Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Dani Mense u Beogradu 2015

I 2015. godine smo u vreme Beer festa  imali priliku da se uz uobičajene ali i uz potpuno nove sadržaje družimo tokom Dana Mense u Beogradu, od 21. do 23. avgusta 2015. Delovi programa su se preklapali jer  smo, zbog kombinacije interesantnosti nekih stavki programa i ograničenog broja učesnika koji u jednom terminu mogu da prisustvuju tim aktivnostima dogovorili više od jednog termina za određene delove programa.

PROGRAM


Fab Lab Polyhedra - prezentacija/radionica (početni kurs) iz oblasti 3D štampe i elektronike
Predavači: Borko jovanović, inženjer i stručnjak za 3D dizajn, Marko Jovanović, apsolvent Mašinskog fakluteta i projekt menadžer u Polihedri
Mesto održavanja: Dojranska 16, Zvezdara, u blizini okretnice autobusa 83
O prezentaciji/radionici:  Fab Lab = fabrication laboratory
Mogućnosti  kojе  pružaju  3D štampači  postaju  nеograničеnе, pogotovo  u  mašinskoj  industriji, građеvinarstvu, mеdicini, markеtingu i umеtnosti. Rеalnost su postali i kućni printеri, koji mogu odštampati prеdmеtе dimеnzija od 10 do 25 santimеtara ali i printeri koji mogu da odštampaju most (u Amsterdamu) ili potisnu komoru SpaceX-ove svemirske rakete.
U Polyhedri se koriste štampači koji prеdmеtе štampaju od biorazgradivе plastikе, koja jе jеftina i postoji na našеm tržištu. Program za modеliranjе jе vrlo jednostavan (Guglov SketcUp) i uz njegovu pomoć jе mogućе vеć postojеćе modеlе modifikovati i prilagoditi ličnom ukusu.
Dvosatni osnovni kurs je fokusiran na koncept 3D štampanja od osnova dizajna, pripreme i štampanja do praktičnog iskustva na nekom od 3D štampača. Tehničko predznanje nije neophodno.

Grupe su ograničene na 15 do 20 učesnika te smo dogovorili dva termina:
Petak, 21.avgust od 11h
Nedelja, 23. avgust od 11h - Mensa @ Polyhedra

 

EscapeRoom | EscapeGame | EscapeStory
U svim danima DMBG, u terminu koji rezervišete, možete se uživo oprobati u jednoj od varijanti igre izlaska iz soba. Sve tri opcije igre su delo naših članova a termin dogovarate u direktnom kontaktu i to:
za EscapeRoom –Biblioteka - kontaktirajte Ivanu Petrović na 062/8211780,
za EscapeGame - Laboratorija, Misterija i Enigma - kontaktirajte Ivana Timka na 063/534630 a
za EscapeStory - „Tajna Nikole Tesle“ i Civilizacija - termine možete rezervisati na 011/3286268

EscapeRoom i EscapeGame su članovi mreže „Mensaši Mensašima“ (LM Beograd, LM Novi Sad)

 

Petak, 21. avgust:


18:00h predavanje "Muzika i inteligencija"
Predavač: Vesna Tafra Rokvić, Psiholog i profesor psihologije u muzičkoj školi Stanković, član Sekcije za psihologiju muzike pri Društvu psihologa Srbije
Mesto održavanja predavanja: Svečana sala Muzičke škole Stanković, Kneza Miloša 1a
O predavanju: U okviru predavanja je bilo reči o darovitosti, o darovitosti u oblasti muzike, o muzičkoj inteligenciji i o tome kako muzika utiče na inteligenciju
Milene Drobac, studentkinja flaute na Akademiji u Ljubljani, bivša učenica MŠ Stanković je, u okviru predavanja, izvela deo svog repertoara. 

21:00h Pab kviz
Autori: Nataša Aćimović Knežević, Ivan Nikolić
Mesto: Kafić Galerija, Delijska 3
O Pab kvizu: Pab kviz je takmičenje između ekipa (minimum tri člana) u kome se proverava širina „nepotrebnih znanja“ davanjem odgovora na tekstualna i muzička pitanja. Pobednička ekipa "Vesela četvroka" će birati pitanja za naredni Pab kviz.

Subota, 22. avgust:


12h-14h Obilazak Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije
Mesto: Opservatorija Košutanjak, Kneza Višeslava 66
Kakvo nas ovo vreme snalazi poslednjih nekoliko godina? Kakvo nas vreme očekuje? Da li mi menjamo klimu ili se ona menja sama? Na ova i slična pitanja odgovore ćemo dobiti od stručnjaka Zavoda a prisustvovaćemo i redovnom dnevnom puštanju meteorološkog balona.
Uputstvo za dolazak do Opservatorije Košutnjak:
Automobilom: ulica Kneza Višeslava počinje od Požeške (zgrada Šumarskog fakulteta je prva zgrada na neparnoj strana ulice Kneza Višeslava) a na putu do opservatorije se prolazi pored Mekenzenovog spomenika iz 1915. godine srpskim vojnicima palim u I svetskom ratu(sve na neparnoj strani ulice)
GSP: autobusi 23 i 53, silazak na stanici "Žarkovačka" pa uzbrdo Žarkovačkom do njenog kraja i onda nakon skretanja desno u ulicu Kneza Višeslava još par desetina metara do kapije Opservatorije.


15:00h kuglanje u Bowling klubu Žabac u Zemunu, dvorana Pinki
ili

Od 15:00h (na svakih pola sata): Obilazak bunkera na Kalemegdanu
Mesto: kod spomenika „Pobednik“
Zbog prirode objekta grupe može da čini do 10 osoba a vođeni obilazak i razgledanje izložbene postavke traje 20 minuta

+

17h - Izložba „Srednjevekovne sprave za mučenje“
Mesto: kazamati Vojnog muzeja

ili

17h – Obilazak "Nove" zgrade Muzeja Kinoteke
Mesto: Uzun Mirkova 1
Zgrada u Uzun Mirkovoj jе podignuta 1846.godinе  kao novi konak knеza Alеksandra Karađorđеvića, zatim jе tu bio hotеl „Srpska Kruna“ a potom Opština bеogradska. 1961.godinе u nju sе usеljava Savеzni zavod za patеntе. Savеzna Vlada ustupa zgradu na korišćеnjе Jugoslovеnskoj kinotеci 1992.godinе u potpuno dеmoliranom i razrušеnom stanju.
Uz ogromno zalaganjе dirеktora Radoslava Zеlеnovića i podršku rеsornih ministara zgrada (građеvinski završеna) jе svеčano otvorеna 6.juna.2009. godinе uz dodеlu Kinotеkinih nagrada i priznanja našim poznatim filmskim stvaraocima. U svečanoj Sali se i tokom leta održavaju filmske projekcije.
U 18h je počela projekcija filma Zemlja izobilja Vima Vendersa.
U 20:30 je prikazan film Nimfomanka Larsa fon Trira.

Posle 20h sledilo je prepuštanje muzici na prostoru BeerFesta

Nedelja, 23. avgust:

Od podneva roštiljanje na prostoru za piknik na Adi Ciganliji.

Dečije igre bez granica
I ove godine smo posebno pozivali članove koji imaju svoju decu, ili su želeli da povedu decu rođaka ili prijatelja, da nam se pridruže na aktivnosti u organizaciji SIG-a Roditelj. U pitanju je takmičenje u igrama za koje je potrebno malo spretnosti, nešto više koncentracije i najviše dobrog raspoloženja i podrške navijača.
Takmičarske discipline su više zabavnog karaktera, osmišljene tako da budu zabavne i dostupne i deci predškolskog uzrasta (3 – 7) i onima koji već idu u školu (7 – 14).
Kao i prethodnih godina, Sport SIG je nudio da se članovi na licu mesta dogovore i oprobaju spretnost u mini golfu, penjanju na „Stenu“ ili prebacivanju Zip lajnom sa jedne obale jezera na drugu, a uz članove SIGra moglo se zabaviti društvenim igrama.

Kasno poslepodne je bilo vreme opraštanja sa gostima.
 

PRIJAVLJIVANJE


Prijave su primane do 20. avgusta 2015. u 24h, preko prijavne forme (potrebno je da imate registrovan korisnički nalog na sajtu i da budete prijavljeni da biste mogli pristupiti formi).

Kao i uvek dobrodošli su bili i članovi porodica, prijatelji i rođaci članova Mense Srbije.

Troškovi programa:

ulaznica za bunker 70 din po osobi; za decu do 7 godina - besplatno
ulaznica za izložbu Sprave za mučenje – 250 dinara:
ulaznica za muzej Kinoteke – 100 dinara
ulaznica na filmsku projekciju – 200 dinara (karte se kupuju na biletarnici pred početak predstave)
kuglanje – 100 dinara sat/učesniku

Igra izlaženja iz soba - Cena svakog termina u bilo kojoj od soba je 3000 dinara.

Za roštiljanje na Adi i učešće u dečijim igrama bez granica se nije plaćala nikakva participacija.

Mogućnosti smeštaja:

Obaveštenja o komercijalnom smeštaju je moguće naći na web-sajtu Turističke organizacije Beograda a članovi koji su želeli da se oprobaju u korišćenju usluga SIGHT-a (servis za pomoć Mensašima putnicima) mogli su da pošalju zahtev na sight@mensa.rs .

Bilo nam veoma drago da vas ugostimo.

Pozdrav i do skorog viđenja!

Mensa Beograd i grupa beogradskih SIG-ova

Copyright © 1998-2022. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić