Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Prijava za lokalnu viber grupu

Ukoliko želite da budete informisani o dešavanjima u vašoj lokalnoj Mensi, možete se prijaviti za Mensinu lokalnu viber grupu preko linka ispod. 

Informacije

Lokalna Mensa Kruševca osnovana je 2014. godine.

Lokalni koordinator - Nikola Šćekić

Termini redovnih sastanaka LM Kruševac

Sastanci članova Mense iz Kruševca održavaju se svake prve nedelje u mesecu u kafiću Olive Tree u Kruševcu u 17 časova. U aktuelnoj situaciji pandemije može biti pomeranja lokacije i termina u dogovoru sa članovima.

Za sva dodatna pitanja oko aktivnosti članova Mense iz Kruševca možete kontaktirati lokalnog koordinatora.

 Obuka uživo u Kruševcu

„Uvod u sticanje kompetencija za rad sa darovitom decom” (Iskustva sa Erasmus+ projekta Mense Srbije „Teachers for Gifted”)

Mensa Srbije vas poziva na BESPLATNU obuku „Uvod u sticanje kompetencija za rad sa darovitom decom” (Iskustva sa Erasmus+ projekta Mense Srbije „Teachers for Gifted”).


Obuka će se održati u subotu, 17. 9. 2022, u 12:00  u prostorijama Centra za stručno usavršavanje, Balkanska 63.

Prisutne kolege dobiće uverenje o stručnom usavršavanju unutar ustanove.

Prijava je obavezna putem prijavne forme
 
Šta ćete naučiti na obuci?
Predavači ovom obukom žele da skrenu pažnju na skrivene darovite učenike. Ko su daroviti i kako se ponašaju? Po kojim karakteristikama ih možemo prepoznati? Zbog čega je uopšte važno da ih prepoznamo? Koje pristupe koriste u Švedskoj za rad sa darovitim učenicima? Šta se dešava ako propustimo da damo podršku darovitom učeniku?

Na ovoj obuci se neće govoriti o IOP-u, već će se ukazati na osobenosti i potrebe ove neobične dece i olakšati njihovo prepoznavanje.

Takođe, predstaviće se i projekat koji su članovi Mense Srbije, motivisani ličnim iskustvima, pokrenuli i sproveli u saradnji sa Mensom Švedske.

O predavačima

Aleksandra Borović je autor i rukovodilac Erazmus+ projekta „Teachers for Gifted“. Glavni organizator 4 međunarodne konferencije o darovitosti, organizator letnjih kampova i radionica za decu. Predsednik Mense Srbije od 2013. Član komiteta za talentovanu omladinu Mense International i multinacionalnog žirija koji bira kandidate za stipendije Mensa Fondacije za obrazovanje i istraživanje.

Sanja Stojanović Đorđević je nastavnik nastavnik matematike u Medicinskoj školi u Kruševcu. Diplomirala je na smeru za teorijsku matematiku i primenu na  Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. U okviru Mense Srbije je član Odseka za rad sa decom, dugo godina je bila lokalni koordinator Mense Srbije za Rasinski okrug. Član je Instituta za moderno obrazovanje i autorskog tima akreditovanih seminara za nastavnike „Na darovitima svet ostaje – Mensa Srbije o prepoznavanju i radu sa darovitima”.

Marija Prutkin je nastavnik matematike i pomoćnik direktora OŠ „Jovan Popović“ u Kruševcu, nacionalni ambasador Science on Stage Serbia i ambasador za “Global Math Project”. Osnovne i master studije je završila na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Član je Odseka za rad sa decom Mense Srbije. Realizator je niza interaktivnih radionica za učenike. Član je autorskog tima akreditovanog seminara za nastavnike „Na darovitima svet ostaje – Mensa Srbije o prepoznavanju i radu sa darovitima”. Jedan je od nastavnika volontera koji su učestvovali u projektu MPNTR- kreiranje obrazovnih sadržaja za platformu “Moja škola” namenjenu nastavi na daljinu. Učesnik je dva Erazmus+ projekta mobilnosti: projekat „Teachers for gifted“ Mense Srbije i Mense Švedske i projekat „Nadareni za budućnost“ OŠ „Jovan Popović“ Kruševac.

Marija Stojanović je diplomirani ekonomista iz Jagodine. Zaposlena u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, na poslovima organizatora programa zapošljavanja. Profesionalno usavršavanje na Business Academy na smeru strategijski i operativni menadžment. Realizator obuke „Put do uspešnog preduzetnika“ u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje. Član Mense Srbije i koordinator Mense za Pomoravski okrug.

Testiranje 

Testiranje IQ u Kruševcu organizovano je u nedelju 18.09.2022. od 12h u Medicinskoj školi. Neophodna je prethodna prijava. Više informacija o prijavi i uplati naknade

Aktivnosti u prethodnom periodu

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DAROVITOSTI

Na sastanku predsednice Mense Srbije i Gradonačelnice Kruševca dogovorena je saradnja na roganizaciji Treće međunarodne stručno-naučne konferencije "Darovitost - potrebe 21. veka".

Izveštaj o ovom sastanku objavila je Radio televizija Kruševac, repotraža je emitovana i na lokalnoj TV Plus.

 

Najava jesenjeg testiranja inteligencije 2022. u Kruševcu i izveštavanje u novinama o održanom testiranju inteligencije.

RAZMRDAJMO VIJUGE - Kreativna matematika                                

Tokom Maja, meseca matematike, Mensa Srbije organizuje radionice za najmlađe. Uverite se da se osnovne matematičke opearcije mogu savladati kroz igru, na radionici "RAZMRDAJMO VIJUGE - kreativna matematika".

Gde? Kruševac, OŠ "Nada Popović", Lomničke borbe 7

Kada? 27.5. od 11:30 do 13 h
Za koga?

Za decu od 2. do 4. razreda osnovne škole

Realizatori:
1. Momčilo Stepanović, učitelj u OŠ "Banović Strahinja", osnivač udruženja Kreativni učitelji i autor igre Kreativna matematika
2. Mirjana Tišma, koordinator SIGa Roditelj, učitelj u OŠ "Dragan Lukić"
3. Tanja Olear Gojić, učitelj u OŠ "Dragan Lukić"

Kod nas matematika nije bauk, ona je pre svega veoma zanimljiva igra. Dovedite decu i uverite se i sami!

Radionice su besplatne. Zbog ograničenog broja mesta, neophodna je prethodna prijava putem prijavne forme.

Poseta Centru za osobe sa invaliditetom Kruševac

Na inicijativu direktorke Centra za osobe sa invaliditetom Nevene Lazarević, lokalna Mensa Srbije – Kruševac, korisnicima je poklonila didaktičke igrice Doris, kompjuterski program i emisiju o astronomiji. Korisnicima usluga centra tom prilikom demonstriran je način kako se DORIS igra i koje sve vrste igara sa njom mogu da se igraju. Takođe instaliran je softver Stelarijum na njihovom računaru i dogovoreno je da će naredna poseta biti sa teleskopom kada će se za korisnike centra organizovati posmatranje. Ispred Mense igra su donirali Sanja Stojanović-Đorđević, Bratislav Stefanović i Zoran Tomić. Događaj su propratile lokalne televizije RTK i Plus i iskorišćena je prilika da se najavi testiranje u Kruševcu koje će u subotu u 12 sati biti održano u Centru za stručno usavršavanje Kruševac.

Takođe je predočeno da će se članovi Mense rado odazvati svakom pozivu i inicijativi ljudi iz Centra i u vidu pripreme projekata koji će pomoći centru da radi još uspešnije. Prilog sa RTK možete pogledati na linku.

Predavanje "Javni nastup i veština govorništva" u Trsteniku

U okviru aktivnosti promocije Mense Srbije i prolećnog testiranja u Trsteniku u prostorijama većnice Narodnog univerziteta održaće se predavanje pod nazivom "Javni nastup i veština govorništva". Predavanje će se održati u utorak 12. aprila sa početkom u 18 časova. Predavanje će održati član predsedništva Mense Srbije Boris Teodosijević. Cilj predavanja je da se publika upozna sa tehnikama i načinom kako se može postati dobar govornik i koje su to karakteristike i veštine potrebne da bi se održao dobar javni nastup. Ovaj vid aktivnosti ima i za cilj da se izvrši promocija Mense Srbije i njenih članova, ali i da se najavi prolećno testiranje koje će se u Kruševcu i Trsteniku održati krajem aprila ili početkom maja meseca. Nadamo se velikoj posećenosti ovom predavanju.

Održano predavanje "Razvoj inteligencije kroz igru"

U prepunoj sali Doma sindikata u petak 11. marta sa početkom u 17 časova održano je predavanje "Razvoj inteligencije kroz igru". Predavanje je održao dr. Ranko Rajović, jedan od osnivača Mense Srbije. Cilj predavanja je bio promocija Mense Srbije u Kruševcu i rada njenih članova, ali i promocija aktivnosti NTC centra. Samom predavanju u najvećem broju prisustvovali su učitelji, ali bilo je i vaspitača, roditelja sa decom i znatiželjnih Kruševljana. Na samom predavanju Ranko je skrenuo pažnju koliko je igra važna za razvoj svakog deteta od najranijih dana, kako za fizički tako i za intelektualni razvoj. Slušaoci su imali prilike da čuju konkretne rezultate istraživanja koje je Ranko sproveo u prethodnom periodu na navedenu temu i time dodatno uvide koliko je sama problematika kojom se NTC centar bavi bitna. Nakon predavanja interesovanje je bilo veliko za neformalni razgovor sa predavačem, kao i pitanja koja su mu postavili. 

Članovi lokalne Mense nastaviće i u budućem periodu sa praksom da se vrši promocija članova Mense i njihovih aktivnosti, a što se tiče saradnje sa Rankom ovo je samo početak, jer je nakon predavanja napravljen dogovor oko daljih koraka koji su potrebni da se učine, kako bi NTC centar počeo sa radom i u Kruševcu. 

Zahvaljujemo se ovom prilikom i firmi ZGR "Vlasinac IGDA", Poslovnom centru i Edukativnom centru Kruševac koji su pomogli da se predavanje realizuje.

Više o samom događaju možete videti u televizijskom prilogu Regionalne televizije Kruševac, kao i u galeriji fotografija.

O događaju pisao je i lokalni portal Kruševačka pobeda.

Održano promotivno predavanje "Javni nastup i veština govorništva"

U sali Regionalne Privredne Komore Kruševac u petak 19. februara sa početkom u 18 časova održano je promotivno predavanje "Javni nastup i veština govorništva". Ovo predavanje zajednički su organizovali Mensa Srbije i RPK Kruševac u cilju promocije udruženja, predstavljanja načina rada i šta je to Mensa Srbije kao i saradnje Mense Srbije i RPK Kruševac. Predavanje na ovu temu održao je član predsedništva Mense Boris Teodosijević. Samom predavanju prisustvovalo je 50ak Kruševljana koji su izrazili interesovanje da se upoznaju sa radom Mense, ali i nauče potrebna znanja vezana za organizaciju dobrog javnog nastupa i kako postati dobar govornik.

U subotu u sali komore održano je celodnevna radionica koja je poklon lokalnog koordinatora Mense Srbije za Kruševac, Zorana Tomića, mladim kruševljanima i privrednicima kao dobitnika Svetosavske povelje. Tog dana je 55 ljudi uspešno prošlo obuku iz javnog nastupa i veštine govorništva koju je održao Boris Teodosijević.

Fotografije sa događaja možete videti u albumu 1 i 2. Takođe na sajtu Regionalne televizije Kruševac možete pogledati i priloge o ovim događajima.

Održan prijem za nove članove Mense u Kruševcu

Na osnovu dobrih rezultata jesenjeg testiranja, u organizaciji kruševačkog ogranka Mense u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održan je svečani prijem za sedam novih članova Mense.

Prezentaciju o radu pomenute organizacije, održala je predsednica Mense,  Aleksandra Borović, a skupu su osim novih prisustvovali i stari članovi Mense u cilju upoznavanja sa aktivnostima tokom 2016. godine. Prilog sa ovog događaja možete pogledati na sajtu Regionalne televizije Kruševac.

Fotografije sa događaja možete videti u albumu. Vesti o prijemu novih članova Mense u Kruševcu preneli su i lokalni portali Kruševačka - pobeda i novine GRAD.

U Kruševcu otvoren HUB

Ovo je potpuno novi koncept rada, koji je dobro prihvaćen u svetu, gde će ljudi srodnih delatnosti i zanimanja moći da razmenjuju stečena iskustva, znanja, ideje i zajednički nastupe na tržištu, navodi direktorka Dragana Bogdanović. Iako Zajednički prostor još uvek zvanično nije otvoren, već se beleže prvi rezultati. U realizaciji ove ideje aktivno je uključen i naš član Bojan Trošić. Priloge o HUB projektu, kao i prilog sa otvaranja možete pogledati na Regionalnoj televiziji Kruševac.

Lokalni koordinator Mense u Kruševcu u emisiji Puls grada

Na lokalnoj televiziji Plus u emisiji Puls grada gostovao je prvi lokalni kooridnator Zoran Tomić koji je govorio o dosadašnjim aktivnostima Mense u Kruševcu, rezultatima koji su ostvareni i budućim aktivnostima. Emisiju možete pogledati na YouTube kanalu televizije Plus.

Održana redovna skupština Mense u Kruševcu

U nedelju 15. novembra 2015. godine u skupštinskoj sali gradske uprave Kruševac biće održana i redovna skupština Mense Srbije, koja se po drugi put zaredom organizuje u Kruševcu. To odslikava veliku zainteresovanost lokalne samouprave, lokalne MENSE za interaktivnu saradnju. Poruka koja se ovim šalje mladim i perspektivnim ljudima, zapravo je znak da Kruševac prepoznaje važnost intelektualne svojine i potencijala. Na skupštini donešene su bitne odluke za dalji rad organizacije i nadamo se da su se kruševljani ponovo pokazali kao dobri domaćini.

Fotografije sa ovogodišnje skupštine možete videti u albumu.

Održana jesenja testiranja u Kruševcu i Trsteniku

U Kruševcu i Trsteniku u okviru aktivnosti "Dani inteligencije" održano je redovno testiranje za članstvo u Mensi. Testiranje se poklopilo sa održavanje volonterskog vikenda u Kruševcu. U Kruševcu testiranje je održano u prostorijama Centra za stručno usavršavanje, dok je u Trsteniku održano u amfiteatru Više tehnološke škole. Testiranjima je ukupno prisustvovalo 30 kandidata. Fotografije sa testiranja možete videti u albumima Kruševac i Trstenik.

Volonterski vikend u Kruševcu

U periodu 13. do 15. novembra održan je drugi po redu Mensin volonterski vikend. Ovog puta vikend je održan na planini Jastrebac u odmaralištu "Trajal". Aktivnostima je prisustvovalo oko 40ak članova Mense koji su u ovom periodu imali prilike da slušaju zanimljiva predavanja i aktivno učestvuju u razradi planova i dokumenata bitnih za rad Mense. Plan aktivnosti koji je realizovan tokom volonterskog vikenda možete videti na sajtu Mense. Tokom vikenda organizovano je i druženje u Kruševcu, a na kraju trećeg dana organizovana je godišnja skupština Mense koja je održana u Gradskoj upravi - skupštinskoj sali. Takođe tokom trajanja volonterskog vikenda organizovano je i testiranje za nove članove Mense u Kruševcu i Trsteniku.

Fotografije sa ovih aktivnosti možete videti u sledećim albumima: Prvi dan, Drugi dan, Treći dan.

Poseta delegacije IBD 2015. Kruševcu

U četvrtak 8. oktobra gosti Kruševca i lokalne Mense bila je delegacija IBD2015 koja je brojala 10 članova. Tom prilikom organizovan je obilazak znamenitosti grada Kruševca, centra, Gradske uprave (Mozaik sale), Muzeja i crkve Lazarice. Delegaciju je ispred grada Kruševca u mozaik sali svečano primio načelnik gradske uprave Ivan Anđelić koji ih je sve pozdravio i poželeo prijatan boravak u gradu. Članovima delegacije uručeni su pokloni i uveče je organizovano druženje sa članovima lokalne Mense u restoranu Konak. Utisci članova delegacije o poseti su lepi i nadamo se da ćemo imati ponovo prilike da ih ugostimo u Kruševcu. Njihova poseta je bila u sklopu post IBD ture po Srbiji koju je organizovala predsednica Mense Srbije Aleksandra Borović.

 

Mensa Srbije na festivalu "Dani Eureke 2015" u Kruševcu

U Kruševcu je 23. maja održan peti po redu festival nauke "Dani Eureke". Na ovom festivalu po prvi put je Mensa Srbije imala svoju radionicu pod nazivom "Kreativna igra DORIS". Na ovoj radionici upoznali smo posetioce sa igrom Doris, načinom na koji se igra, ali i drugim zanimljivim mozgalicama. Pored ove radionice Mensu Srbije na festivalu predstavili su i Jovan Aleksić sa svojim predavanjem "Tamna materija" i Zoran Tomić sa predavanjem "Fizika novca". Na festivalu je bila i predsednica MenseAleksandra Borovic i što je jako bitno, aktivnosti Mense Srbije tog dana propratila je i ekipa RTS kao i lokalne RTK. Prilog televizije RTK možete pogledati na njihovom sajtu.

U drugom delu dana u prostorijama Regionalne privredne komore Kruševac održan je prijem za nove članove koji su stekli uslov članstva nakon prolećnog testiranja. Rad Mense predstavila je Aleksandra Borović, kao i Jovan Aleksić koji je pričao o svom iskustvu kao članu Mense Srbije.

Fotografije sa događaja možete pogledati u galeriji.

Održano prvo prolećno testiranje Mense u Kruševcu

U Centru za stručno usavršavanje u Kruševcu, u organizaciji Mense Srbije, za zainteresovane kandidate, održano je prolećno testiranje koeficijenta inteligencije.

Testiranja su bitna, zato što se na taj način regrutuju članovi ove organizacije, istakla je predsednica Mense Srbije Aleksandra Borović.

Podsećajući da je 17 godina, donja starosna granica kandidata za rešavanje pomenutog testa, lokalni koordinator Mense za Kruševac Zoran Tomić istakao je, da je reč o jednostavnim logičkim pitanjima za koja nije potrebna prethodna priprema.

Video prilog možete pogledati na sajtu Regionalne televizije Kruševac.

Prijem novih članova Mense Srbije u Kruševcu

U nedelju 21 decembra 2014. godine u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, održan je prijem novih članova Mense Srbije. Nakon testiranja održanog 18 oktobra gde je 28 Kruševljana uzelo učešće 8 njih je steklo pravo da se učlani u Mensu. Tom prilikom nove članove pozdravila je predsednica udruženja Aleksandra Borović koja je nove članove pozdravila i ukratko upoznala sa radom organizacije. Prisutne je pozdravio Zoran Tomić, lokalni koordinator, koji ih je upoznao sa radom lokalnih „mensaša“ i aktivnostima koje su realizovane u prethodnom periodu. Pored novih članova sastanku su prisustvovali i članovi Mense iz Kruševca, a bilo je i reči o sastanku međunarodne Mense, koji će se održati sledeće godine u Novom Sadu, a gde bi Kruševac trebalo da bude jedan od gradova koje će „mensaši“ iz celog sveta posetiti.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u galeriji.

Članak o članovima Mense iz Kruševca u Večernjim Novostima

U Večenjim Novostima od 30. novembra 2014. godine objavljena je reportaža o članovima Mense iz Kruševca pod nazivom "Čarapani brzinski preskaču IQ lestvicu". U članku je ukratko navedeno da iz godine u godinu se povećava broj članova Mense, ukratko o sebi i svoje viđenje zašto u Kruševcu postoji veliki broj natprosečno inteligentnih ljudi dali su Zoran Tomić, Bojan Nišević, Sanja Stojanović Đorđević i Bojan Trošić. Nadamo se da je ovo samo početak članaka o rezultatima članova Mense iz Kruševca. 

Članak pod nazivom "Čarapani brzinski preskaču IQ lestvicu" u potpunosti možete pročitati na sajtu Večernjih Novosti.

Održan seminar "Javni nastup i veština govorništva"

U organizaciji Regionalne privredne komore Kruševac, a u saradnji sa Lokalnom Mensom, dana 13.10.2014. g. u 18:00 časova, u sali Regionalne privredne komora Kruševac, pred pedesetak prisutnih, održan je seminar na temu: "Javni nastup i veština govorništva". Predavač na seminaru bio je Boris Teodosijević, potpredsednik Mense Srbije. Prisutne je u ime RPK Kruševac pozdravila Marija Vesković, saradnik u Organizacionoj jedinici za uslužne delatnosti, podršku privredi i internacionalizaciju RPK Kruševac, kao i Zoran Tomić, koordinator Lokalne Mense, koji je prisutne upoznao sa radom i planovima rada Lokalne Mense. Takođe, uputio je poziv prisutnima da 18.10.2014. godine, u 16:00 časova, u CSU, učestvuju u međunarodnoj akciji Dan inteligencije. U uvodnom delu seminara, u okviru teme - Govorništvo kao veština (Kome je potrebna veština govorništva?), predavač je prisutne upoznao sa terminom - veština govorništva.

 

Govor je veština koja izdvaja čoveka od svih drugih životinjskih vrsta i koja predstavlja osnov sveukupne komunikacije čoveka. Pravilno korišćenje veštine govorništva i javnog nastupa će vas izdvojiti i uzdignuti od prosečnog pojedinca, koji nezapažen prolazi kroz svet i čije ideje, kvaliteti i mogućnosti retko bivaju zapaženi i prepoznati od društva kao potencijal vredan naše pažnje. Apsolutno svima je potrebno da ovladaju barem osnovama govorništva i javnog nastupa! Bilo da se bavite javnim poslom, politikom, medijima, bilo da ste profesor ili menadžer, prodavac ili ugostitelj, da li vam je cilj da nastupate i govorite pred masom ljudi, upravnim odborima preduzeća, držite prodajne prezentacije grupama ili pojedincima, ili da odbrovoljite svog profesora da Vam da prolaznu ocenu, javni nastup i veština govorništva je ono što će napraviti ključnu kvalitetnu razliku između vašeg uspeha ili neuspeha.

Predavač je kroz kroz radionicu i interaktivnu komunikaciju sa polaznicima obradio i sledeće teme: Vrste govora, Osnovne govorničke veštine, Govor, govornik i publika, Pripremljeni i improvizovani govor, Umetnost u komunikaciji, Izazov ubedljivog govorništva...

Fotografije sa ovog događaja možete videti u galeriji.

Testiranje za Mensu u Kruševcu - 18.10.2014.

Povodom Dana Inteligencije u Kruševcu održaće se testiranje za članstvo u Mensi. testiranje će se održati u Centru za stručno usavršavanje, Balkanska 63/V, sa početkom u 16 časova. 

Seminar: Javni nastup i veština govorništva

Govor je veština koja izdvaja čoveka od svih drugih životinjskih vrsta i koja predstavlja osnov sveukupne komunikacije čoveka. Pravilno ovladavanje veštinom govorništva i javnog nastupa će vas izdvojiti i izdignuti od prosečnog pojedinca, koji nezapažen prolazi kroz svet i čije ideje, kvaliteti i mogućnosti retko bivaju zapaženi i prepoznati od društva kao potencijal vredan naše pažnje.

Apsolutno svima je potrebno da ovladaju barem osnovama govorništva i javnog nastupa! Bilo da se bavite javnim poslom, politikom, medijima, bilo da ste profesor ili menadžer, prodavac ili ugostitelj, da li vam je cilj da nastupate i govorite pred masama ljudi, upravnim odborima preduzeća, držite prodajne prezentacije grupama ili pojedincima, ili samo da se dopadnete devojci/dečku u kafiću, ili da odobrovoljite svog profesora da vam da prolaznu ocenu, javni nastup i veština govorništva je ono što će napraviti ključnu kvalitativnu razliku između vašeg uspeha ili neuspeha.

Za sve ove i druge životne situacije je potrebno da znate dobro govoriti, hrabro nastupiti, brzo razmišljati i jasno se izražavati.

Da biste ovladali svim ovim, posetite jednodnevni seminar, ili učestvujete u višednevnom kursu Javni nastup i veština govorništva!

Seminar u Kruševcu realizovaće se u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac u ponedeljak 13. oktobra sa početkom u 18 časova. Predavač je Boris Teodosijević, potpredsednik Mense Srbije.

Zatvaranje izložbe astrofotografija i predavanje Jovana Aleksića

U Kruševcu je održana izložba astrofotografija “Kosmička traganja”. Izložba je bila zatvorena 11. oktobra, a gost Kruševca tog dana bio je Jovan Aleksić, član Mesne Srbije, član AD “Ruđer Bošković” iz Beograda i član predsedništva Društva astronoma Srbije. Tom prilikom Jovan je održao predavanje pod nazivom “Medicea Sidera – Otkriće Jupiterovih satelita” u Beloj sali KCK sa početkom u 14 časova. Nakon predavanja je najavljeno testiranje u organizaciji Mensa u Kruševcu koje je realizovano u okviru Dana inteligencije.

Učesnici predavanja su sa Jovanom Aleksićem obišli lokaciju u selu Ribare na kojo bi, kako je najavljeno, naredne godine trebalo da bude pokrenuta desetodnevna letnja škola astronomije.


Izložbu, pored AU “Eureka” i Kulturnog Centra Kruševac, organizuju i AD “Alfa” iz Niša, AD “Ruđer Bošković” iz Beograda i Lokalna Mensa Kruševac i realizovana je u okviru projekta “Budi i ti astronom” koji AU “Eureka” trenutno u Kruševcu u okviru programa “Mladi su Zakon” Ministarstva omladine i sporta.


Informacije o manifestaciji “World Space Week” na svetskom nivou i u Srbiji, kao i o izložbi možete pogledati na sajtovima:
http://www.worldspaceweek.org/
http://wsw-serbia.blogspot.com/

Izložba astrofotografija "Kosmička traganja" u Kruševcu

Povodom Svetske nedelje Svemira AU “Eureka” u Kruševcu u okviru projekta organizuje izložbu astrofotografija autora Miodraga Sekulića u foajeu Bele sale KCK od 4. do 11. oktobra. Pored izložbe biće organizovana i dva predavanja, prvo već 4. oktobra koje će održati prof. dr Dragan Gajić, a drugo na zatvaranju 11. oktobra koje će održati Jovan Aleksić.

Od 2007. godine na svetskom nivou organizuje se manifestacija pod nazivom Svetska nedelja Svemira (eng. World Space Week) koju podržava organizacija Ujedinjene Nacije. Od ove godine nalazim se na poziciji Nacionalnog koordinatora ove manifestacije za Srbiju. Cilj ove manifestacije jeste promocija nauke, astronomije i svemirskih nauka na svetskom nivou kroz organizaciju brojnih manifestacija u periodu od 4. do 10. oktobra svake godine.

Ove godine do ovog datuma u Srbiji su prijavljene 7 manifestacije. U Kruševcu su prijavljene dve manifestacije, od kojih je jedna izložba astrofotografija. Izložba je nazvana “Komsička traganja” od strane autora Miodraga Sekulića iz Niša koji je napraivo više od 20 astrofotografija za ovu izložbu gde prikazuje svoj rad na polju astrofotografije. Izložba će biti otvorena u izložbenom prostoru ispred Bele sale KCK u subotu 4. oktobra u 18 časova. Izložbu će otvoriti prof. dr Dragan Gajić, predsednik AD “Alfa” iz Niša i redovni profesor na PMF-u u Nišu. Za tu priliku profesor Gajić će u 18:30 održati predavanje pod nazivom “Jesu li šetali po Mesecu?” na kojem će pokazati da su astronauti zaista bili na Mesec 1969. godine i da ljudska noga zaista jeste kročila po drugom objektu u Svemiru osim po Zemlji.

Izložba će biti u Kruševcu do 11. oktobra kada će biti zatovrena i tom prilikom gost Kruševca biće Jovan Aleksić, član AD “Ruđer Bošković”, saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, član Mesne Srbije i od skora član predsedništva Društva astronoma Srbije. Za tu priliku Jovan Aleksić će u 14 časova u Beloj sali KCK održati predavanje pod nazivom “Medicea Sidera – Otkriće Jupiterovih satelita” i zajedno sa članovima AU “Eureka” obićiće lokaciju u Ribaru i razmotriti mogućnosti da AD “Ruđer Bošković” već sledeće godine u Kruševcu pokrene letnju školu astronomije.

Ovu izložbu pored AU “Eureka” i Kulturnog Centra Kruševac organizuju i AD “Alfa” iz Niša, AD “Ruđer Bošković” iz Beograda i Lokalna Mensa Kruševac i realizuje se u okviru projekta “Budi i ti astronom” koji AU “Eureka” trenutno realizuje u Kruševcu.

Fotografije sa otvaranja izložbe možete pogledati u galeriji i na sajtu AU "Eureka".

Humanitarna akcija kruševačkih astronoma i LM Kruševac

U petak 23. maja organizovana je humanitarna akcija kruševačkih astronoma. Ovu akciju su pored članova Eureke podržali i Crveni krst, IdejNet klub i Lokalna Mensa Kruševac. Cilj je bio da se animiraju sugrađani da se prikupe donacije za pomoć ugroženom stanovništvu.

Astronomi su izneli svoj teleskop pomoću koga je građanstvo moglo da posmatra Jupiter, Mars i Saturn,a sve što su trebali da urade jeste ili da pošalju SMS na 1003 ili da doniraju novac u posebnu kutiju koju je obezbedio Crveni krst. Akcija je trajala od 20:30 do 23:30 i u tom periodu imali smo oko 200 posmatrača, poslat je veliki broj SMS poruka, podeljen je promotivni materijal i prikupljeno 9.560 dinara. Prikupljeni novac je uplaćen na račun Crvenog krsta za pomoć ugroženima od poplave.

Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali akciji i narednih dana trudićemo se da pomognemo koliko je u našoj moći ugroženima od poplava. Ceo događaj propratila je i ekipa Regionalne Televizije Kruševac. Zahvaljujemo se i portalima Kruševačka pobeda i Kruševac online koji su najavili naš događaj. Fotografije sa ove akcije možete pogledati u galeriji.

Televizijski prilog o ovoj akciji možete pogledati na sajtu Regionalne televizije Kruševac.

Da napomenemo da je LM Kruševac još 17. maja zajedno sa kruševačkim astronomima prikupila pomoć u iznosu od 60 litara vode, tri paketa odeće, 10 konzervi hrane i 2 pakovanja keksa koje je uputila putem Crvenog krsta ugroženim od poplava. 

U narednom periodu nastaviće se akcije pomoći.

Godišnjica Mense Srbije 2014  održana je u Kruševcu

Program obeležavanja godišnjice Mense srbije u Kruševcu od 25. do 27. aprila 2014. godine).

Reportaža Regionalne TV Kruševac o ovom događaju.

Regionalna televizija Kruševac je napravila kraću reportažu o skupštini koji možete pogledati na YouTube stranici televizije.

Godišnjica Mense Srbije 2014. u Kruševcu - izveštaj koordinatora

Ove godine Kruševac je bio domaćin proslave godišnjice formiranja Mense Srbije. Tim povodom članovi LM Kruševac pripremili su bogat program za članove koji su prisustvovali ovoj svečanosti, a za nedelju rezervisan je termin za održavanje nastavka Skupštine Mense koja je održana u Skupštinskoj sali grada Kruševca. Detaljan izveštaj sa fotografijama možete pročitati na blogu koordinatora LM Kruševac Zorana Tomića.


Lokalna Mensa Kruševca osnovana je 2014. godine a prvi lokalni koordinator za Kruševac je bio Zoran Tomić.

Reportaža sa prvog sastanka lokalne Mense Kruševac

Copyright © 1998-2024. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić