Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Akcija prikupljanja pomoći za žrtve poplava

Nakon septembarskih poplava koje su pogodile područje opštine Kladovo uspeli smo da uspostavimo kontakt sa nekoliko porodica koje su pretrpele štetu u poplavama. Pomoć za koju su rekli da im je potrebna se sastojala iz kućnih aparata i bele tehnike pa smo članove zamolili da, ukoliko su u prilici da pomognu, se mejlom javite koordinatorki SIG-a.

 

Na područjima koja su u maju ove 2014. godine bila poplavljena uspostavljanje normalnih uslova za život ide sporo i teško. U prethodnom periodu smo kontaktiranjem članova Mense Srbije koji su iz mesta koja su bila zahvaćena poplavama stekli uvid u obim i strukturu njihovih potreba, te smo pozvali članove da se priključe ranije najavljenoj akciji prikupljanja pomoći za naše članove, njihove porodice i druge građane koji su pretrpeli štetu u majskim poplavama.

Pomoć se mogla donirati u vidu hrane, sredstava i materijala ili novca.

Materijalnu pomoć je bilo moguće doneti u prostorije Mense u Domu omladine Beograda (DOB).

 

POTREBNI ARTIKLI:

 

-        konzervirana i trajna hrana

-        hrana za bebe i mleko u prahu, pelene

-        sredstva za dezinfekciju i higijenu

-        posteljina, peškiri, ćebad

-        garderoba (obavezno čista), po mogućnosti sortirana na mušku, žensku, dečiju. Poželjno na kesi napisati konfekcijski broj ili da li je za sitnu ili krupniju osobu. Naša želja je bila da, ako već ne možemo pokriti sve potrebe postradalih, da im bar damo stvari koje će im odgovarati po veličini i vrsti. Razlog zbog koga smo naglašavali potrebu da donirana garderoba bude sveže oprana je što se znalo da stradale električne instalacije nisu mogle biti vraćene u funkciju, postojanje ispravne veš mašine je bilo pod znakom pitanja a ni snabdevanje vodom u postradalim krajevima nije bilo normalizovano

-        torbe, rančevi, jake kese zgodne za pakovanje su takođe bile dobrodošle..

 

Sve koji su imali nameštaj, kućanske aparate, dušeke, krevete ili druge kabaste predmete koje su želeli da poklone nekome čije je pokućstvo završilo pod vodom, smo zamolili da nam se jave da bi mi pokušali da organizujemo da najkraćim putem stignu do onih kojima su potrebni.

Kako u svakoj poplavljenoj kući moraju da se promene drvene podne obloge posebno smo naglasili potrebu za građevinskim materijalom za podove, pa smo sve koji su bili u mogućnosti da doniraju materijal, takođe molili da se jave.

 

Čalanove smo zamolili da se jave:

-        ako mogu pomoći u prevozu prikupljenog svojim automobilom

-        ako mogu staviti na uslugu neko veće vozilo (pik ap, kombi, bilo šta sa velikim prtljažnim prostorom)

DONACIJE U NOVCU je bilo moguće uplatiti na namenski račun Mense Srbije u Komercijalnoj banci.

Prikupljenim novcem smo kupili ono što su članovi kojima je pomoć namenjena naznačili da im je najpotrebnije, a što nismo već prikupili. Potrudili smo se da za sve što kupujemo, u dogovoru sa trgovinama/veleprodajama postignemo najpovoljnije moguće uslove. Članove smo pozvali da nam se jave da bi nam, ukoliko su u poziciji, pomogli prilikom dogovora sa nekom trgovinama/veleprodajama.

Izveštaj o rezultatima akcije

Po završetku akcije, na jesenjoj skupštini Mense Srbije podnet je izveštaj u kome je navedeno da je prikupljeno  i da je za prikupljene pare kupljen laminatni pod i sve što je potrebno za njegovu ugradnju.

Prikupljena materijalna pomoć je odneta u Obrenovac u dva navrata:

- jedan deo prikupljenih stvari i hrane je odnet na dan testiranja koje je organizovano u Obrenovcu. Stvari su predate Fondaciji za mlade Obrenovca koja i dalje svake subote organizuje akcije sređivanja domova najugroženijih sugrađana.

- preostale količine će biti odnete do nove godine.

 

Srdačan pozdrav

 

Nataša Aćimović Knežević, koordinator SIG-a dobre volje

 

Milica Mladenović, koordinator Mense Srbije za Beograd

Kontakt telefon: 065mensabg (tj. 065/6367224)

Copyright © 1998-2022. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić