Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Dani Mense u Beogradu 2014

Manifestacija Dani Mense u Beogradu napunila je u avgustu 2014. 11 godina. I ovom prilikom u vreme Beer festa smo se družili u Beogradu, uz uobičajene, ali uvek pomalo nove sadržaje. Termin okupljanja je bio od 15. do 17. avgusta 2014. Naravno i ovoga puta za zagrevanje smo nudili kuglaško nadmetanje u četvrtak 14.08.2014. A novina za ovu godinu su bile i majice sa znakom i imenom Mense, koje su putem prijavne forme mogle da se naruče. Deo iznosa cene majica je biti uplaćen za pomoć ugroženima u poplavama.

PROGRAM

Četvrtak, 14. avgust

18 - 20h "zagrevanje" - kuglanje u Bowling klubu Žabac na Vidikovcu, Patrijarha Joanikija 2a, okretnica autobusa broj 23 i 53 kod Labudovog brda.

- zajednički odlazak na Beer fest.

Petak, 15. avgust

18:00h predavanje "Neuromitovi i legende - hajde da se ne lažemo više"

Predavač: doc. dr sc. med. Miloš Bajčetić, Institut za histologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu

Mesto održavanja tribine: Centar za promociju nauke, Knez Mihajlova 5 (bivša robna kuća Beograd) na 2. spratu

O predavanju: Istorija medicine i istraživanja u neuronaukama prepuna je primera velikih "revolucionarnih" otkrića, ali i velikih zabluda i pogrešnih predstava o tome šta je i kako funkcioniše mozak. Da li stvarno koristite samo 10 posto svog mozga? Da li ste "levo-moždana" ili "desno-moždana" osoba? Predavanje će pokušati da pruži odgovor na ova i još neka pitanja

- posle predavanja - zajednički odlazak na Beer Fest

 

Subota, 16. avgust

10 - 11h Na kafi kod kneginje Ljubice - performans kustoskinje Muzeja grada Beograda, posluženje – kafa i ratluk, obilazak Konaka kneginje Ljubice. Ulaznice ćemo zahvaljujući ljubaznosti Turističke organizacije Beograda platiti po povlašćenoj ceni, 200 dinara po osobi. Nije preporučljivo za decu do 12 godina, jer deca ne smeju da piju kafu, da im ne izraste rep! (tačnije, može im biti dosadan ovaj program, kažu naši domaćini).

11:15 - 13:30h šetnja sa stručnim vodičem Turističke organizacije Beograda po Savamali, delu grada koji je u periodu koji je prethodino DMuBG doživljavao svoju renesansu, a šta ga čeka - to ćemo tek videti... Naravno, iskoristili smo priliku da obiđemo renoviranu beogradsku lepoticu - zgradu Beogradske zadruge tj. zgradu Geozavoda.

14h - 15.30h Zajednički ručak u restoranu "Mikser house", Karađorđeva 46
 

16h - radionica/predavanje na engleskom"Eureka – Everyone can be a Think-Tank!"

Creativity as key to success – great lessons from da Vinci, Mozart to Edison and Steven Jobs! Creativity is one of the most important factors for success in business. But an innovative idea does not suddenly occur out of nowhere as a strike of genius in somebody’s head. Dealing with thoughts, concepts and ideas in a creative, playful and productive way is an ability that can be enhanced and trained – just like any other talent. This workshop will show and train a couple of established techniques, to do so. Not every musician will turn into Mozart, not every engineer will be Thomas Alva Edison und not every left handed painter will become Leonardo. But it is great fun to see and understand how they grew up to tap into their “genius potential” and get some tricks, to be more like them. And if you integrate these “thinking round the corner” in your life on a daily basis, you will definitely have more fun.

Predavač: TiKej (TeeKay - Thorsten Kreissig), član Mense Nemačke

Mesto predavanja: sala u Domu omladine Beograda.

16 - 17:30h Upoznavanje sa zvezdama u planetarijumu na donjem gradu Beogradske tvrđave

U okviru projekcije, koja traje oko sat vremena, posetioci se upoznaju sa sazvežđima, kretanjem nebeske sfere, izgledom neba na različitim geografskim širinama, sa svemirom od njegovog nastanka do našeg vremena i objektima koji ga nastanjuju. Cena ulaznice je 250 din po osobi. Deca do 7 godina ne plaćaju ulaznicu.

18 - 20h Streličarstvo u streličarskom klubu Elite archery, Prokupačka bb, železnička stanica Prokop.

Cena 290 din po osobi

ili:

18 - 20h kuglanje u Bowling klubu Žabac u Zemunu, dvorana Pinki.

 

Alternativni program za subotu:

Onima koji u navedenom programu nissu pronašli ništa što bi im bilo interesantno, ponudili smo da se oprobaju u "spasavanju iz klopke" u igri Escape Game. A evo o čemu se radi:

Escape Game, real-life igra bekstva iz sobe, delo našeg člana Timmy-a iz Novog Sada. 2 do 5 igrača ulaze u sobu i treba da reše niz logičkih problema i zagonetki da bi iz te sobe izašli.

 Uslovi su:

Soba misterije - ulazak na svakih 90 minuta, grupa maximalno 5 ljudi

Laboratorija - ulazak na svakih 90 minuta, grupa maximalno 4 ljudi

Razmak između ulaska u svaku od soba 30 minuta (npr. ako se u Misteriju ulazi u 12h u Laboratoriju može da se uđe tek u 12:30)

- Šta god da su učesnici (od programa tokom dana) izabrali, posle 20h sledio je zajednički odlazak na Beer Fest

 

Nedelja, 17. avgust

- Od podneva roštiljanje na prostoru za piknik na Adi Ciganliji.

I ove godine poseban poziv smo uputili članovima koji imaju svoju decu, ili su želeli da povedu decu rođaka ili prijatelja da nam se pridruže na aktivnosti u organizaciji SIG-a Roditelj:

Dečije igre bez granica

U pitanju je bilo takmičenje u igrama za koje je potrebno malo spretnosti, nešto više koncentracije i najviše dobrog raspoloženja i podrške navijača. Takmičarske discipline su više zabavnog karaktera, osmišljene tako da budu zabavne i dostupne i deci predškolskog uzrasta (3 – 7) i onima koji već idu u školu (7 – 14).

Kao i prethodnih godina, Sport SIG je nudio mini golf (150 din. partija za dve osobe), a tu su bile i društvene igre u organizaciji SIGre, kao i mogućnost kupanja u jezeru;

- kasno poslepodne - odlazak gostiju;

- za one koji ostaju - odlazak na Beer Fest.

 

Prijave su primane do 12. avgusta 2014. u 24h. Kao i uvek dobrodošli su prijatelji i rođaci članova.

 

Troškovi programa:

ulaznica za Konak kneginje Ljubice: 200 din

Planetarijum: 250 din po osobi; za decu do 7 godina - besplatno

ručak u subotu: kako je gore navedeno

Sportovi:

streličarstvo: 290 din

mini golf: 150 din partija za dve osobe

kuglanje - besplatno i u četvrtak i u subotu

Escape game - Cena svakog termina u bilo kojoj od soba je 3000 dinara. Laboratorija još nije rešena ispod 60 minuta.

Za roštiljanje na Adi i učešće u dečijim igrama bez granica se ne plaća nikakva participacija.

Majice:500 din (obične majice sa "o" izrezom) ili 900 din polo majice (sa kragnicom).

Mogućnosti smeštaja:

Obaveštenja je bilo moguće naći na web-sajtu Turističke organizacije Beograda.

Za one koji su želeli da se oprobaju u korišćenju usluga SIGHT-a (servis za pomoć Mensašima putnicima), bilo je ponuđeno da se obrate na sight@mensa.rs .

 

Članovima Mense Beograda je bilo veoma drago da smo ugostili učesnike okupljanja.

Pozdrav i do skorog viđenja!

Mensa Beograd i grupa beogradskih SIG-ova

Copyright © 1998-2022. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić