Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Dani Mense u Kraljevu - Veseli spust 2014

Nakon dužeg vremena, Mensa Kraljeva vas zvanično poziva na najveseliju manifestaciju našeg grada – Veseli spust niz reku Ibar. Spust će se održati u subtu, 05.07. ali ćemo se mi družiti od 04.07. do 06.07. Nadamo se da ćete doći u što većem broju i da ćemo Vam pokazati koliko smo dobri domaćini :)

Plan dešavanja:

Prvi dan - 04. 07.

16.00 - 19.00 – doček i smeštaj učesnika

19.00 - 20.30 – Predavanje: "Povratak humanim vrednostima kao posledica katastrofa" u KC Evergreen (ulica Cara Dušana 4G)

Predavač: Goran Tomin, psiholog

O predavanju: Kako su poplave u nama probudile solidarnost, empatiju, humanost, entuzijazam? Zašto se ovo dešava u slučaju katastrofa, ali ne i svakodnevno? Da li to ipak nismo apatični, mrtvi, beznadežni, anomični? Da li pomažući drugima zapravo pomažemo sebi? Jesmo li svemoćni, ili bespomoćni u situaciji dok pomažemo? Znači li to da ipak ima nade za nas?

21.00 – roštilj (o trošku Mense Srbije) i druženje na otvorenom (vegetarijanci i vegani, najavite se! :)

Drugi dan - 05. 07.

06.45 – okupljanje učesnika i organizovani odlazak do Magliča, odakle počinje Veseli spust

08.00 – Veseli spust niz Ibar u gumenim čamcima.  Mensa Srbije je obezbedila dva čamca kapaciteta 10-12 ljudi, kao i majice za učesnike.

17.00 - 20.00 – odmor učesnika

20.00 – mini turnir humanitarnog karaktera u odabranom sportu (odbojka na pesku ili bočanje na travi ili nešto treće po dogovoru). Humanitarni aspekt će biti dobrovoljni prilog za učešće.

Treći dan - 06. 07.

08.30 – 13.00 – poseta starom gradu Magliču

13.00 - 15.30 – poseta manastiru Žiča

Smeštaj

Za učesnike spusta je rezervisan smeštaj u samom centru Mataruške banje, u kući Perišića u dvokrevetnim ili višekrevetnim apartmanima, po ceni od 1.000 din po osobi za noć. Ova kuća se nalazi naspram hotela Termal, odmah uz parking na prilazu hotelu. Veliki travnjak ispred kuće biće odličan prostor za naše druženje, roštiljanje i takmičarske igre.

Prijave za učešće se primaju preko prijavne forme do ponoći 01.07.2014. Da biste pristupili prijavnoj formi, neophodno je ulogovati se sa svojim korisničkim nalogom.

Veseli spust

Tradicionalna turističko-sportsko-rekreativna i ekološka manifestacija, koja u jednom danu okuplja više hiljada učesnika koji se u improvizovanim i maštovito osmišljenim plovilima, uz muziku trubača, spuštaju niz brzake Ibra. Participacija za učešće je 100 dinara i humanitrnog je karaktera. U nju su uključeni prevoz do starta i rucak u Mataruškoj Banji.

* Potrebno je poneti dobro raspoloženje, hranu (besplatan ručak za sve učesnike će biti u 13.00 u Mataruškoj Banji), vodu, kremu sa zaštitnim faktorom, kačket ili kapu, kupaći kostim po želji, obuću za vodu, nepromočive plastične vreće ili tegle ili slično za neke sitnice (pusači mogu staviti cigarete u flasicu, ako moraju da ih nose) i slično.

* Ovde možete naći neke korisne savete o Veselom spustu, i bliže se informisati o istom www.veselispust.com/ostalo .

Maglič

Srednjovekovni grad Maglič (nekima poznat i kao Jerinin grad) nalazi se na desnoj obali Ibra, oko 16 km južno od Kraljeva. Postavljen je na uskom platou stenovitog grebena koji dominira čitavom okolinom. Ubraja se u najlepše spomenike srpske srednjovekovne vojne arhitekture. Maglič je verovatno podignut u 13. veku.

* Lična preporuka je da obujete patike, po mogućstvu neke dublje, i obučete duge pantalone.

* Više informacija i slike možete pogledati na www.jutok.org.rs/maglic/ .

Žiča

Manastir Žiča je zadužbina Stefana Prvovenčanog i jedna od najvećih svetinja srpskog naroda. Po svojoj arhitekturi Žiča pripada raškoj školi. To je jednobrodna građevina sa polukružnom oltarskom apsidom na istočnoj, spoljnom pripratom sa kulom na zapadnoj i pravouganim pevničkim prostorijama na južnoj i severnoj strani. Nad središnjim delom naosa uzdiže se kupola sa osmougaonim tamburom. Odlikuje se bogatom arhitekturom i zaista je nešto što ne biste trebali da propustite. Jedna lepa stara legenda o “sedmovratoj” Žiči pripoveda da je u njoj krunisano sedam kraljeva i da su, prilikom svakog krunisanja, otvarana nova vrata kroz koja je prolazio samo krunisani vladar, pa bi ta vrata potom odmah bila zazidana.

* Za posetioce Manastira izgrađen je parking prostor, gde se nalaze i toaleti.

* Molim posetioce da obrate pažnju na odeću i obuću. Pušenje u kompleksu je zabranjeno, a unutar Manastira i upotreba mobilnih telefona i fotoaparata.

* Više informacija možete dobiti na www.zica.org.rs

Vidimo se na Veselom spustu! :)

Lokalna Mensa Kraljevo

Copyright © 1998-2022. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić