Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Dani Mense u Beogradu 2017

U godini koja prethodi održavanju EMAG*-a u Beogradu tradicionalno okupljanje u vreme beogradskog Beerfest-a iskoristili smo da u opuštenoj atmosferi prikupimo snagu i ideje za narednu godinu.
* EMAG - European Mensa Annual Gathering

Zahvaljujući ljubaznosti jednog od organizatora Beerfesta naš članovi su kao stalno mesto nalaženja na samom Beerfest-u mogli da korste kapacitete "Gostionice", novog objekta u prostoru na kome se održava Beerfest, koji je najavljen kao pivska i gastronomska oaza u srcu Beerfest-a.

Kao i prethodnih godina, u svim danima DMBG, u terminu koji su rezervisli, članovi su mogli uživo da se oprobaju u jednoj od varijanti igre izlaska iz soba. Igre su delo članova Mense Srbije a termini su dogovaratni u direktnom kontaktu i to:
EscapeRoom –Biblioteka - rezervacije na 062/8211780,
EscapeGame - Laboratorija, Misterija, Enigma i, nova soba, Svemir - rezervacije na 063/224201

PROGRAM:

Petak, 18. avgust:

18h - upoznavanje sa Zerekom, mesto polaska - kod statue Branislava Nušića na Platou dr Zorana Đinđića (parkić pored Narodnog pozorišta), vodič Mirej Popović.

Zerek je deo Dorćola u Beogradu koji je ograničen ulicama Tadeuša Košćuškog, Cara Dušana, Francuskom i Vasinom ulicom. Naziv najverovatnije dolazi od turske reči koja označava uzvišeno mesto sa pogledom (vidikovac).

19h - Summer Wine (Brod-brod, obala Dunava kod Kule Nebojša).

"Summer wine" je festival vina po izboru organizatora. Na festivalu je bilo izloženo oko 50 vrhunskih domaćih etiketa , uključujući i neke arhivske berbe i raritete. Posetioci festivala su mogli neograničeno da degustiraju vina.

20h - Pab kviz (Brod-brod).

Subota, 19. avgust:

10h - "City rally" - okupljanje i polazak iz kancelarije Mense Srbije u DOB-u (Makedonska 22/III/7), završetak u kancelariji u DOB-u.

Šta je igra tipa "City Rally"?
Zamislite da ste u nepoznatom gradu i da ste našli interaktivnu mapu pomoću koje možete da otkrijete zaboravljena mesta. Mapa sadrži tri nivoa sa uputstvima u formi tekstualnih i vizuelnih pitanja, kojia vam mogu pomoći. Ponekad morate malo da koristite i klikere, rešite neki problemčić ili glavolomku, kako biste saznali gde dalje da krenete. Oko određenih putokaza moraćete da pokažete i osnovna znanja iz opšte kulture (ne brinite, nećemo biti preterano zahtevni!). Rešavanjem svake pojedineačne lokacije primičete se finalnom mestu... jedini problem je što su sličnu mapu našli i drugi timovi, tako da treba biti brz i stići pre ostalih!

Iako smo najavili da se igra završava u kancelariji Mense Srbije sama kancelarija nije jedno od tajnih, zaboravljenih mesta.

Igri, koju su napravili mladi okupljeni u "Kompas klub", se pristupa preuzimanjem besplatne aplikacije "Beogradski pobednik".

13h/14h/... - obilazak Kule Nebojša (Kalemegdan, Donji grad) sa stručnim vođenjem.

Kula Nebojša podignuta je oko 1460. godine, na samoj obali reke. Tokom burne istorije Beograda, više puta je rušena i ponovo podizana. Sa gubitkom značaja Dunavskog pristaništa i njegovim zatrpavanjem, Turci pretvaraju Kulu Nebojša u najpoznatiju tamnicu Beogradske tvrđave. Zbog te uloge, postaje jedan od mračnih simbola Beograda, a njen najpoznatiji zatočenik bio je veliki grčki revolucionar Riga od Fere, koji je u njoj pogubljen 1798. godine a nekoliko godina kasnije i brat Miloša Obrenovića i prvi srpski gradonačelnik Beograda, Jevrem Obrenović. Na prostoru oko kule se nalazi i masovna grobnica žrtava čija je tela tokom II svetskog rata na obalu izbacivala reka.

Kula je, uz donaciju Grčke, obnovljena i ponovo otvorena za javnost 2011. godine.

14h-17h - ručak (Brod-brod) - posluženje je bilo po principu "švedskog stola".

Brod-brod ima i palubu, opremljenu garniturama za sedenje, skoro na nivou reke tako da tu može da se kulira/sunča/... u toku bilo kog dela dana :D

Tramvaj tura je otkazana zbog radova na tramvajskim šinama, u Karađorđеvoj ulici, u zoni raskrsnicе sa ul. Kraljеvića Marka i Hеrcеgovačkе, kojе ćе izvoditi OJ „Elеktrograđеvinska opеrativa“, u pеriodu od subotе 19.08.2017. godinе od 00.30 časa do 21.08.2017. godinе do 03.30 časova,

18h-21h - kuglanje - Kuglana "Žabac", SC Pinki, Zemunski park

Veče: plesno veče na Brod-brodu - gosti će imati priliku da zaplešu "latinske plesove" sa "profesionalnim" plesačima.

Nedelja, 20. avgust:

od podneva - Ada Ciganlija - roštilj na prostoru za piknik.

Pored uobičajene sportske ponude na Adi Ciganliji, Sport SIG je za članove obezbedio rekete za speedminton pa je odigrano nekoliko mečeva, ...

Članovi SIGre su organizovali zabavu uz nekoliko društvenih igara.

SIG-a Roditelj je i ove godine posebno pozvao članove koji imaju svoju decu, ili su želeli da povedu decu rođaka ili prijatelja, da im se pridruže i takmiče u igrama za koje je potrebno malo spretnosti, nešto više koncentracije i najviše dobrog raspoloženja i podrške navijača.
Takmičarske discipline su bile više zabavnog karaktera, osmišljene tako da budu zabavne i dostupne i deci predškolskog uzrasta (3 – 7) i onima koji već idu u školu (7 – 14).
 

PRIJAVLJIVANJE


Prijave su primane do 17. avgusta 2017. u 24h, preko prijavne forme.

Kao i uvek dobrodošli su bili i članovi porodica, prijatelji i rođaci članova Mense Srbije.

Mogućnosti smeštaja:

Obaveštenja o komercijalnom smeštaju je bilo moguće naći na web-sajtu Turističke organizacije Beograda a članovi koji su želeli da se oprobaju u korišćenju usluga SIGHT-a (servis za pomoć Mensašima putnicima) mogli su da pošalju zahtev na sight@mensa.rs .

Bilo nam je veoma drago da smo vas ugostili.

Pozdrav i do skorog viđenja!

Mensa Beograd i grupa beogradskih SIG-ova

Copyright © 1998-2022. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić