Korisničko ime:
Lozinka:

Registracija
Zaboravljeno:
Provera da li je članstvo aktivno: Upit traje do 10 sec

Testiranje IQ

Testiranje IQ u Nišu će biti održano u subotu 27. aprila 2024. od 12h na Mašinskom fakultetu, Aleksandra Medvedeva 14. Testiranju mogu pristupiti osobe koje nisu izlazile na naš test u prethodnih godinu dana i kojima je ovo jedan od ukupno tri pokušaja. Donja starosna granica je 17 godina.

Uputstvo za prijavu i za uplatu naknade za testiranje pogledajte na ovom linku.

 

 

 

 

 

Prijava za lokalnu viber grupu

Ukoliko želite da budete informisani o dešavanjima u vašoj lokalnoj Mensi, možete se prijaviti za Mensinu lokalnu viber grupu preko linka ispod. 

Lokalni koordinator: Miloš Milošević 

Dani Mense u Nišu 2023 

Dragi članovi i članice Mense Srbije,

sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da i ove godine zajedno proslavimo DMuNI, a program koji vas očekuje je sledeći:

Petak, 11. avgust

20 - 23 h - Okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici za sve one koji ne idu na Nišvil

Subota, 12. avgust

09 - 11 h - Razgledanje i obilazak Starog groblja sa časom istorije.  - ulaz besplatan.

Da prvenstveno Nišlije a i naši gosti, recimo kada prošetaju nekim ulicom, znaju čime je ta osoba zadužila Niš.

Čućete biografske podatke o ljudima koji su oslobađali Niš od Turaka, Bugara, Austrougara i Nemaca, gradonačelnicima koji su postavili temelje modernog Niša, predsednici Kola srpskih sestara koja je kao dobrovoljna bolničarka umrla u Nišu, lekarima koji su postavili temelje današnjim zdravstvenim ustanovama, glumcima, o kralju Petru, o carici, o Marlen Ditrih, o dvojici srpskih vojvoda, o osnivačima Crvenog krsta u Nišu, darodavcima koji su poklanjali kuće za škole, o kuplerajima kao osnovama za bogaćenje i danas poznatih porodica i rođenih porodica danas, o nosionica Karađorđeve zvezde, o Peleu, o Čarli Čaplinu… Kako su svi oni povezani sa ljudima koji su sahranjeni na Starom groblju “Gorica” u Nišu.

12 - 14 h - Strelište u Malči. Takmičenje. Plaća se kotizacija, cena će biti naknadno javljena.

14:30 - 16:30 h - Ručak u kafani Vinik. Hrana je besplatna za članove Mense Srbije, piće se plaća. Ostali ručak plaćaju 1.000 RSD.

Očekivano je da imamo dovoljan broj automobila, tako da se ne organizuje zajednički prevoz.21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane)

17 h - Poseta spomeniku na Čegru

Priča o herojstvu ustanika iz Prvog srpskog ustanka i njihovog vođe Stevana Sinđelića. Na lokalitetu će nas dočekati osoba koja će nam ispričati sve o ovom spomeniku i biti tu da odgovori na sva naša pitanja.

U blizini Čegra se nalaze: Crkva Svete Petke. Crkva ima letnjikovac u dvorištu gde možemo da sedimo i nastavimo druženje na prijatnijoj temperaturi.

Zoo planet u obližnjem selu Kamenica. Nešto kao farma za decu, gde ima životinja koje mogu da se hrane, a ima i konja koji mogu da se jašu, tako da slobodno vreme možemo da iskoristimo da obiđemo i ovo.

21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane). Za one koji ne idu na Nišvil, okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici.

Nedelja, 13. avgust

Za nedelju, pored roštilja, je u ponudi nekoliko zanimljivih avantura. U zavisnosti od broja prijavljenih, moguće je da se neke ne održe, zato se neke vremenski preklapaju.

09 h - Odlazak do arheološkog nalazišta Medijana. Cena ulaznice: 400 RSD po osobi. Radno vreme: Od 9h do 15h. Vodič je na lokalitetu.

Antičko naselje na 5km od Niša jedinstven je kompleks koji je nastao u vreme Konstantina Velikog (306-337) i njegovih sinova. Mnogobrojna arheološka istraživanja utvrdila su postojanje dvadesetak objekata na ovom lokalitetu. Sa svojom površinom od 40 hektara ovo nalazište je među najznačajnijim arheološkim parkovima u Srbiji.

09:30 h - Odlazak do Jelašničke klisure. Doživite avanturu u predivnoj klisuri Jelašničke reke, koja je proglašena Parkom prirode I kategorije.

Preko agencije imamo u ponudi dve opcije za avanturu (realizovaće se ona za koju bude više prijavljenih).

- Niška avantura - 50 evra: Aktivnosti u samoj klisuri. Sportsko penjanje (free climbing), spuštanje užetom niz stenu (abseiling), vožnja na sajli (zip line), prelazak preko reke sistemom užeta (traverza). Tura u proseku traje četiri časa i zahteva lakši nivo fizičke spremnosti.

- Klisura priču priča - 30 evra: Vodimo Vas da vidite veliku i malu crkvu i Gradac. Na okomitim stenama klisure, visokim i izazovnim, svako od Vas moći će da proba tehniku spuštanja užetom niz stenu.

11 h (okvirno, može i po dogovoru ranije ili kasnije) - Paraglajding za zainteresovane. Jedan let sa instruktorom u paru je 9.000. Let traje između 10-15 minuta, snima se. Licencirani su piloti i imaju odgovarajuću opremu. Oni voze iz Niške Banje do mesta odakle se poleće. Nema minimum za realizaciju. Evo kako to izgleda.

13 - 19h - Roštilj u Jelašničkoj klisuri (o trošku Mense). Priprema hrane u prirodi na licu mesta!

21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane). Za one koji ne idu na Nišvil, okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici.

Prijavite se za Dane Mense u Nišu putem prijavne forme. Potrebno je biti ulogovan sa sopstvenim nalogom na sajt Mense Srbije.

   

OBUKA 

„Uvod u sticanje kompetencija za rad sa darovitom decom” (Iskustva sa Erasmus+ projekta Mense Srbije „Teachers for Gifted”) 

Mensa Srbije, u organizaciji Centra za stručno usavršavanje u Nišu, održala je BESPLATNU obuku „Uvod u sticanje kompetencija za rad sa darovitom decom” (Iskustva sa Erasmus+ projekta Mense Srbije „Teachers for Gifted”).

Šta se moglo naučiti na obuci?

Predavači ovom obukom žele da skrenu pažnju na skrivene darovite učenike. Ko su daroviti i kako se ponašaju? Po kojim karakteristikama ih možemo prepoznati? Zbog čega je uopšte važno da ih prepoznamo? Koje pristupe koriste u Švedskoj za rad sa darovitim učenicima? Šta se dešava ako propustimo da damo podršku darovitom učeniku?

Na ovoj obuci se neće govoriti o IOP-u, već će se ukazati na osobenosti i potrebe ove neobične dece i olakšati njihovo prepoznavanje.

Takođe, predstaviće se i projekat koji su članovi Mense Srbije, motivisani ličnim iskustvima, pokrenuli i sproveli u saradnji sa Mensom Švedske.

Predavači:

Dejan Jović
Dejan je nastavnik hemije u Šabačkoj gimnaziji i lokalni koordinator Mense Srbije za Posavsko-podrinjski okrug. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, gde je i masterirao na nastavničkom smeru. Drugi master rad odbranio je na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Član je Instituta za moderno obrazovanje, EPoC tima Srbije, stručnog žirija manifestacije „Dan inteligencije”, kao i autorskog tima akreditovanih seminara za nastavnike „STE(A)M projektni zadatak – od ideje do ocene” i „Na darovitima svet ostaje – Mensa Srbije o prepoznavanju i radu sa darovitima”. Učesnik je Erasmus+ projekta „Teachers for Gifted”, Mense Srbije i Mense Švedske.


Маrija Prutkin
Marija je nastavnik matematike i pomoćnik direktora OŠ „Jovan Popović“ u Kruševcu, nacionalni ambasador Science on Stage Serbia i ambasador za “Global Math Project”. Osnovne i master studije je završila na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Član je Odseka za rad sa decom Mense Srbije. Realizator je niza interaktivnih radionica za učenike. Član je autorskog tima akreditovanog seminara za nastavnike „Na darovitima svet ostaje – Mensa Srbije o prepoznavanju i radu sa darovitima”. Jedan je od nastavnika volontera koji su učestvovali u projektu MPNTR- kreiranje obrazovnih sadržaja za platformu “Moja škola” namenjenu nastavi na daljinu. Učesnik je dva Erazmus+ projekta mobilnosti: projekat „Teachers for gifted“ Mense Srbije i Mense Švedske i projekat „Nadareni za budućnost“ OŠ „Jovan Popović“ Kruševac.

Sanja Stojanović Đorđević
Sanja je nastavnik nastavnik matematike u Medicinskoj školi u Kruševcu. Diplomirala je na smeru za teorijsku matematiku i primenu na  Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. U okviru Mense Srbije je član Odseka za rad sa decom, dugo godina je bila lokalni koordinator Mense Srbije za Rasinski okrug. Član je Instituta za moderno obrazovanje i autorskog tima akreditovanih seminara za nastavnike „Na darovitima svet ostaje – Mensa Srbije o prepoznavanju i radu sa darovitima”.

Dijana Jovanović
Dijana je profesor razredne nastave, pedagoški savetnik zaposlena u OŠ,,Kralj Petar I“ u Nišu. Autor i koautor nagrađenih radova na različitim konkursima za nastavnike i NTC saradnik u Nišu. U okviru Mense član je Odseka za rad sa decom i autorskog tima akreditovanog seminara  za nastavnike „Na darovitima svet ostaje – Mensa Srbije o prepoznavanju i radu sa darovitima”. Realizator radionica za decu povodom obeležavanja Dana inteligencije i Nedelje svesti o mozgu, kao i Mensinog STEAM karavana. Učesnik je Erasmus+ projekta „Teachers for Gifted”, Mense Srbije i Mense Švedske.


Vidimo se u subotu!!!

Dani Mense u Nišu 2022

Dragi članovi i članice Mense Srbije,  

sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da i ove godine zajedno obeležimo DMuNI, a program koji vas očekuje je sledeći:

Petak, 12. avgust

20 - 23 h - Okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici za sve one koji ne idu na Nišvil

21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane)

 

Subota, 13. avgust

10 - 12 h - Razgledanje muzeja crkvenih starina - ulaz besplatan

13 - 15 h - Strelište u Malči. Takmičenja u disciplinama:

  • Luk i strela
  • Pištolj (5 metaka)
  • Kurirski prelaz
  • Sekirice

Kotizacija po učesniku je 1.500 dinara za sve discipline. Nije potrebno nikakvo predznanje ni lekarski pregled.

16 - 20 h - Ručak u restoranu Kamiondžije u Svrljigu. Hrana je besplatna za članove Mense Srbije, piće se plaća. Ostali ručak plaćaju 800 RSD. 

Očekivano je da imamo dovoljan broj automobila, tako da se ne organizuje zajednički prevoz. Okupljanje je u 16h u Svrljigu, tj ekipa koja bude na strelištu u Malči nakon takmičenja dolazi do Svrljiga. Ukoliko neko ostane u Nišu, tj ne ide na strelište, dogovaramo se kod koga ima slobodnog mesta u autu. Poželjno je poći 1h ranije iz Niša, jer je udaljenost nekih 28km (autoputem 37km) i treba oko 37 minuta vožnje.  Detaljnije će se znati nakon popunjavanje prijavnih formi

21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane). Za one koji ne idu na Nišvil, okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici.

Nedelja, 14. avgust

10 h - Odlazak do Niške Banje. Ko nema auto ili prevoz, može da korisni javni gradski prevoz, tj liniju 1 ka Niškoj Banji i da siđe na poslednjoj stanici, tj okretnici. 

11 h - Paraglajding za zainteresovane. Jedan let sa instruktorom u paru je 6.000. Let traje između 10-15 minuta, snima se. Licencirani su piloti i imaju odgovarajuću opremu. Oni voze do mesta odakle se poleće. Nema minimum za realizaciju. https://www.youtube.com/watch?v=g8b8mcKbkVc

12h - Odlazak do sela Rautovo. Polazak iz Niške Banje. Može kolima da se dođe do sela, parkiranje u centru sela. Od centra do kuće je 50 do 100 metara. Može iz Niške Banje i pešaka do sela, staza zdravlja, 4km, oko 1h hoda ili sat i po lagane šetnje.

12 - 13h - Obilazak etno kuće i sela.

13 - 15h - Šetnja stazom šumskog velnesa do Crnog Vrha, oko 1h u jednom pravcu, oko 2 sata za povratak

15h - Potpisivanje protokola o saradnji Mense Srbije i Udruženja stvaralaca Niša “Car Konstantin”

15h - Roštilj u prirodi (o trošku Mense). Ručak u etno kući ili Domu kulture u selu. Priprema hrane na licu mesta! https://jugpress.com/etno-muzej-u-selu-rautovo/. Drustvo ljubitelja Rautova - Home | Facebook

21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane). Za one koji ne idu na Nišvil, okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici.

Da biste učestvovali u DMuNI, potrebno je da popunite prijavnu formu!

Povlašćene cene karata za Nišville za članove Mense Srbije, po ceni od 2.000 komplet. Potrebno je popuniti prijavnu formu i karte, tj narukvicu preuzeti u petak u Gradskom.

Fakultativna avantura: Cerjanska pećina. Broj vodiča je 0648269961 (Nebojša Petrović - Trša) sa kojim se dogovara termin. Vodić je radnik Direkcije koja upravlja pećinom. Cena je 3.000 po osobi. Obilazak traje 3 - 3,5 sata i obilazi se samo prvi kilometar pećine. Najbolja adrenalinska zabava u blizini Niša. Pečina nije za svakog, ali ko krene u pećinu ima zagarantovan neverovatan doživljaj. temperatura u pećini je konstantno 13 stepeni.

Kako izgleda u pećini, možete pogledati na linku

Napomena: Neophodno je kreirati grupu od min 4 učesnika za fakultativu.

Ukoliko je potrebno više informacija, možete kontaktirati Lokalnog koordinatora Mense u Nišu Miloša Miloševića na: milos.milosevic@mensa.rs

Potreban vam je smeštaj? Informišite se putem ovog linka.

Niški Mensaši vas sa radošću očekuju!!!

TESTIRANJE IQ   

Testiranje u Nišu će biti održano u nedelju 22. maja 2022. od 11h u Umetničkoj školi Niš, Prvomajska 6.

Testiranju mogu pristupiti osobe koje nisu izlazile na naš test u prethodnih godinu dana i kojima je ovo jedan od ukupno tri pokušaja. Donja starosna granica je 17 godina.

Cena testiranja za zaposlene je 1.200 RSD,a za studente, učenike, penzionere i nezaposlene 900 RSD uz dokaz o statusu.

Više detalja u vezi sa testiranjem

Dani Mense u Nišu 2021

Dragi članovi i članice Mense Srbije,  

sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da i ove godine zajedno obeležimo DMuNI, a program koji vas očekuje je sledeći:

Četvrtak, 12. avgust

20 - 23 h - Okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici za sve one koji dolaze, a ne idu na Nišvil

21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane)

Petak, 13. avgust

20 - 23 h - Okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici za sve one koji ne idu na Nišvil

21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane)

Subota, 14. avgust

10 - 10.30 h - Okupljanje i zajednički odlazak do Naučno-tehnološkog parka

10.30 - 11 h - Razgledanje muzeja Industrijske baštine i predavanje o industrijskom nasleđu Niša u Naučno tehnološkom parku - ulaz besplatan

11 - 12 h - U sklopu obilaska Naučno tehnološkog parka održaće se i promocija Enciklopedije znamenitih ličnosti Niša za članove Mense Srbije (predavanje o ljudima koji su uticali na sve aspekte života u Nišu a i šire: Car Konstantin, Sremac, Miljković, Cvetković...).

13:30 h - Roštilj u Jelašničkoj klisuri. Priprema hrane na licu mesta! ;)

Postoji mogućnost organizacije da svi zainteresovani mogu da probaju tehniku spuštanja užetom niz stenu. Ova aktivnost se organizuje u saradnji sa Vesnom Pavlović (majka Staše Gejo, srpske reprezentativke u sportskom penjanju). Moguće su grupe od po 4-5 učesnika gde bi se svako po 2 puta spustao, ili spustao i penjao, ili plus pešačka tura od 1h po klisuri, sve to po ceni od 20evra po osobi

21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane)

Nedelja, 15. avgust

11 h - Okupljanje u Gradskom kafeu (ko želi, nije obavezno). Polazak za sledećem mestu okupljanja kod logora Crveni Krst, tj kod spomenika ispred logora. 

12h - Mesto okupljanja kod logora Crveni Krst, tj kod spomenika ispred logora. Obilazak spomenika, kratka priča o lokaciji i polazak u selo Miljkovac. Preporučuje se zajednički polazak dalje. Okupljanje grupe i prvi deo predavanja koje će održati Prof. dr Slobodan Blagojević biće u porti crkve u selu Miljkovac.

Naš član Miroslav Veličković će takođe održati kraće predavanje u sklopu predavanja profesora Blagojevića.

Nakon ovoga sledi put do lokacije gde će biti ručak. Tu će predavanje na otvorenom održati Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, avanturista, entuzijasta, kuvar o kome su svi veći domaći i strani mediji (RTS, Discovery...) pravili reportaže i koji je kuvao za šefove kuhinja svetskih restorana. Predavanje na otvorenom je o lekovitom i jestivom samoniklom bilju sa primerima iz bašte i sa livade. Ukoliko vremenski uslovi dozvole možda reč - dve o jestivim gljivama. Specifičnost Nešine kuhinje je u tome da ne uključuje meso, ali sprema fenomenalna jela na bazi biljaka, i svega što se u prirodi može naći. Budite sigurni da ćete na ručku kod Neše probati jela koja do sada niste nigde jeli i da ćete osetiti neverovatno bogatstvo ukusa i mirisa začinskog bilja, sveže izvorske vode i drugih Nešinih čarolija. Cena ovog zdravog ručka će delom biti pokrivena iz budžeta Mense, tj hrana je o trošku Mense, dok će učesnici plaćati samo piće. Nakon predavanja i ručka imamo slobodno vreme za aktivnosti odlaska do bazena u selo Paljine, do Banje Vidrište ili Cerjanske pećine itd. Može obilazak okoline, kupanje u potoku ili na lekovitom izvoru tople vode (ponesite kupaće).

21 h - Odlazak na Nišvil (za zainteresovane)

Za Dane Mense u Nišu možete se prijaviti putem prijavne forme. Ukoliko je potrebno više informacija, možete kontaktirati Lokalnog koordinatora Mense u Nišu Miloša Miloševića na: milos.milosevic@mensa.rs

Potreban vam je smeštaj? Informišite se putem ovog linka.

Niški Mensaši vas sa radošću očekuju!!!

NEDELJA SVESTI O MOZGU- RAZMRDAJMO VIJUGE

Povodom Nedelje svesti o mozgu Mensa Srbije i UčenIQ organizuju besplatne radionice "Razmrdajmo vijuge" u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, u petak 15. marta 2019.

Od 18-19 časova radionica Razmrdajmo vijuge - upoznaj mozak, za učenike od 1. do 4. razreda. Na interaktivan način, kroz igru, deca se upoznaju sa zanimljivostima o mozgu i načinom kako da poboljšaju njegov rad.

Od 19-20 časova inkluzivna radionica Razmrdajmo vijuge - igrajmo se, za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Deca će se oprobati u različitim igrama za razvoj kreativnosti i  intelektualnih potencijala.

Autori i realizatori radionica su članovi Mense i njenog SIGa UčenIQ za rad sa decom, Tanja Olear Gojić i Mirjana Tišma profesori razredne nastave u OŠ "Dragan Lukić" u Beogradu, Dijana Jovanović, profesor razredne nastave u OŠ "Кralj Petar I" u Nišu i MA Nataša Кovačević, master defektolog u ŠOSO "Carica Jelena", predsednik Centra za edukaciju i socijalno uključivanje "Starija sestra".

Radionice su popunjene i nije moguće više prijaviti decu za njih!!!

Za više informacija možete kontaktirati koordinatorku UčenIQ siga Tanju Olear Gojić na tanja.olear.gojic@mensa.rs.

 

TRIBINA DAROVITI I OBRAZOVANJE

Udruženje građana Mensa Srbije
Nacionalni centar za talente
Društvo defektologa Vojvodine i
Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju

Vas pozivaju na tribinu

"Daroviti i obrazovanje"

Tribina se održava u Nišu u petak, 15. marta 2018. godine od 14:00 do 18:00 u sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Pariske komune bb.

Cilj tribine je da se sa različitih pozicija, u okviru stručne javnosti, razmotri pitanje obrazovanja darovitih učenika, problemi sa kojima se suočavaju u svom školovanju i razvoju, izazovi sa kojima se njihovi edukatori susreću, kao i da se predlože neka praktična rešenja, proizašla iz istraživačkog rada, ali i prakse. Ove teme načeli smo na dve međunarodne stručno-naučne konferencije "Darovitost - prepoznavanje i podrška" 2017. u Novom Sadu i "Darovitost, obrazovanje i razvoj" 2018. u Boegradu, a ovom tribinom ujedno najavljujemo treću konferenciju "Darovitost - potrebe 21. veka", koja se održava 3.-5. oktobra 2019. godine u Kruševcu.

Tribina je je namenjena vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, stručnim saradnicima, defektolozima, lekarima, zaposlenima u javnim servisima, administraciji i upravama i svima drugima koji se u svom radu susreću i bave darovitom decom, mladima ili odraslima. Dobrodošli su i roditelji dece koja pokazuju znake darovitosti. Učesnici dobijaju potvrdu o 4 sata stručnog usavršavanja u ustanovi (Pravilnik o stalnom stručnom usavršavanju nastavnika, stručnih saradnika i vaspitača, Sl. glasnik br 48/18).

Program tribine pogledajte na ovom linku. Prijave se vrše putem prijavne forme.

 

Dani Mense u Nišu 2017

Dani Mense u Nišu će se održati u periodu od 28. do 30.7. 

Dragi članovi i članice Mense Srbije,

sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da i ove godine zajedno proslavimo DMuNI, a program koji vas očekuje je sledeći:

Petak, 28. jul

18 - 20 h - Okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici                         

21 h - Mensin pub quiz. Mesto: Irish Pub Crazy Horse na keju

 

Subota, 29. jul

10 - 12.30 h - Turnir u bilijaru o trošku Mense (bez pića)

13 - 15 h - Obilazak spomen sobe Gvozdenog puka, Vojska Srbije - ulaz besplatan

18 h - Predavanje niškog glumca i fotografa Davorina Dinića: "Senke starog Niša" putopis kroz Niš. Mesto: Oficirski dom na keju

21 h - Zajednička večera u kafani Meze (o trošku Mense za članove, bez pića). Ulica Koste Stamenkovića br. 3

 

Nedelja, 30. jun

10 h - Okupljanje u Gradskom kafeu

11 h - Roštilj i kotlić u Spomen parku Bubanj, RUS igre i igre za decu (o trošku Mense). Priprema hrane na licu mesta! ;)

Prijave se primaju preko sledeće forme. 

*Članovi koji ne mogu pristupiti prijavnoj formi mogu prijavu poslati na mail natasa.kovacevic@mensa.rs ili na telefon 064/002-22-73 - Nataša Kovačević.


LM Niš Vas s radošću očekuje!

Dani Mense u Nišu 2016

3.6.2016 – Petak

-        Od 19:00h pa nadalje – okupljanje u kafiću “Gradski kafe”, Obrenovićeva ulica

-        Od 20:00h – mogućnost odlaska na humanitarni koncert

4.6.2016 – Subota

-        Od 10:00h do 11.30h – Svečani prijem novih članova sa prolećnog testiranja.
Mesto: Svečana sala univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla”, zgrada Banovine.
Ulica: Kej Mike Paligorića 2, ulaz sa keja.

-        Od 11.30h do 13:00h – Predavanje: “Vučilo – koliki ti IQ treba da savladaš pravopis?”
Predavanje sa praktičnim primerima iz aplikacije “Vučilo – Dolina magičnih reči”
“Opšte je poznato da srpski pravopis niko ne zna kako valja, a i oni koji bi možda želeli da ga znaju, nisu mu dorasli. Kako jedna igrica na mobilnom telefonu može ono što ne mogu ni profesori, učenici, a ni većina domaće javnosti”.
Predavač: Milan Petrović, profesor srpskog jezika i književnosti u gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu.

Mesto: Svečana sala univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla”, zgrada Banovine.

-        Od 14:00h – Ručak u prirodnoj oazi u centru grada. Upoznajte Nebojšu Stamenovića, poznatijeg kao Neša Travka, avanturistu, entuzijastu, kuvara o kome su svi veći domaći i strani mediji (RTS, Discovery...) pravili reportaže i koji je kuvao za šefove kuhinja svetskih restorana. Zdrava trava u centru grada.

Meni:
Baklava ili drugi kolač sa medom
Čorba od crnog sleza (omiljena Aristotelova čorba)
Tikvice sa kurkumom
Tarator od čuvarkuće
Kozji sir
“Čarobni pasulj” goleman sa bosiljkom, nanom i gumirabikom
Domaći crni hleb
Cena: 400din po osobi bez pića

Uz ručak sledi i zanimljivo predavanje Neše o lekovitom bilju, čajevima, zdravoj ishrani, njegovim iskustvima u pripremi hrane tokom godina.

-        Od 17:00h – Opuštanje uz bilijar i pikado. Mesto: LeonHart, Crveni pevac

-        Od 20.30h – Zajednička večera. Kafana Meze, ulica Koste Stamenkovića 3. Večera za članove Mense o trošku Mense (bez pića) 
Akustična živa muzika tokom večeri

Aktivnosti u subotu, 4. juna u Nišu:

Gradska slava Grada Niša je Sv. Car Konstantin i Carica Jelena koja se obeležava 3. juna. Tim povodom se na ulicama grada organizuje ulični festival “PozitivNI” koji će trajati od 10h do posle ponoći. Više o festivalu, kao i programu možete naći na sledećem linku:

Festival će imati i sadržaj pogodan za decu.

Od 20h, koncert grupe S.A.R.S. u rovovima niške tvrđave. Predgrupa: Proces, Niš. Cena karata: 500din

5.6.2016. - Nedelja

-        Prepodne: kafa u Gradskom kafeu do polaska

-        Od 11h organizovani odlazak u prirodu: Odlazak do konjičkog kluba Nonius, jahanje konja i  roštilj za ručak o trošku Mense. Mogućnost kupovine pića na licu mesta po izuzetno promotivnim cenama. Polazak sa parkinga kod Kabineta Gradonacelnika, parking kod Tvrdjavskog mosta

            Za one koji budu želeli drugačiji meni i provod, organizovan odlazak do obližnjeg ribnjaka         (Pecanje, riblja čorba, 3 pića – 500din po osobi)

Odlazak gostiju

Napomena: Gradski kafe je mesto gde LM Niš organizuje svoje sastanke i okupljanja. To mesto služi kao zborno mesto za sva dešavanja ili jednostavno mesto gde se možete opustiti tokom dana uz prijatan ambijent.

Prijava za DmuNI:

Zainteresovani članovi, prijatelji, gosti mogu se prijaviti preko prijavne fome, do 02.06.2016. u 23:59h. Za dodatne informacije možete se javiti lokalnom koordinatoru Mense Srbije u Nišu, Milanu Petroviću na mail milan.petrovic(a)mensa.rs .

Hvala i dobrodošli!

U ime lokalne Mense Niša,

Milan Petrović
066 202 446
milan.petrovic@mensa.rs

Testiranje inteligencije u okviru manifestacije Dan Inteligencije

Mensa Srbije organizuje jesenje testiranje inteligencije u okviru manifestacije Dan Inteligencije u nedelju, 8.11.2015., u prostorijama gimnazije “Bora Stanković”, ulica Vožda Karađorđa 27 u terminu od 11h.

Testiranju mogu pristupiti osobe koje su navršile 17 godina, pod uslovom da nisu rešavale test Mense u prethodnih godinu dana i ne više od 3 puta u životu.

Naknada za testiranje iznosi:      

900,00 dinara za zaposlene

600,00 dinara za učenike, studente, nezaposlene, penzionere

Naknadu za testiranje možete platiti i na licu mesta, 30min pre početka samog testiranja uz prilaganje odgovarajućeg dokumenta na osnovu koga se može utvrditi da li pripadate nekoj od povlašćenih kategorija. Apelujemo na sve zainteresovane da dođu najkasnije 30min pre početka testiranja kako bi se na vreme prijavili i kako bi testiranje moglo da počne na vreme i bez odlaganja.

Hvala na razumevanju!

Više informacija možete dobiti i od lokalnog koordinatora Mense Srbije za Niš, Milana Petrovića putem e-maila: milan.petrovic(a)mensa.rs

Dani Mense u Nišu, 5/6/7 jun, 2015. godine

Dragi članovi i članice Mense Srbije,

sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da i ove godine zajedno proslavimo DMuNI, a program koji vas očekuje je sledeći:

Petak, 5. jun:

Od 18:00 h - Okupljanje i zajedničko piće u kafiću Gradski Kafe u Obrenovićevoj ulici (jedno piće o trošku Mense za članove)
19.30h - Predavanje na PMF-u: "Zašto je astrologija astrolagija"
21:00h - Poseta opservatoriji na PMF-u i noćno posmatranje Saturna i Jupitera

Subota, 6. jun:
10:00h - Svečani prijem novih članova sa prolećnog testiranja u Nišu
11:00h - Predavanje: Ivan Blagojević, direktor Nisville-a; Kultura, marketing, Nisville
Mesto svečanog prijema i predavanja: Svečana sala Univerzitetske biblioteke, zgrada Univerziteta u Nišu -zgrada Banovine. Ulaz sa keja, II sprat

13:00h - Poseta rekonstruisanom arheološkom lokalitetu Mediana

Avantura: "Naissus Escape", Escape room "Evolucija"
Avantura traje najviše 60min, preporučen broj igrača po timu 4-6
Cena: 500din po osobi Za više informacija: Ivan Drajzl, 064 184 66 71

16:00h - Termin 1
17:30h - Termin 2
Okupljanje za 1. termin u 15.45h u parku ispred glavnog ulaza u Banovinu
Okupljanje za 2. termin u 17.15h u parku ispred glavnog ulaza u Banovinu

Sportske i druge aktivnosti:
15.30h - 17h - Kuglanje u SC Čair (o trošku Mense)

20:00h - Zajednička večera o trošku Mense za članove (bez pića). Večera u etno restoranu Dagi Plus.
Okupljanje za večeru na autobuskoj stanici na Trošarini od 19.45h - 20h

Specijalni gost sa specijalnim iznenađenjem nakon večere
Od 20h u dvorištu Banovine Arsenal Fest: Proces, Babe, Brkovi, cena karte: 800din

Dešavanja tokom celog dana u gradu: 12.00-00.00
Ulični festival “Kao nekad...” Dušanova ulica (više stotina izvođača iz različitih oblasti umetnosti i urbanih sportova: plesači, glumci, muzičari, slikari, vajari, crtači stripova, artisti, skejteri.. koncert Penthouse benda i grupe Kerber)

Nedelja, 7. jun:
10:00h - City rally i zajednički roštilj u prirodi (o trošku Mense za članove). Okupljanje za City Rally, centar grada, Trg Kralja Milana od 9.30h.

Okupljanje za zajednički roštilj za one koji ne idu na City Rally - Gradski Kafe od 12h i organizovani odlazak na Čegar

Šta je City Rally?
Zamislite da ste u nepoznatom gradu i da ste našli mapu do skrivenog blaga. Uputstva na mapi su data tako da morate dobro da gledate oko sebe i uočavate detalje. Ponekad morate malo da koristite i klikere, rešite neki problemčić ili glavolomku, kako biste saznali gde dalje da krenete. Oko određenih putokaza moraćete da pokažete i osnovna znanja iz opšte kulture (ne brinite, nećemo biti preterano zahtevni!) Uz malo truda, blago će biti VAŠE!! ... jedini problem je što su sličnu mapu našli i drugi timovi, tako da treba biti brz i stići pre ostalih!

PRIJAVE : ZA učešće u programu DMuNi 2015 možete se prijaviti popunjavanjem prijavne forme do četvrtka, 04.06.2015.

Napomena:
Prilikom popunjavanja forme naići ćete na opcije "Ne, 1, 2, 3, 4" redom. Ovo govori da li ćete se opredeliti za određenu aktivnost, i ukoliko hoćete, koliki je ukupan broj osoba koji će (zajedno sa vama) prisustvovati toj aktivnosti ukoliko želite da dovedete svoje prijatelje na druženje.

Kod aktivnosti "Escape room" birate samo termin kada se želite igrati, a ukoliko želite da dovedete još vaših prijatelja, pozovite broj telefona naveden u programu i sa tvorcem igre dogovorite detalje. Ukoliko se prijavi veći broj zainteresovanih, moguće je organizovanje i trećeg termina od 19h.

Ukoliko vam je potreban smeštaj tokom boravka u Nišu, možete se obratiti lokalnom koordinatoru Milanu Petroviću na mail: milan.petrovic(a)mensa.rs i na br. telefona 066 202 446, ili posetiti sledeći link: www.visitnis.com/hoteli.html

Radujemo se skorašnjem susretu !!!

Lokalna Mensa Niš

Prolećno testiranje inteligencije 2015. godine

Mensa Srbije organizuje prolećno testiranje inteligencije u nedelju, 19.04.2014., u prostorijama gimnazije “Bora Stanković”, ulica Vožda Karađorđa 27 u terminu od 12h.

Naknada za testiranje iznosi:

1000,00 dinara za zaposlene

700,00 dinara za učenike, studente, nezaposlene, penzionere

BESPLATNO za dobrovoljne davaoce krvi.

Naknadu za testiranje možete platiti i na licu mesta, 30min pre početka samog testiranja uz prilaganje odgovarajućeg dokumenta na osnovu koga se može utvrditi da li pripadate nekoj od povlašćenih kategorija.

Testiranju mogu pristupiti osobe koje su navršile 17 godina, pod uslovom da nisu rešavale test Mense u prethodnih godinu dana i ne više od 3 puta u životu. Obavezno poneti dokument koji sadrži JMBG radi identifikacije.

Za više informacija se možete obratiti koordinatoru Mense Srbije za Niš, Milanu Petroviću na: milan.petrovic@mensa.rs

 

Uspešni završetak akcije

“Hvala što ste dali krv, (dobili ste poklon)”

 

 Akcija “Hvala što ste dali krv”, započeta 14. aprila 2015. godine, nakon 15 dana rada na povećanju broja dobrovoljnih davalaca krvi biće krunisana BESPLATNIM testiranjem inteligencije za sve one koji su učinili jedno plemenito delo u nedelju 19. aprila 2015. godine.

Ovu akciju organizovali su članovi Mense Srbije u Nišu u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi u Nišu. Ideja je bila da se motiviše što više sugrađana da se odluči na ovaj plemeniti čin, da krv i tako pomogne. Da oni, ali i takođe veliki broj redovnih davalaca krvi dobije jedan simboličan poklon: pravo na besplatno testiranje inteligencije 19. aprila 2015. godine, poklon Mense Srbije.

Hvala svima onima koji su se odazvali i koji su pomogli ovu akciju. Mensa Srbije će i ubuduće nastaviti da podržava dobrovoljne davaoce krvi.

  

Copyright © 1998-2024. Mensa Srbije
info@mensa.rs      design by Suzana Tomić