obezbeđen je ketering u pauzama, za članove i goste)
13:30 - 17:00Za decu Mense, dok su roditelji na skupštini, organizovano je razgledanje ZOO vrta.
15:30 -18.00Za goste koji nemaju obavezu da prisustvuju skupštini, naročito za goste iz drugih zemalja,  slobodne aktivnosti, razgledanje ZOO vrta, okoline jezera, kao i organizovano razgledanje Subotice, ukoliko bude dovoljan broj prijavljenih.
18:00Za roditelje i ostale zainteresovane, predavanje: NTC sistem učenja, dr Ranko Rajović
19:00pa na dalje - VEČERA ZA SVE UČESNIKE na Ženskom štrandu, na obali jezera. Posle večere sledi žurka na istom mestu, uz propratne igre i zivu muziku. Takođe, hrana je besplatna, piće jedan deo obezbeđeno od sponzora, ostalo se plaća.
19:00Za decu Mense: veče sa Urošem Petrovićem - takođe na Ženskom štrandu 


NEDELJA, 08.09.

09:00 - 12:00Palićka olimpijada na obali jezara, kod vile “Bagojvar”, na oko 100 m od Eko centra  (prijave ne licu mesta). Olimpijada podrazumeva sportske igre, često vrlo šaljive, skakanje u džaku, teranje obruča, bacanje kamena sa ramena, povlačenje konopca, vaterpolo na suvom itd. Puno smeha i zabave, dobrog sportskog duha. Više informacija o Palićkoj olimpijadi,  i njenom osnivaču Lajošu Vermešu možete naći na http://hr.wikipedia.org/wiki/Pali%C4%87ka_olimpijada
12:00 - 13:00Po potrebi nastavak skupštine, ukoliko se u subotu ne završe sve tačke dnevnog reda.
13:30RUČAK – nedeljni ručak - švedski sto u restoranu “Mala gostiona” na Paliću, po ceni od 1090 dinara, u što je uračunata hrana u neograničenim količinama i domaće vino, ostalo piće se plaća posebno. Za odrasle i decu iznad 12 godina 1090 RSD, za decu od 6 do 12 godina pola cene, za decu ispod 6 godina besplatno.
15:00 - 16:00EKO CENTAR (a možda i ne :) )
Dodela medalja Palićka olimpijada
Pozdravna reč svih učesnika i ispraćaj gostiju.

Tribina: SRBIJA - kojim putem idemo?

Šesto u nizu predavanja popularnih tema iz oblasti nauke, ekonomije, obrazovanja i kulture, u organizaciji Mense Subotice i Otvorenog univerziteta Subotica

SRBIJA - kojim putem idemo?

U glavi svakog od nas koji živimo na ovim prostorima postavlja se pitanje kojim putem ide Srbija? Kako da stignemo tamo, ako ne znamo gde idemo? 
Teme koje nas sve brinu su sledeće: nezaposlenost, neizvesna budućnost, nejednakost uslova za razvoj karijere, siromaštvo, provincijalnost duha, nemoral i korupcija, negativna selekcija, odsustvo vizije...
O ovim brigama i šansama ćemo razgovarati dana 31.10.2012. od 18 časova,  na Otvorenom univerzitetu Subotica.

O predavaču:
Srdjan Janićijević, MBA
Rođen je 1. septembra 1965. godine u Beogradu, završio je Petu beogradsku gimnaziju i diplomirao na Pravnom fakultetu 1990. godine. Magistrirao je 2012. godine TRIUM global senior executive MBA programu, u organizaciji LONDON SCHOOL OF ECONOMCS AND POLITICAL SCIENCE (UK), HEC (Francuska) i NEW YORK STERN UNIVERSITY (SAD). Dodatno se usavršavao na prestižnim poslovnim školama poput IMD (Švajcarska), INSEAD (Francuska) i ASHRIDGE (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Kao student počeo je raditi za PHILIP MORRIS INTERNATIONAL. Od 1992. do 1996. godine živeo je i radio u Lozani (Švajcarska) baveći se razvojem poslovanja u većini zemalja centralne Evrope. Od 1996. do 2001. godine živeo je i radio u Petrogradu, Moskvi i Alma Ati (Kazakstan).

U Srbiju se vratio 2001. godine i postao generalni direktor kompanije THE COCA COLA COMPANY za Srbiju i Crnu Goru i Makedoniju.
Od 2005. do 2008. godine bio je generalni direktor preduzeća POLITIKA NOVINE I MAGAZINI, koje ima najveću tradiciju na prostoru Balkana i spada među najstarije medijske kuće u Evropi.

Srđan Janićijević ima bogato preduzetničko iskustvo kao osnivač kompanije za razvoj poslovnih projekata KOMON SENS, a potom i preduzeća za upravljanje imovinom HAUZMAJSTOR, BUDI SVOJ ČOVEK i ASISTEL. 2009. godine je pokrenuo MOKROGORSKU ŠKOLU MENADŽMENTA, program za profesionalno usavršavanje menadžera.

Aktivan je član lokane zajednice, predsednik UO Beogradske filharmonije (2002-2008), podpredsednik UO Saveta stranih investitora (2007-2009), član UO Privredne komore Srbije (2007-2009), član UO Srpske asocijacije menadžera (2008-2011), predsednik UO Muzeja starih automobila (2009-2010), član UO Dostignuća mladih (Junior Achievement).

Autor je knjiga AZBUKA BIZNISA (2005) i AZBUKA MENADŽMENTA (2009) i mentor BUDI SVOJ ČOVEK, vodiča za preduzetnike. Predaje preduzetništvo i marketing na Fakultetu za medije i komunikacije kao gostujući predavač.

Otvoreni univerzitet Subotica, sreda 31.10.2012. od 18 časova
Ulaz slobodan!

 

PALIĆ 2012.

 

PROGRAM SKUPA

PETAK 07.09.

14:00 - 18:00 Dolazak i smeštaj učesnika

17:00 - 18:30 Predavanje - NTC sistem učenja (osnove programa), za roditelje (članove Mense i građanstvo)

19:30 na dalje - YACHTING KLUB Palić - večera za sve učesnike skupa, hrana je besplatna, piće se plaća.

SUBOTA, 08.09.

Tema skupa: Why Leaders Fail – Zašto lideri ne uspevaju

10:00 - 10:30 Otvaranje skupa u EKO centru na Paliću

10:30 - 12:00 Predavanje o liderstvu i greškama zbog kojih lideri ne uspevaju  (Pavle budinčević - direktor Otvorenog univerziteta Subotica i Upravni direktor Assessment Systems Serbia, Violeta Mrdaković Lučić – rukovodioc Centra za projektni menadžment Otvorenog univerziteta u Subotici i Izvršni direktor Assessment Systems Serbia)

12:00 - 12:15Pauza

12:15 - 13:45 Tribina - Razvoj Mense Srbije, kako ostvariti osnovnu ideju Mense (moderator Boris Teodosijević, pomoćnici Ljubomir Kustudić i Veljko Karadžić)

14:00 - 15:45 PAUZA za ručak – meni ručak (supa, glavno jelo sa mesom, prilogom i salatom uz mogućnost narudžbe ribe ili vegatarijanskog menija i desert) u “Vili Viktorija” po ceni od oko 500 -550 dinara, piće nije uračunato.

16:00 - 17:30 Radionica-NTC sistem učenja, radionica sa roditeljima (SIG roditelji).

16:00 -19.00 Slobodne aktivnosti, razgledanje grada, ZOO vrta, okoline jezera

19:00 pa na dalje - VEČERA ZA SVE UČESNIKE u Yachting klubu, na obali jezera, posle žurka na istom mestu. Takođe, hrana je besplatna, piće se plaća.

20:00 NTC program (Uroš Petrović) - Zagonetne priče i pitanja (SIG roditelji i deca članova Mense)

NEDELJA, 09.09.

10:00 - 13:00 Palićka olimpijada na obali jezara, kod vile “Bagojvar”, na oko 100 m od Eko centra  (prijave ne licu mesta). Olimpijada podrazumeva sportske igre, često vrlo šaljive, skakanje u džaku, teranje obruča, bacanje kamena sa ramena, povlačenje konopca, vaterpolo na suvom itd. Puno smeha i zabave, dobrog sportskog duha. Više informacija o Palićkoj olimpijadi,  i njenom osnivaču Lajošu Vermešu možete naći na http://hr.wikipedia.org/wiki/Pali%C4%87ka_olimpijada

10:00 - 13:00 SIG roditelji.Olimpijada za decu od 7 do 10 godina - radionice i igre za mlađu decu.

13:30 RUČAK – nedeljni ručak - švedski sto u restoranu “Mala gostiona” na Paliću, po ceni od 890 dinara, u što je uračunata hrana u neograničenim količinama, piće se plaća posebno.

15:00 - 16:00 EKO CENTAR

Dodela medalja Palićka olimpijada

Pozdravna reč svih učesnika i ispraćaj gostiju.

PALIĆ 2010

Održan je jedanaesti skup na Paliću.

Kroz predavanja "Emocionalni aspekti darovitosti" (koje je održala Jelena Šakotić) i "Ekonomski aspekti darovitosti" (koje je održao prof. dr Tibor Kiš) i ove godine je obrađivana tema, koja je veoma bliska samoj suštinu Mense – darovitost, njeno otkrivanje, podsticanje razvoja i korišćenje za dobrobit svih nas.

2009

Treće u nizu predavanja iz popularnih tema iz oblasti nauke, obrazovanja i kulture, u organizaciji Mense Subotice i Otvorenog Univerziteta u Subotici

MEĐUNARODNO OBRAZOVANJE I BRITANSKI OBRAZAC

Otvoreni Univerzitet Subotica, petak 30.10.2009. od 19 časova.

Ovaj razgovor ima za cilj da razvije svest i vrednovanje kako toga šta je međunarodno obrazovanje, tako i zbog čega je Britanski sistem jedan od omiljenih metoda u okviru međunarodnog obrazovanja.
Korišćenjem ličnih primera kao međunarodnog predavača u British International School u Beogradu i školama u drugim državama ovaj razgovor će povezati trenutne i istorijske razloge za upotrebu Britanskog sistema kao malog, ali važnog područja obrazovanja koje se događa u gotovo svim zemljama.

O predavaču:
Neil Howie je britanac koji je posle šest godina u menadžmentu odlučio da se bavi obrazovanjem. Poslednjih dvanaest godina je podučavao u Velikoj Britaniji, Nigeriji i Austriji, a trenutno je ponovo u Srbiji kao zamenik direktora British International School u Beogradu.

Za sva dodatna pitanja se slobodno možete interesovati kod lokalnog koordinatora za Suboticu.

Palić 2009

Održan je jubilarni deseti skup na Paliću. Za sve ove godine imali smo sjajna predavanja, kurs nenasilne komunikacije, mnogo zabave, smeha, druženja, odlične hrane i sjajnog provoda. Stoga je želja organizatora da se pored već postojećih sadržaja u program skupa uvrste i aktivnosti, koje predstavljaju samu suštinu ideje Mense – ljudska inteligencija, njeno otkrivanje, razvoj i korišćenje za dobrobit svih nas.

Tokom zadnjih godinu dana je u potpunosti razvijen i od strane nadležnih državnih institucija akreditovan program NTC sistem učenja od autora Ranka Rajovića i Uroša Petrovića, koji za cilj ima detekciju i stimulaciju razvoja darovitosti kod dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Nešto više podataka o ovome možete naći na sajtu Mense Srbije: http://www.mensa.rs/sr/sigovi/ntc/sistem-ucenja/prvi-deo/
Ovaj program i edukativni seminar ljudi koji će ga primenjivati predstavljali su temu ovogodišnjeg skupa. Cilj seminara je bio da se sa jedne strane izvši početna edukacija članova Mense odgovarajućih obrazovnih profila (pedagozi, psiholozi, difovci, lekari, defektolozi), koji će se kasnije dodatno edukovati i sprovoditi program NTC sistem učenja, kao i da se članstvo Mense upozna sa programom.

Copyright © 1998-2024. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić